Ένα επιθετικό «ντεμαράζ» από άποψη στρατηγικής επενδύσεων, πωλήσεων και μάρκετινγκ, που θα της επιτρέψει να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο το ρυθμό της ανάπτυξής της, αλλά και να μειώσει τις πιέσεις των ισχυρών του ανταγωνισμού, ξεκινά η Metro, με συντονισμένες πρωτοβουλίες στη οργανωμένη λιανική και τη χονδρική, αλλά και με επενδύσεις σε άλλα πεδία, όπως η ενέργεια.

Eιδικότερα, ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ανακοίνωσε ότι ως το 2021 η Metro θα εντείνει τις επενδύσεις της στο επίπεδο των 45 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς πέραν της επέκτασης του δικτύου πωλήσεων θα λειτουργήσει ένα τέταρτο κέντρο logistics ειδικά για προϊόντα ψυγείου, έκτασης 5.000τμ, με έδρα τη Μαγούλα, και θα επεκτείνει τις αποθήκες της στη Θεσσαλονίκη (21.000τμ) κατά 20.000τμ και στα Οινόφυτα (40.000τμ) κατά 20.000τμ. Σε ό,τι αφορά το δίκτυο πωλήσεων, που σήμερα περιλαμβάνει 225 My Market και 50 καταστήματα χονδρικής, η Metro εντός της νέας χρονιάς πρόκειται να ιδρύσει έξι έως οκτώ νέες μονάδες, ενώ θα λανσάρει ένα νέο τύπο καταστήματος λιανικής, κατά το πρότυπο του My Market που εγκαινίασε πρόσφατα στη Γαστούνη. Ταυτόχρονα, η εταιρεία εντείνει την παρουσία της στα κοινωνικά δίκτυα, αξιοποιεί σε μεγαλύτερο βάθος τις νέες τεχνολογίες, επιχειρώντας να διαμορφώσει μια προηγμένη omnichannel εμπειρία για τον πελάτη της, ενώ επενδύει στη νευροεπιστήμη, ώστε να μελετά τις συναισθηματικές αντιδράσεις των καταναλωτών στα ερεθίσματα που προκαλούν τα μηνύματά της (μέσω φυλλαδίων και τηλεόρασης) και στα προϊόντα στο ράφι των καταστημάτων της. Στο σχεδιασμό της εταιρείας είναι και η επέκτασή της εντός του 2021 στο franchise, εφόσον προηγούμενως το 2020 οργανωθεί και μελετηθεί το πρώτο πιλοτικό κατάστημα αυτού του είδους. Παράλληλα, η εταιρεία επεκτείνει τη δράση της στα πετρελαιοειδή, όπου σε συνεργασία με την Avin λειτουργεί ήδη 13 πρατήρια υγρών καυσίμων σε καταστήματα My Market και Metro Cash & Carry προς εξυπηρέτηση του ευρύτερου κοινού, ενώ ακόμη 4 εξυπηρετούν αποκλειστικά φορτηγά ή άλλα οχήματα της αλυσίδας. Πλέον, θα υποστηρίζει και 5 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στρατηγική ανατοποθέτησης στο cash & carry
Σε ό,τι αφορά τη χονδρική, η Metro ανατοποθετείται στρατηγικά, στρέφοντας την προσοχή της κυρίως στο Ho.Re.Ca., καθώς η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι αυτός ο τομέας υπόσχεται ανάπτυξη σε αντίθεση με τη μικρή λιανική, που χάνει πλέον τη δυναμική της. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω εβδομήντα νέων πωλητών της, επιχειρεί να καλλιεργήσει την κουλτούρα των cash & carry στο σχετικό πελατολόγιο, υποστηρίζει μια σειρά σεμιναρίων επαγγελματικής εκπαίδευσής του και πραγματοποιεί διανομές με 61 βαν και 11 φορτηγά, λειτουργώντας στην Πειραιώς ένα delivery center. Η Metro, όπως επισημάνθηκε, αξιολόγησε ως αποδοτική τη λειτουργία των δύο πρώτων της mini cash & carry στα Φιλιατρά και τη Ζάκυνθο. Έτσι, προγραμματίζει την επέκταση των υποδομών της με ανάλογου τύπου καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, ενώ από το 2021 θα θέσει σε εφαρμογή ένα νέο e-shop αποκλειστικά για το cash & carry. Ως προς την επέκταση της εταιρείας στις πωλήσεις χονδρικής της Κύπρου, η λειτουργία του πρώτου cash & carry της Metro θα εγκαινιαστεί υπό την επωνυμία «Best Value για Επαγγελματίες»-«BV» στις 28 Ιανουαρίου. Σημειώνουμε ότι με αυτό θα εγκαινιαστεί και η εμπειρία γενικά των αγορών από cash & carry στην κυπριακή αγορά, καθώς μέχρι σήμερα οι Κύπριοι επαγγελματίες κάνουν τις προμήθειές τους μόνο από τις δομές του παραδοσιακού χονδρεμπορίου ή απευθείας από τους προμηθευτές τους. Ο κ. Παντελιάδης, αναφερόμενος στα μεγέθη της εταιρείας, είπε ότι το 2019 θα ολοκληρωθεί γι’ αυτήν με τζίρο 1,26 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6% ως προς το 2018, τονίζοντας ότι με αντίστοιχο ρυθμό θα εξελιχθούν οι πωλήσεις της Metro ως το 2024, ενώ η κερδοφορία της, όπως είπε, θα βελτιώνεται σταθερά. Σε αυτό, άλλωστε, θα βοηθήσει η «αλλαγή» του δανεισμού της με επιτόκιο χαμηλότερο κατά 1,5%.