Η παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών αναμένεται να ανακάμψει μέτρια το 2025, με συνεχιζόμενες προκλήσεις το 2024. Σύμφωνα με έρευνα του IWSR, οι Ινδία, Κίνα και ΗΠΑ θα είναι οι κύριες αγορές που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη, προσθέτοντας 30 δισ. δολάρια σε αξία έως το 2028. Το 2023, η αγορά αλκοολούχων ποτών μειώθηκε κατά -1% σε όγκο και αυξήθηκε κατά +2% σε αξία.

Ειδικότερα, στα αλκοολούχα ποτά, ο όγκος μειώθηκε κατά -1% το 2023, με σταθερούς όγκους για τα οινοπνευματώδη. Το IWSR αναφέρει ότι οι όγκοι αναμένεται να αυξηθούν με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) +1% και η αξία με CAGR +2% μεταξύ 2023 – 2028.

Μπύρα: Μείωση όγκου, αύξηση αξίας της αγοράς
Όσον αφορά στη μπύρα, ο όγκος μειώθηκε κατά -1% το 2023, ενώ η αξία αυξήθηκε κατά +4%. Επιπλέον, σημειώνεται ότι αναμένεται CAGR +1% σε όγκο και αξία μεταξύ 2023 – 2028.

Επιπρόσθετα, το IWSR επισημαίνει ότι η Νότια Αφρική και η Βραζιλία αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική ανάπτυξη μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Το ροζέ «σανίδα σωτηρίας» για την κατηγορία του οίνου
Εστιάζοντας στην κατηγορία του οίνου, ο όγκος μειώθηκε κατά -4% το 2023, με την πτώση να συνεχίζεται έως το 2028, με CAGR -1%.

Επιπλέον, η αξία των πωλήσεων του κρασιού αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

Την ελπίδα στην κατηγορία φαίνεται ότι φέρνει η υποκατηγορία του premium ροζέ οίνου, καθώς ήδη υπάρχει αυξημένη δημοτικότητα σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία, σύμφωνα με την έρευνα του IWSR.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter