Θετικά θα κλείσει, όπως φαίνεται, η χρονιά για τη Metro, με κύριο χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος των καταστημάτων λιανικής της εταιρείας ήδη εκτιμάται ανοδικός και σε συγκρίσιμη βάση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη του δικτύου δεν προέρχεται πλέον μόνο από τα νέα καταστήματα και από τα αναβαθμισμένα, μετά τις ανακαινίσεις των σούπερ μάρκετ που προήλθαν από την Αφοί Βερόπουλοι, αλλά και από τα παλιότερα My Market.

Στελέχη της εταιρείας αποδίδουν τη σχετική επίδοση στη βελτίωση της γενικότερης εικόνας της εταιρείας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι επενδύει πλέον συστηματικότερα στη διαφήμιση σε σχέση με το παρελθόν. Όπως λένε, αφενός η εικόνα του ευρύτερου κοινού για τα My Market έχει αλλάξει, όπως, άλλωστε, και τα σχετικά μηνύματα που του απευθύνουν, και αφετέρου ο πελάτης πλέον, μέσω της συχνότητας των διαφημιστικών μηνυμάτων, έχει αποκτήσει πιο σαφή αντίληψη για το μέγεθος της εταιρείας. «Ακουγόμαστε περισσότερο», τονίζουν. Εξηγούν δε ότι, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που έχει η Metro στη διάθεσή της, ο καταναλωτής θέλει να επισκέπτεται για τις καθημερινές αγορές του καταστήματα εταιρειών με αξία και μεγάλο ειδικό βάρος στην αγορά των σούπερ μάρκετ. «Αυτό το μήνυμα προσπαθούμε να περάσουμε τους τελευταίους μήνες με τα διαφημιστικά μας σποτ», σημειώνουν.

Ο εταιρικός τζίρος εξελίχθηκε ανοδικά κατά 3% στο εννεάμηνο έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Ειδικότερα, το δίκτυο λιανικής κατέγραψε άνοδο 5% και της χονδρικής οριακή κάμψη περίπου κατά 0,3%. Όπως εκτιμάται, συνολικά η εικόνα για το έτος ως τη λήξη του δεν θ’ αλλάξει, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία κερδίζει μερίδια αγοράς και στους δύο τομείς της δραστηριότητάς της. Στη λιανική οι πωλήσεις της αυξάνονται ταχύτερα από τον κλαδικό μέσο όρο, ενώ στη χονδρική οι απώλειές της είναι σαφώς πιο περιορισμένες από τις μέσες απώλειες των c&c, που φέτος κυμαίνονται 3%-4%.

Ο Σεπτέμβρης δεν ήταν καλός για κανέναν
Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά την ικανοποιητική εξέλιξη του έτους ο Σεπτέμβριος δεν ήταν καλός μήνα για το σύνολο της αγοράς, χονδρικής και λιανικής, πράγμα που επιδρά κάπως ανασχετικά στην πορεία ανόδου της Metro, η οποία πριμοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τους θερινούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων όλες οι εταιρείες του κλάδου επωφελήθηκαν λίγο ή περισσότερο από την άνοδο της τουριστικής αγοράς.

Η Metro φέτος είχε προγραμματίσει τη δημιουργία τεσσάρων νέων καταστημάτων της, εκ των οποίων τα τρία έχουν ήδη εγκαινιαστεί. Επίσης, ως το τέλος του έτους πρόκειται να ολοκληρωθούν οι ανακαινίσεις στα καταστήματα που προέρχονται από το δίκτυο της πάλαι ποτέ Αφοί Βερόπουλοι. Σημειώνεται ότι το δίκτυο της εταιρείας αριθμεί σήμερα 224 σούπερ μάρκετ και 47 cash & carry.

Θετικά εξελίσσεται και το εγχείρημα της Milestone, που βρίσκεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης. Τα σχετικά προϊόντα έχουν τοποθετηθεί σε όλη τους τη γκάμα και στα My Market και στα Metro Cash & Carry, αλλά οι αποδόσεις είναι ακόμα χαμηλές, καθώς, όπως εκτιμάται, «το όλο εγχείρημα θέλει το χρόνο του για να αποδώσει». Εξάλλου, πρόκειται για μια νέα δραστηριότητα, η οποία προϋποθέτει την ενεργή πώληση, μέσω επισκέψεων των πωλητών της Metro στους δυνητικούς πελάτες (ξενοδόχους, εστιάτορες κ.ά.)

Mymarket.gr
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της Metro να ανοιχθεί δυναμικότερα στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, σημειώνουμε ότι ήδη προχώρησε στη μετονομασία του ηλεκτρονικού της καταστήματος σε Mymarket, συγχωνεύοντάς το με το Welovesupermarket.gr, στο οποίο είχε αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο από τις αρχές του 2017. Πλέον το ηλεκτρονικό κατάστημα εμπλουτίζεται με προϊόντα από το σύνολο των κατηγοριών ταχυκίνητων προϊόντων και εξυπηρετεί αρχικά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.