Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει το 2018 η διοίκηση της Metro, εκτιμώντας ότι αθροιστικά ο τζίρος των δικτύων της λιανικής και χονδρικής θα εμφανίσει μικρή ανοδική τάση. Στο βαθμό δε που στο σύνολό της η αγορά του κλάδου κινηθεί επίσης ανοδικά, εκτιμά πως η εταιρεία θα διατηρήσει σταθερά τα μερίδιά της σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων.

Oι πρώτες προβλέψεις που κάνει η διοίκηση της αλυσίδας για τις επιδόσεις των δικτύων My Market και Metro Cash & Carry στη νέα χρονιά μιλούν για έναν αθροιστικό τζίρο της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ που αναμένεται πως θα διαμορφωθούν οι πωλήσεις της εταιρείας κατά τη φετινή χρήση, δηλαδή πολύ κοντά στον στόχο των 1,25 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι το 2015 η Metro είχε καταγράψει τζίρο 1,15 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διοίκησή της, το δίκτυο των «παλαιών» My Market εμφανίζει αξιοπρεπείς επιδόσεις, αν κρίνει κανείς από το ότι παρά την επαναδραστηριοποίηση του δικτύου της Μαρινόπουλος υπό το σήμα Σκλαβενίτης, που έφερε τα κάνω-κάτω στον κλάδο, αυτά διατηρούν τα κεκτημένα τους. Ειδικότερα σημειώνεται ότι η πτώση που καταγράφουν είναι πολύ περιορισμένη, ενώ ως σύνολο το δίκτυο κερδίζει από τα «νέα» My Market, δηλαδή από τα πρώην Βερόπουλος, αφού αποδίδουν από άποψη ανάπτυξης, καλύπτοντας τις περιορισμένες απώλειες εσόδων από τα καταστήματα χονδρικής.

Στη διατήρηση ανοδικών ρυθμών για την εταιρεία συμβάλλουν και τα νέα καταστήματα, που φέτος θα φθάσουν τα έξι. Ήδη σε λειτουργία τέθηκαν τρία My Market και ένα cash & carry, ενώ μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα έχουν εγκαινιαστεί δύο ακόμη σούπερ μάρκετ με έδρες τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα.

Ως σύνολο φέτος οι επενδύσεις της εταιρείας αναμένεται να φθάσουν τα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην αναμόρφωση των καταστημάτων που ανήκαν στην Αφοί Βερόπουλοι και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ στην οργάνωση και λειτουργία νέων καταστημάτων.

Σε ανάλογα επίπεδα θα ανέλθουν οι επενδύσεις της Metro και το 2018. Και πάλι περί τα τρία τέταρτα των προϋπολογισθέντων θα επενδυθούν στο νεοαποκτηθέν δίκτυο και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στην επέκταση των δικτύων λιανικής και χονδρικής, με νέα καταστήματα. Για την επόμενη χρονιά η Metro σχεδιάζει τη λειτουργία 10 νέων καταστημάτων, εκ των οποίων τα περισσότερα θα είναι σούπερ μάρκετ. Όμως εκτιμά ότι για λόγους γραφειοκρατικών καθυστερήσεων είναι πολύ πιθανό να μην προλάβουν να λειτουργήσουν όλα, πράγμα που συνέβη και φέτος.

Πιέσεις στην καθαρή κερδοφορία
Στο καθαρό αποτέλεσμα της εταιρείας είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν και φέτος πιέσεις. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αξία του να διαμορφωθεί σε επίπεδα λίγο υψηλότερα του χαμηλού περυσινού καθαρού αποτελέσματος, που είχε επιβαρυνθεί από τα κόστη εξαγοράς της Αφοί Βερόπουλοι.

Οι λόγοι για τους οποίους η κερδοφορία της εταιρείας παραμένει και φέτος πιεσμένη είναι δύο: Πρώτον, η εταιρεία έχει ριχτεί στη μάχη των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σκληρό ανταγωνισμό και δεύτερον, τα κόστη απόσβεσης της επένδυσης και απορρόφησης της Αφοί Βερόπουλοι βαραίνουν και τη φετινή χρήση.

Όσο για την κερδοφορία της το 2018, η διοίκηση της Metro σχολιάζει ότι είναι αδύνατο να γίνει η όποια εκτίμηση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.