Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκεται η Metro, ώστε ο σχεδιασμός για την απορρόφηση της Αφοί Βερόπουλοι και οι εργασίες προσαρμογής του δικτύου της στα νέα δεδομένα, να υλοποιηθούν δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις, μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Το κρίσιμο για την εταιρεία είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, διότι ως γνωστόν ο χρόνος είναι χρήμα και σε περιόδους ύφεσης είναι το μόνο που δεν περισσεύει…

Kαταρχάς το ενδιαφέρον της Metro επικεντρώνεται στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και στο διάστημα που θα μεσολαβήσει ώσπου τα καταστήματα της Αφοί Βερόπουλοι να μετονομαστούν σε My Market, ευθυγραμμιζόμενα πλήρως με όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας της μητρικής εταιρείας. Κατά τις παραμονές έκδοσης του παρόντος τεύχους, η αλυσίδα είχε προχωρήσει στη μετονομασία δέκα καταστημάτων της εξαγορασθείσας εταιρείας, έχοντας εγκαταστήσει και νέο μηχανογραφικό σύστημα, ενώ εγκαίνια έγιναν σε ένα από τα καταστήματα αυτά. Η πρακτική των εγκαινίων θα ακολουθείται, όπως τονίζεται, εφόσον η κάθε μονάδα δεν θα μετονομάζεται απλώς, αλλά θα ολοκληρώνεται η ανακαίνισή της με τη σχετική αναβάθμιση των υποδομών.

Περιορισμένης έκτασης μετατροπές θα χρειαστούν περί τα 30 σημεία πώλησης και αυτά θα εγκαινιαστούν σχετικά άμεσα. Για τα υπόλοιπα σούπερ μάρκετ θα απαιτηθεί χρόνος. Εκτιμάται ότι κάθε 12μηνο θα εγκαινιάζονται περί τα 30 έως 40 καταστήματα, οπότε η πλήρης προσαρμογή του δικτύου της Αφοί Βερόπουλοι θα απαιτήσει τρία έτη. Ωστόσο, το σήμα της Αφοί Βερόπουλοι θα έχει κατέβει από όλα τα καταστήματα το αργότερο έως το τέλος του έτους. Καταβάλλεται, μάλιστα, προσπάθεια η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί πιο νωρίς, δηλαδή περί τα τέλη του Οκτωβρίου. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την εγκατάσταση του μηχανογραφικού συστήματος της Metro.

Πώς θα αλλάξει το σύστημα διανομής
Πάντως, οι αποθήκες της Αφοί Βερόπουλοι έχουν αλλάξει μηχανογραφικό σύστημα, οπότε σταδιακά γίνονται και οι αναγκαίες προσαρμογές στο πρόγραμμα διανομής των προϊόντων. Ήδη κάποια καταστήματα της Αφοί Βερόπουλοι άρχισαν να τροφοδοτούνται από τις αποθήκες Οινοφύτων, όμως η οριστική γεωγραφική κατανομή υπολογίζεται ότι θα γίνει προς τα τέλη της χρονιάς. Σε γενικές γραμμές ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει ότι από την αποθήκη της Θεσσαλονίκης θα τροφοδοτούνται τα καταστήματα της Βορείου Ελλάδος, καθώς και όσα βρίσκονται από τη Λάρισα και πάνω, από τις αποθήκες των Οινοφύτων θα υποστηρίζονται τα υπόλοιπα σούπερ μάρκετ της Κεντρικής Ελλάδος και της Αττικής, ενώ από την αποθήκη της Αφοί Βερόπουλοι στην Αθήνα θα υποστηριχθεί το δίκτυο της Πελοποννήσου.

Μιλώντας για το δίκτυο της Metro, σημειώνουμε ότι οι επενδύσεις στα νέα My Market συνεχίζονται κανονικά. Η εταιρεία να έχει προγραμματίσει φέτος να λειτουργήσει περί τις 9-10 νέες μονάδες, στην πλειονότητά τους My Market. Σχετικά με τη διαφημιστική πολιτική της εταιρείας, η Αφοί Βερόπουλοι θα τεθεί εκτός επικοινωνίας, εφόσον ολοκληρωθεί η μετονομασία των καταστημάτων. Όσο εξελίσσεται η «υποστολή» του σήματος της εξαγορασθείσας, θα συνεχίζει η διαφημιστική προβολή του, όμως με την πάροδο του χρόνου θα υποβαθμίζεται.

Σε διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές
Αναφορικά με τους προμηθευτές, έκλεισαν πριν από λίγες εβδομάδες όλες οι «κόκκινες» υποχρεώσεις της Αφοί Βερόπουλοι. Πρόκειται για ένα ποσό συνολικού ύψους 42 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε πλήρως με μετρητά. Τώρα πλέον η Metro συζητά με τις προμηθεύτριες εταιρείες την «επόμενη μέρα» και ειδικότερα το πώς μέσα από συντονισμένες προσφορές και προωθητικές ενέργειες οι πελάτες της Αφοί Βερόπουλοι θα επιστρέψουν στα καταστήματα της αλυσίδας. Όπως επισημαίνουν κύκλοι της Metro, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και θα πάρει καιρό να ολοκληρωθούν. Το σημαντικό, ωστόσο, για την αλυσίδα είναι ότι οι προμηθευτές εκτίμησαν την άνευ όρων αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων υπολοίπων της Αφοί Βερόπουλοι και πλέον η προσέγγισή τους είναι πολύ θετική για ότι επακολουθήσει.

Το στοίχημα των πωλήσεων
Ποια είναι, στο μεταξύ, τα πρώτα μηνύματα τα οποία λαμβάνει η Metro από το δίκτυο καταστημάτων σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πωλήσεων; Ήδη, όπως τονίζεται, υπάρχει μερική αναστροφή της πτωτικής πορείας του τζίρου στα καταστήματα της Αφοί Βερόπουλοι. Πάντως, τα ράφια έχουν όλα γεμίσει με προϊόντα, γεγονός που από μόνο του διαμορφώνει μια θετική αίσθηση στον καταναλωτή. Ωστόσο, όμως, αν και καταγράφεται μια σταδιακή ανάκαμψη του τζίρου, οι πωλήσεις δεν έχουν φθάσει ούτε στα περυσινά επίπεδα.

Διαφορετική είναι, πάντως, η εικόνα σε όσα καταστήματα έχουν προχωρήσει οι προσαρμογές, πολύ δε περισσότερο και οι ανακαινίσεις. Τα πρώτα μηνύματα είναι, όπως σημειώνεται, ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, αν και ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να υπάρξουν μετά την πάροδο κάποιων μηνών. Το στοίχημα της Metro είναι διπλό: Να επιστρέψουν στα καταστήματα όσο το δυνατό περισσότεροι από τους πελάτες της Αφοί Βερόπουλοι, αλλά να προσέλθουν και νέοι. «Δεν περιμένουμε θαύματα. Η όλη προσπάθεια απαιτεί υπομονή και επιμονή. Για το 2016, ωστόσο, διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι ο στόχος για ετήσιο τζίρο 1,2 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τι συμφωνήθηκε με τις τράπεζες
Οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τις τράπεζες τηρούνται στο ακέραιο, αναφέρεται από τη Metro και προστίθεται ότι η «εκκίνηση» για την αποπληρωμή των δανείων είναι αργή, ώστε η αλυσίδα ν’ αποκτήσει πρώτα το ρυθμό της και η εξαγορά να αρχίσει να αποδίδει. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, έχει συμφωνηθεί αρχικά οι δόσεις να είναι περιορισμένες και προοδευτικά να αυξάνονται, με την προοπτική το ύψος τους να σταθεροποιηθεί μετά από περίπου μια διετία. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έδωσαν τη δυνατότητα της πρόωρης αποπληρωμής στη Metro, χωρίς επιβαρύνσεις.

Αλλαγές στα γραφεία διοίκησης
Ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα σχετίζεται με την αναδιοργάνωση των κεντρικών γραφείων, του διοικητικού κέντρου της Metro. Ήδη η εταιρεία ανακατασκευάζει και μετατρέπει σε χώρο γραφείων έναν χώρο αποθήκης, που βρίσκεται στο οικόπεδό της επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, ώστε να στεγαστεί το νέο προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διοικητικό προσωπικό της εταιρείας αυξάνεται πλέον από τα 240 άτομα, που ήταν πριν την εξαγορά, σε 350. Υπολογίζεται ότι οι νέοι χώροι εργασίας θα είναι έτοιμοι να υποδεχθούν το προσωπικό περί τα μέσα του Μαΐου.

Όσο για τους χώρους διοίκησης της Αφοί Βερόπουλοι, το κατάστημα στο ισόγειο του κτιρίου έκλεισε, διότι βρισκόταν πολύ κοντά σε ένα από τα My Market, ενώ το υπόλοιπο του κτιρίου εγκαταλείφθηκε, καθότι νοικιασμένο. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται, οι χώροι ήταν περιορισμένης έκτασης για να τους χρησιμοποιήσει η Metro, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος του ακινήτου που είναι ιδιόκτητο, η Metro θα επιχειρήσει είτε να το πουλήσει είτε να το νοικιάσει.