Περισσότερο «γενναία» στις επενδύσεις της απ’ όσο είχε αρχικά προγραμματίσει εμφανίζεται τελικά η Μετρό όσον αφορά στο διετές πλάνο της για την περίοδο 2009-2010. Ενώ ο σχεδιασμός της προέβλεπε τη διάθεση κεφαλαίων συνολικής αξίας 70 εκατ. ευρώ, σχετικά πρόσφατα η διοίκηση της αλυσίδας αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τα προς επένδυση κεφάλαια, ανεβάζοντας τη συνολική τους αξία στα 84,4 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος όγκος των νέων προς επένδυση κεφαλαίων της εταιρείας θα διατεθούν στα δίκτυα πωλήσεων λιανικής, όπου αναπτύσσεται μέσω των My Market και χονδρικής, όπου έχει καθιερωθεί με τα Μετρό Cash & Carry.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της εταιρείας να αυξήσει τα προς επένδυση κεφάλαια λαμβάνεται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από οικονομικές αντιξοότητες και που σχεδόν στο σύνολό του το λιανεμπόριο επιδιώκει περιορισμό των επενδυτικών δαπανών. Ωστόσο, η εταιρεία περνά στην αντεπίθεση, υλοποιώντας υψηλότερες σε αξία επενδύσεις, καθ’ ον χρόνον, μάλιστα, ολοκλήρωσε προ μηνών μια ακόμη υψηλού κόστους επένδυση, η οποία αφορούσε στην οργάνωση των νέων κεντρικών αποθηκών της, με έδρα τα Οινόφυτα, για τις οποίες διέθεσε το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, σχολιάζοντας την επενδυτική πολιτική της εταιρείας, δήλωσε στο «σελφ σέρβις» ότι για τη διετία 2009-2010 άλλαξε ο αρχικός προγραμματισμός, καθώς, όπως τόνισε, «αποφασίσαμε να εντείνουμε περαιτέρω το επενδυτικό μας πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατό περισσότερες ευκαιρίες για τη διεύρυνση του δικτύου μας. Πιστεύουμε ότι η στρατηγική του “τα σωστά καταστήματα στη σωστή θέση” θα είναι αποδοτική σε συνθήκες κρίσης της οικονομίας, ιδιαίτερα όμως στην περίοδο της ομαλοποίησης που θα ακολουθήσει. Η απάντηση στην κρίση, τουλάχιστον από τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν την οικονομική βάση, δεν μπορεί να είναι η άμυνα και η περιστολή των επενδύσεων» πρόσθεσε ο κ. Παντελιάδης, απευθύνοντας έτσι το μήνυμα στην αγορά ότι η Μετρό παραμένει μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία και ότι η στρατηγική της απόφαση είναι να επεκτείνει τα μερίδιά της στη διάρκεια της ύφεσης, ώστε να είναι έτοιμη να εντείνει τους ρυθμούς της ανάπτυξής της την περίοδο της ανάκαμψης.

Μετά γραφειοκρατικών εμποδίων
Το αναπροσαρμοσμένο διετές πρόγραμμά της η Μετρό προβλέπει τη λειτουργία 11 νέων σημείων πώλησης, εκ των οποίων τα 4 λειτούργησαν πέρυσι. Επρόκειτο για μονάδες cash & carry με έδρες στην Πρέβεζα, τη Λειβαδιά, την Κόρινθο και τα Χανιά, ενώ στην Καλαμάτα μεταστεγάστηκε το κατάστημα της αλυσίδας σε νέο μεγαλύτερο χώρο.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2009 η Μετρό λειτουργούσε συνολικά 79 καταστήματα, εκ των οποίων τα 45 ήταν Μy Market και τα 34 Cash & Carry. Στο τέλος της φετινής χρήσης υπολογιζόταν ότι το δίκτυό της θα αριθμούσε συνολικά 86 σημεία πώλησης υπό τον όρο ότι η δημιουργία των επτά νέων καταστημάτων της δεν θα συναντούσε προσκόμματα και καθυστερήσεις. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η διοίκηση της εταιρείας, τα προβλήματα που της δημιουργεί η γραφειοκρατία είναι μάλλον ανυπέρβλητα για τα τρία από τα προγραμματιζόμενα νέα καταστήματα. Έτσι, φαίνεται ότι τα δύο από αυτά θα εγκαινιαστούν είτε οριακά στα τέλη του Δεκεμβρίου είτε στις αρχές του 2011, ενώ το τρίτο το 2011.

Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει την εταιρεία στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της που αναφέρεται στο επόμενο έτος, το οποίο μέχρι σήμερα εξελίσσεται κανονικά. Σε αυτό συμβάλει καθοριστικά το γεγονός ότι η Μετρό έχει ήδη διαθέσιμα ιδιόκτητα ακίνητα προς εκμετάλλευση. Σημειώνουμε ότι από τα 79 καταστήματα που διέθετε η εταιρεία το 2009, τα 47 έχουν ιδιόκτητη στέγη, ενώ οι 5 μονάδες που εγκαινιάστηκαν πέρυσι (τέσσερις νέες και μία από μεταστέγαση) στεγάσθηκαν, επίσης, σε ιδιότητα κτίρια.