Σε λειτουργία έθεσε η Metro το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου το πρώτο My Market δεύτερης γενιάς, σήματος Easy, που θα αποτελέσει τον οδηγό επενδύσεων στο πρόσεχες μέλλον για την οργάνωση ενός δικτύου έως 100 καταστημάτων ανάλογων προδιαγραφών. Το πρώτο My Market Easy δεύτερης γενιάς βρίσκεται στην περιοχή των Ιλισίων, είναι έκτασης 354τμ, εκτείνεται σε δύο ορόφους (ο δεύτερος λειτουργεί ως βοηθητικός χώρος) και διαθέτει περί τους 4.500 κωδικούς προϊόντων, επώνυμων και private label.

Bασική καινοτομία του My Market Easy είναι ότι δεν διαθέτει ξεχωριστά τμήματα, αφού δεν διακινεί χύμα προϊόντα ει μη μόνο τυποποιημένα, με εξαίρεση τα νωπά φρούτα και λαχανικά. Απασχολεί προσωπικό 13 ατόμων, έχει νέα σχεδίαση και εικόνα, πιο μοντέρνα του τυπικού My Market, με χώρους πώλησης περισσότερο φιλικούς κυρίως στους νεότερης γενιάς καταναλωτές και, λόγω περιοχής, στους φοιτητές. Επισημαίνουμε ότι η Metro λειτουργούσε ήδη καταστήματα τύπου Easy, έκτασης όμως μεγαλύτερης του νέου καταστήματος στα Ιλίσια. Τα προηγούμενα αντίστοιχα σημεία πώλησης καταλαμβάνουν χώρους μεταξύ 350 και 500τμ, ενώ τα νέα καταστήματα βάσει του νέου προτύπου των My Market Easy θα είναι σαφώς μικρότερα, μεταξύ των 250τμ και 400τμ, θα απασχολούν έως 16 μέλη προσωπικού και θα διαθέτουν περί τους 6.500 κωδικούς προϊόντων.

Σημειώνεται ότι τα πρώτης γενιάς My Market Easy φθάνουν σήμερα τα 23. Εξ αυτών τα τρία είχαν σχεδιαστεί από τη Metro πριν την εξαγορά της Αφοί Βερόπουλοι. Τα υπόλοιπα 20 προέρχονται από την εξαγορασθείσα εταιρεία. Λόγω του μεγαλύτερου από άποψη έκτασης μεγέθους της δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές λειτουργίας των καταστημάτων γειτονιάς δεύτερης γενιάς της εταιρείας.

Το στοιχείο βάσει του οποίου θα κριθεί η απόδοση του Easy δεύτερης γενιάς είναι η κίνηση του τζίρου του τα Σάββατα, δηλαδή την ημέρα που τα περισσότερα νοικοκυριά κάνουν συνήθως τα ψώνια της εβδομάδας. Ιδιαίτερα θα αξιολογηθούν οι επιδόσεις του κατά τις περιόδους των γιορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα, οπότε ο κλαδικός τζίρος φτάνει τα υψηλότερα επίπεδα των ετήσιων αποδόσεων ανά κατάστημα.

Η διοίκηση της αλυσίδας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την απόδοση του νέου τύπου καταστήματος μετά την πάροδο τουλάχιστον έξι-οκτώ μηνών. Στο μεταξύ, θα έχει αποκρυσταλλωθεί η εμπειρία του καλοκαιριού, που είναι περίοδος χαμηλής ζήτησης για τα καταστήματα της πόλης, κυρίως όσα απευθύνονται στοχευμένα στο νεανικό κοινό, ενώ θα έχει καταγραφεί και η εμπειρία της ανταπόκρισης του κοινού κατά την περίοδο των μεγάλων γιορτών του χειμώνα. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες προσαρμογές πριν η Metro αρχίσει να επενδύει συστηματικότερα στο συγκεκριμένο πρότυπο καταστήματος, που αποσκοπεί στη διείσδυση της εταιρείας στις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές των αστικών περιοχών.

Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός
Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων της διοίκησης της εταιρείας, το δίκτυο των My Market Easy δεύτερης γενιάς είναι δυνατόν σε βάθος χρόνου να σχηματίσει αλυσίδα 70 έως 100 καταστημάτων, ξεκινώντας αρχικά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αναπτυσσόμενη στη συνέχεια στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η εμπειρία της αγοράς δείχνει, άλλωστε, ότι τα καταστήματα αυτού του τύπου θα μπορούσαν ενδεχομένως να δώσουν το έναυσμα στη Metro να δράσει στο καινούργιο γι’ αυτήν αντικείμενο του franchise. Στην παρούσα φάση, πάντως, η διοίκηση της εταιρείας δεν συζητά κάποιο τέτοιο σχέδιο, αν και δεν αποκλείει την υλοποίηση ενός σχετικού project εν ευθέτω χρόνω.