Eπειδή γράφοντας, σε αντίθεση με τον αναγνώστη, αγνοούμε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, θα ασχοληθούμε με τις κεφαλαλγίες της νέας κυβέρνησης –οποιασδήποτε απόχρωσης, οποτεδήποτε σχηματιστεί–, δηλαδή με τους πονοκεφάλους που ανακλούν ποικίλα συμπτώματα ασθενειών της οικονομίας μας, γνωστά ή επικείμενα, διαγνωσμένα ή κεκαλυμμένα.

Κατά την ΕΛΣΤΑΤ, λοιπόν, πέρυσι ο μέσος ακαθάριστος ονομαστικός μισθός αυξήθηκε κατά 1,5%. Ο πληθωρισμός ήταν 9,7%, άρα ο πραγματικός μέσος μισθός μειώθηκε κατά 7,4%. Επειδή η μέση φορολογική επιβάρυνση και οι κοινωνικές εισφορές αυξήθηκαν κατά 0,3%, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,7% –μέγεθος κοντά στις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ (7,5%). Το ΑΕΠ της χώρας την τριετία 2020-2022 παρουσίασε μεν σωρευτική αύξηση 5,3% (υπολειπόμενο, πάντως, του επιπέδου του το 2009), αλλά η μεγέθυνσή του έγινε κέρδη κατά βάση ολίγων. Όχι τυχαία οι 150 εισηγμένες του ΧΑΑ είχαν πέρυσι κέρδη-ρεκόρ δεκαπενταετίας 10,4 δισ. ευρώ (ανάπτυξη 303,6% ως προς το 2021), με πρωταγωνιστές τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Jumbo, Aegean, ΟΛΠ, Cenergy, Βιοχάλκο, Autohellas, Motor Oil, ΕΛΠΕ και τις τράπεζες. Υπάρχει, άραγε, πειστικότερο τεκμήριο της γιγάντωσης της ανισοκατανομής των εισοδημάτων στη συγκυρία του πληθωρισμού;

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αποταμίευση στη χώρα πέρυσι ανήλθε σε 23 δισ. ευρώ (11% του ΑΕΠ) έναντι 18,4 δισ. το 2019. Ωστόσο, η κατανομή των αποταμιεύσεων φανερώνει αρνητική αποταμίευση των νοικοκυριών κατά 5,7 δισ. ευρώ (2,7% του ΑΕΠ) και θετική των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων κατά 23,6 δισ. ευρώ (11,3% του ΑΕΠ). Είναι φανερό πως η μείωση της αποταμίευσης, η ακρίβεια και η σταδιακή μείωση των κρατικών επιδοτήσεων θα συντελέσουν στη συνέχιση του ρυθμού μείωσης των δαπανών των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ πέρυσι, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2021, σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι ο ένας στους τέσσερις Έλληνες. Τα νοικοκυριά εν κινδύνω φτώχειας εκτιμώνται σε 742.235 σε σύνολο 4.049.102 και τα μέλη τους σε 1.945.199 σε σύνολο 10.399.329 ατόμων του εκτιμώμενου πληθυσμού της χώρας. Την ίδια στιγμή το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,3 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.

Την επιδείνωση της ζωής των συνταξιούχων επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» της ΗΔΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των φτωχών συνταξιούχων, καθώς το 44,86% (1.106.341 άτομα) του συνόλου τους ζει με κύρια σύνταξη έως 658 ευρώ καθαρά.

Το «κόκκινο» ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει φτάσει κοντά στα 260 δισ. ευρώ, διογκωμένο περίπου κατά 40 δισ. ευρώ την τελευταία τετραετία, ενόσω σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές στην εφορία εκ των οποίων περί τα δύο εκατομμύρια ζουν υπό τη δαμόκλεια σπάθη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ενώ το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο μεταξύ, με την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στις αρχές του Μαΐου, που δεν θα είναι η τελευταία, το κόστος του χρήματος έχει σωρευτικά αυξηθεί κατά 3,75% από το καλοκαίρι του 2022, επηρεάζοντας όλα τα επιχειρηματικά ή άλλα δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου και όλα όσα πρόκειται να συναφθούν.

Και φυσικά για 13ο μήνα τον Απρίλιο οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα εξελίχθηκαν με διψήφιο ποσοστό, ήτοι 11,4% έναντι 3% του γενικού δείκτη του πληθωρισμού, ενώ οι αυξήσεις στις τιμές τους γίνονται επί 22 συνεχόμενους μήνες.

Επισημαίνουμε, τέλος, την επανεφαρμογή του ανακαινιζόμενου σκληρού κορσέ των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2024, στο πλαίσιο της οποίας ο κρατικός προϋπολογισμός φέτος προβλέπει –πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια– την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,67 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ και δη με προβλεπόμενο ένα χαμηλότατο ρυθμό μεγέθυνσής του της τάξης του 1,8%. Γι’ αυτό, άλλωστε, το Υπουργείο Οικονομικών επιδόθηκε στη μαγειρική της απόκρυψης της άσχημης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, όπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος. Την ανοιχτή επιστολή του προς τους κ. Μητσοτάκη και