Σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10%-12% προσβλέπει για την τριετία 2017 - 2019 η Metro για το δίκτυο πωλήσεων της My Market, με δύο, ωστόσο, παραδοχές: Ότι η αγορά φέτος θα κλείσει με πτώση της τάξης του 5%, αλλά με τάση σταθεροποίησης τη διετία 2018 - 2919, και ότι η δράση του δικτύου πωλήσεων της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης δεν θα την επηρεάσει σημαντικά.

Στην προαναφερόμενη προβολή στο μέλλον των αποδόσεων τζίρου λιανικής της Metro έχει ληφθεί υπόψιν η παράμετρος «επενδύσεις» και ειδικότερα τα έσοδα που θα εισφέρουν στην εταιρεία τα νέα καταστήματά της, τα οποία θα εγκαινιάσει στη διάρκεια της εξεταζόμενης τριετίας. Κατά συνέπεια, ο στόχος ετήσιας ανάπτυξης 10%-12% αναφέρεται στην απόδοση παλαιών και νέων καταστημάτων. Όμως, πρέπει να σημειωθεί πως η κύρια δυναμική της ανάπτυξης αναμένεται από τη σταδιακή ωρίμαση των καταστημάτων της απορροφηθείσας Αφοί Βερόπουλοι. Βάσεις γι’ αυτή την ωρίμαση είναι ασφαλώς οι ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις των καταστημάτων που, ενόσω είναι σε εξέλιξη, θα απαιτήσουν ακόμη χρόνο. Ειδικότερα, όπως προϋπολογίζει η διοίκηση της Metro, τα πρώην Βερόπουλος θα εισφέρουν περίπου 7 ή 8 μονάδες ανάπτυξης, ενώ τα νέα My Market, που σημειωτέων δεν θα είναι λίγα, θα εισφέρουν με 2 ή 3 μονάδες.

Φέτος σχεδιάζεται να τεθούν σε λειτουργία συνολικά 10 νέες εμπορικές μονάδες εκ των οποίων μόνο η μία θα είναι cash & carry.

Για το 2018 και το 2019 η επέκταση δικτύου προβλέπει την εγκαινίαση 6 ή 7 νέων εμπορικών μονάδων ανά έτος. Όπως εξηγούν στελέχη της εταιρείας, η συμμετοχή των νέων σούπερ μάρκετ στις επιδόσεις του δικτύου θα είναι μικρή, διότι οι πωλήσεις συνήθως ωριμάζουν αργά. Υπολογίζεται ότι κάθε νέο κατάστημα θέλει περί τα τρία χρόνια για να πιάσει το μέγιστο της απόδοσής του.

Σημειώνουμε ότι σήμερα η εταιρεία αριθμεί συνολικά 223 σούπερ μάρκετ My Market και 48 σημεία χονδρικής Metro Cash & Carry. Φέτος ο κύκλος εργασιών της Metro εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ έναντι 1,15 δισ. ευρώ το 2016.

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗ METRO ΤΟ 2019
Η διοίκηση της Metro εκτιμά ότι η αγορά έχει τις προϋποθέσεις να μην είναι πτωτική το 2018. Όμως, θεωρεί σημαντική αβεβαιότητα το ποιόν των επιδράσεων στον ανταγωνισμό από τη δράση της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, η έκταση των οποίων για την ώρα είναι αδύνατον να προσδιοριστεί. Σε κάθε περίπτωση, για τη Metro ορόσημο φαίνεται ότι θα είναι το 2019, εφόσον τότε υπολογίζει ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του δικτύου που πέρασε στα χέρια της με την εξαγορά της Αφοί Βερόπουλοι, οπότε θα μπορεί να προβαίνει σε προβλέψεις, έχοντας ως βάση της ένα δίκτυο πλήρως ενοποιημένο και προσαρμοσμένο στις προδιαγραφές της μητρικής.

Στο μεταξύ, στο μάνατζμεντ της εταιρείας εντάχθηκε το τελευταίο διάστημα ένα από τα πλέον έμπειρα και διεθνούς κύρους στελέχη της αγοράς, ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, οποίος ανέλαβε αρμοδιότητες συμβούλου διοίκησης ως εξωτερικός συνεργάτης της. Ο κ. Μαχαίρας θα διερευνά από κοινού με τη διοίκηση της Metro νέα πεδία δράσης, όπως και τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξουν βελτιώσεις εκ μέρους της εταιρείας, ενώ θα γίνονται αξιολογήσεις και προβλέψεις σχετικά με μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Όπως φαίνεται, βάσει και του πλούτου εμπειριών του κ. Μαχαίρα, η συνεργασία του με τη Metro θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της «πρώτης γραμμής» των πωλήσεων, δηλαδή του καταστήματος, καθώς και στις καινοτόμες ενέργειες μάρκετινγκ.