Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση εξαγοράς της Αφοί Βερόπουλοι, με τη Metro να παίρνει τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων από τη Σκλαβενίτης και τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα σε ό,τι αφορά τα περιθώρια για το κλείσιμο της όποιας συμφωνίας. Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται το σήμα για το αν το φλερτ θα γίνει γάμος ή όχι. Στην Αφοί Βερόπουλοι αισιοδοξούν, στη Metro… αισιοδοξούν συγκρατημένα.

Παραμονές της έκδοσης του τεύχους και ενώ στην αγορά κυκλοφορούσαν φήμες ότι το deal οδηγείτο σε αδιέξοδο, πηγές προερχόμενες και από τις δύο πλευρές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών είχαν ήδη καταλήξει «σε όλες τις παραμέτρους μιας win-win συμφωνίας». «Αυτό που εκκρεμεί πλέον είναι να έρθουμε σε συμφωνία και με τις τράπεζες για τα δάνεια της Αφοί Βερόπουλοι» ανέφεραν χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εδώ που έχει φθάσει η όλη υπόθεση δεν εξυπηρετεί κανέναν να βρεθεί σε αδιέξοδο.

Ορισμένοι σχολίασαν με δυσφορία τον ανταγωνισμό για «τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στην αγορά», δηλαδή φήμες περί ναυαγίου του deal. «Κι όμως, είναι γνωστό σε όλους ότι από ιδρύσεώς τους οι δύο εταιρείες ουδέποτε έπραξαν αθέμιτα. Το τελευταίο, λοιπόν, που αναμέναμε από συναδέλφους είναι να προκαλούν λανθασμένες εντυπώσεις αντί να κάνουν υπομονή ως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, για να αποκτήσουν έγκυρη γνώση», μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Η διοίκηση της Metro, αν και παραδοσιακή στη φιλοσοφία της, αφού μέχρι σήμερα απέφευγε τις επιθετικές κινήσεις επέκτασης του δικτύου της, φαίνεται πως εντόπισε χρυσή ευκαιρία στην υπόθεση της Αφοί Βερόπουλοι, μετά το σπάσιμο του προσυμφώνου εξαγοράς της από τη Σκλαβενίτης σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την προς πώληση αλυσίδα. Η ανταπόκριση της Αφοί Βερόπουλοι ήταν ασφαλώς η αναμενόμενη.

Πάντως, για τον κόσμο της κλαδικής αγοράς ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για την κατάληξη του deal το δημιουργεί η μέχρι πρότινος έκφραση δυσπιστίας της Metro στην πολιτική των εξαγορών και η απόδειξη της ειλικρίνειάς της στην πράξη, όσο και η δεινή οικονομική θέση της Αφοί Βερόπουλοι. Κατά τα άλλα, τα κύρια χαρακτηριστικά του deal φαίνεται πως προσομοιάζουν σ’ εκείνα της συμφωνίας που επεδίωξε η Σκλαβενίτης και αναφέρονται στο σύνολο της δραστηριότητας, των περιουσιακών στοιχειών, των υποχρεώσεων και του προσωπικού του ομίλου Βερόπουλος στην Ελλάδα. Μάλιστα, και στην περίπτωση της Metro η PriceWaterhouseCoopers είναι η εταιρεία που ανέλαβε να κάνει την αποτίμηση της Αφοί Βερόπουλοι.

Συμφωνημένα και ανοικτά θέματα
Η βασική διαφορά, σε σχέση με τα όσα συζητούσε η Σκλαβενίτης με την υπό εξαγορά εταιρεία, είναι ότι στο νέο πλαίσιο του προωθούμενου deal δεν προβλέπεται η καταβολή μετρητών και μετοχών από τη Metro, αλλά μόνο η καταβολή μετρητών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο βασικός μέτοχος της Αφοί Βερόπουλοι, κ. Νίκος Βερόπουλος, δεν θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Metro. Ένα ακόμη πιθανό στοιχείο διαφοροποίησης αναφέρεται στη χρηματοδότηση του επιδιωκόμενου deal. Ειδικότερα, ενώ στην περίπτωση της Σκλαβενίτης ο σχεδιασμός προέβλεπε την εμπλοκή κατά πάσα πιθανότητα της Grivalia, για την πώληση προς αυτή των ακινήτων της Αφοί Βερόπουλοι, στην περίπτωση της Metro φαίνεται πως όλα είναι ανοικτά, δεδομένου ότι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, δεν αποκλείεται ούτε ο τραπεζικός δανεισμός ούτε η χρήση ιδίων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση, έστω ενός μέρους, του τιμήματος που θα συμφωνηθεί.

Σημειώνουμε ότι εκ μέρους της διοίκησης της Metro τονίζεται ότι εξετάζονται όλα τα μέσα χρηματοδότησης της εξαγοράς. «Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε κάποιας μορφής δανειοδότηση. Απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια όχι μόνο για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις της Αφοί Βερόπουλοι, αλλά και για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε διάστημα τριών ετών, ώστε ν’ αλλάξει η μορφή και η οργάνωση της προς εξαγορά εταιρείας», δήλωσε στο σελφ σέρβις υψηλόβαθμος παράγοντας της Metro. Σημειώνουμε ότι στις αρχές καλοκαιριού, ενόσω η Αφοί Βερόπουλοι διαπραγματευόταν τη συγχώνευσή της στη Σκλαβενίτης, συζητούσε με τράπεζες τη λήψη δανείου ύψους περί τα 70 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεών της.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κλεισίματος ορισμένων από τα καταστήματα της προς εξαγορά αλυσίδας, όπως σχολιάζουν στελέχη της Metro, αυτά θα είναι ελάχιστα, εφόσον αφενός τα My Market δεν λειτουργούν εκτός Αθηνών και αφετέρου εντός του λεκανοπεδίου πολύ λίγες είναι οι εμπορικές μονάδες των δύο εταιρειών που γειτνιάζουν. Συνεπώς, τα προς συγχώνευση δίκτυα δρουν απολύτως συμπληρωματικά στην Αττική, δηλώνεται χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζουμε ότι η Αφοί Βερόπουλοι λειτουργεί ένα δίκτυο 177 καταστημάτων, μέσω των οποίων η Metro, εφόσον ολοκληρωθεί το deal, θα αποκτήσει παρουσία σε όλη την επικράτεια, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της στην αγορά της Αττικής. Όσο για τον τζίρο της Αφοί Βερόπουλοι, υπολογίζεται ότι και φέτος θα έχει μια σχετική κάμψη, κλείνοντας σε επίπεδο χαμηλότερο των 450 εκατ. ευρώ.

Πριν το τέλος του χρόνου η πιθανή συμφωνία
Τα πρώτα συμπεράσματα, αν όχι οι πρώτες ανακοινώσεις για την επιδιωκόμενη συμφωνία, αναμένονταν στα μέσα του Νοεμβρίου. Στον βαθμό που οι σχετικές εξελίξεις θα έχουν θετική κατεύθυνση, θα υποβληθεί άμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η αίτηση προς έγκριση σχετικά με τη συγχώνευση των δύο εταιρειών. Ο στόχος των εμπλεκόμενων στις διαπραγματεύσεις, αλλά και ο διακαής πόθος των τραπεζών είναι η συμφωνία να κλείσει πριν το τέλος του 2015, καθότι οι υποχρεώσεις της Αφοί Βερόπουλοι είναι πιεστικές. Πιέσεις ασκούν και οι προμηθευτές στην εταιρεία, προκειμένου να υπάρξει διάδοχο υγιές σχήμα γι’ αυτήν, ώστε να ομαλοποιηθεί η ροή της τροφοδοσίας των καταστημάτων της και η διαδικασία της αποπληρωμής τους. «Όλοι οι προμηθευτές θέλουν τη συμφωνία και μάλιστα άμεσα, διότι είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και καιρό πολλοί από αυτούς έχουν πάψει να τροφοδοτούν την Αφοί Βερόπουλοι, ενώ η ανησυχία τους για τα ανοικτά υπόλοιπα της αλυσίδας είναι πλέον μεγάλη», τονίζουν με έμφαση στελέχη της αγοράς.

Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της Αφοί Βερόπουλοι προς τις τράπεζες, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπολογίζονται στο επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ. Την εταιρεία βαραίνει επίσης ένα συμβόλαιο sale and lease back της τάξης των 65 εκατ. ευρώ. Τα «ανοίγματά» της και ο τρόπος εξυπηρέτησής τους φαίνεται ότι θα αποτελέσουν την πιο κρίσιμη παράμετρο για το κλείσιμο του επιδιωκόμενου deal. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η Metro ζητεί από τις τράπεζες ευνοϊκή ρύθμιση του ζητήματος, δηλαδή είτε το «κούρεμα» των δανείων είτε πολύ χαμηλό επιτόκιο, σε συνδυασμό με τη γενναία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ώστε να μπορέσει να τα εξυπηρετήσει και, ταυτόχρονα, να δανειοδοτηθεί για τη χρηματοδότηση μελλοντικών επενδύσεων αναβάθμισης του δικτύου τής Αφοί Βερόπουλοι.

Ο χρόνος και οι επενδύσεις που θα απαιτήσει το remodeling του συνόλου των καταστημάτων τής υπό εξαγορά εταιρείας θα αποτελέσει βασικό κεφάλαιο του business plan της Metro, εφόσον φυσικά συμφωνηθεί η εξαγορά. Στο πλαίσιό του, θα υπολογιστούν επίσης οι απώλειες εσόδων της νεοαποκτημένης αλυσίδας έως ότου το δίκτυό της ανακτήσει τις δυνάμεις του υπό τη νέα επωνυμία και διοίκηση. Στελέχη της Metro αναφέρουν σχετικά ότι «θα απαιτηθεί χρόνος ώσπου η Αφοί Βερόπουλοι να απορροφηθεί διοικητικά και μηχανογραφικά. Ωστόσο, από τη στιγμή που η συμφωνία κλείσει και εισρεύσουν νέα κεφάλαια και εμπόρευμα στο δίκτυο, αυτό θα πάρει μπροστά…».

Στο «στρατόπεδο» της Αφοί Βερόπουλοι επικρατεί αισιοδοξία για το κλείσιμο της σχετικής συμφωνίας, ενώ από την πλευρά της Metro οι σχετικές δηλώσεις γίνονται σε κλίμα αυτοσυγκράτησης. «Είναι νωρίς να κριθεί η συνολική εξέλιξη του deal», μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ενώ σχολιάστηκε με νόημα ότι «για να κλείσει η διαπραγμάτευση και να πέσουν οι πρώτες υπόγραφες πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους όρους και οι τράπεζες». Πάντως, στελέχη της Metro τόνιζαν με έμφαση ότι η εμπλοκή τους στην υπόθεση της Αφοί Βερόπουλοι αποφασίσθηκε, εφόσον προηγουμένως διαπιστώθηκε ότι από την πλευρά της Σκλαβενίτης «έκλεισε» οριστικά η υπόθεση της διαπραγμάτευσης για την εξαγορά της εταιρείας. «Δεν υπήρξε πρόθεση εκ μέρους μας να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον εξαγοράς όσο διαρκούσαν οι σχετικές συζητήσεις της Σκλαβενίτης με την Αφοί Βερόπουλοι», δηλώθηκε χαρακτηριστικά στο σελφ σέρβις.

Η στρατηγική πρόκληση
Αναφορικά με την απόφαση της Metro να εντάξει αίφνης τις επιθετικές εξαγορές στη στρατηγική οπτική της, εμπλεκόμενη σε ένα από τα μεγαλύτερα deal συγχώνευσης στον κλάδο, σχολιάστηκε γενικώς ότι «εφόσον διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα συμφέρον περιθώριο δράσης, η Metro δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τη σχετική προοπτική…». Σημειώνουμε ότι μια πιθανή ολοκλήρωση του deal Metro – Αφοί Βερόπουλοι θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος στον κλάδο, που θα ελέγχει τζίρο της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ και ένα δίκτυο περίπου 290 καταστημάτων, εκ των οποίων τα 65 cash & carry. Μέσω αυτού, η Metro θα επιχειρήσει να απαντήσει άμεσα στις στρατηγικές προκλήσεις που λογικά την απασχολούν, όπως η ταχεία εκδίπλωση και ανάπτυξη των δυνάμεών της στον κλαδικό χάρτη, ενόσω αυτός διαμορφώνεται δυναμικά από τους επικεφαλής του εγχώριου ανταγωνισμού, οι οποίοι αυξάνουν την απόστασή τους από εταιρείες του μεγέθους των εμπλεκόμενων στο συζητούμενο deal. Πρόκειται, ίσως, για την ύστατη ευκαιρία που δίνεται στις τελευταίες να διεκδικήσουν θέσεις ηγεμονίας και, φυσικά, τα επίζηλα πλεονεκτήματα της διαπραγματευτικής ισχύος, που τα συντηρούν όλο και πιο δύσκολα, δραστηριοποιούμενες ακόμα εκτός σχημάτων επιχειρηματικής συγκέντρωσης. Βάσει στοιχείων δημοσιευμένων ισολογισμών χρήσης 2014, η Metro έχει έναν τζίρο της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 17 εκατ. ευρώ, ενώ η Αφοί Βερόπουλοι παραμένει ζημιογόνος εταιρεία.