Από τον Σεπτέμβριο ξεκινά ένα καθοριστικό δωδεκάμηνο για την οικονομία με αναπόφευκτες προεκτάσεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό: Η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018 καθιστά επιτακτική την ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας και δημιουργίας συνθηκών «ασφαλείας» για τους επενδυτές στη «μεταμνημονιακή» εποχή. Στο πεδίο αυτό, δηλαδή του εάν δημιουργούνται οι βάσεις για διατηρήσιμη ανάκαμψη, ικανή να τιθασεύσει την ανεργία, θα κριθεί η πολιτική αντιπαράθεση πηγαίνοντας προς τις εκλογές οψέποτε προκηρυχτούν.

H «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων» στα κομματικά επιτελεία και τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, είναι πόσο ασφαλής θα είναι η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός στο λεγόμενο post regime period, στην εποχή δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018, που λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή τόσο οι επενδυτές, τα κεφάλαια των οποίων αναζητούν τόσο το Δημόσιο όσο και οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ως προϋπόθεση της ανάκαμψής τους, ζητούν μια συνεχή ροή θετικών εξελίξεων, οι οποίες θα διαμορφώσουν ευνοϊκή προσδοκία σχετικά με τα ισχύοντα στην Ελλάδα στη «μεταμνημονιακή» εποχή.

Υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο είναι, εάν θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και βούληση για την υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου φιλικού στις αγορές, που θα μπορεί να υποστηρίξει μια διατηρήσιμη ανάκαμψη μετά από μια δεκαετία ύφεσης και με δεδομένα τους περιορισμούς στη ρευστότητα και τη λιτότητα, η οποία θα συνεχιστεί βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ερμηνεύεται η στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό την τρίτη αξιολόγηση και να επικεντρώσει τη ρητορική της στο κρίσιμο θέμα της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η σχετική τάση, εξάλλου, έγινε εμφανής στην πρωθυπουργική ρητορική με φόντο τη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τις επισκέψεις του πρωθυπουργού σε επιχειρήσεις που θεωρούνται και είναι success stories στην καθημαγμένη ελληνική οικονομία, καθώς και στη συμβολική επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, τον οποίο συνόδεψαν εκπρόσωποι γαλλικών εταιρειών. Στην επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης εστιάζει, άλλωστε, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτάσσοντας εναλλακτικές προτάσεις και σχέδιο δράσης για επενδύσεις και κινήσεις στήριξης μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΟΙ «ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ»
Την ίδια ώρα στο πεδίο της οικονομίας, που φέρει βαρύτατα τραύματα από την πρωτοφανή κρίση που εξανέμισε το 25% του ελληνικού ΑΕΠ, ενόσω σοβαρά προβλήματα –με κεντρικό τα «κόκκινα δάνεια»– κυριαρχούν στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, κάποιοι πρόδρομοι δείκτες και η πορεία του τουρισμού φέτος δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις φορέων και ανεξάρτητων οργανισμών συγκλίνουν στην εκτίμηση πως –εκτός σοβαρού απροόπτου και με την προϋπόθεση ότι επιδόσεις του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του έτους θα εξακολουθήσουν να είναι ισχυρές– η μέση ανάπτυξη φέτος μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή του 1,8%. Κλειδί θα είναι το τρίτο τρίμηνο, από το οποίο εξαρτώνται πολλά, δεδομένου ότι η ανάπτυξη στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε στο 0,4% και στο 0,8% αντιστοίχως.

Το στοίχημα είναι μεγάλο και δύσκολο και χαρακτηρίζεται από ισχυρό βαθμό αβεβαιότητας. Σειρά στοιχείων, όμως, που βλέπουν μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας δικαιολογούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δυναμική της ανάπτυξης, η οποία δεν είναι ενδεχομένως σπουδαία, αλλά είναι δυνατόν υπό προϋποθέσεις να ισχυροποιηθεί.

Οι λεγόμενοι «πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας» δείχνουν πως το 2017 ίσως αποδειχθεί η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για τις λιανικές πωλήσεις και την εγχώρια κατανάλωση, καθώς επιταχύνονται τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση, με «ατμομηχανή» τον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη του δείκτη μεταποίησης (PMI), που αφού πέρασε τον Ιούλιο σε θετικό έδαφος –πάνω από το όριο του 50, που χωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση– ανήλθε τον Αύγουστο στο 52,2, στο υψηλότερο σημείο από το καλοκαίρι του 2008, όταν η χώρα εισερχόταν επίσημα σε ύφεση. Οι νέες εργασίες κατέγραψαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο του 2014, ενώ άνοδο κατέγραψαν και οι νέες παραγγελίες εξαγωγών, την πρώτη σε ένα έτος, επισημαίνεται από την IHS Markit, κατασκευαστή του δείκτη μεταποίησης PMI σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. «Ο έντονος βαθμός αισιοδοξίας μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να αιτιολογήσει την αύξηση της ζήτησης και είναι, ίσως, ενδεικτικός μιας περισσότερο θετικής διάθεσης σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα της επιστροφής της χώρας στις αγορές ομολόγων τον Ιούλιο», εκτίμησε ο κ. Alex Gill, οικονομολόγος της Markit. Όπως διαπιστώνει, άλλωστε, οι εταιρείες προσέλαβαν νέους εργαζομένους, με αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας με ρυθμό μεγαλύτερο για περισσότερα από τα τελευταία 17,5 χρόνια.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων σημειώνει φέτος (Ιούνιος +3,9%) έναν από τους ισχυρότερους ρυθμούς αύξησης των τελευταιων τριών ετών, ενώ ο τουρισμός θα σημειώσει νέο ετήσιο ρεκόρ, καθώς υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες ξεπερνούν τα 28 εκατομμύρια και πιθανώς θα προσεγγίζουν τα 30.

Εάν τα προαναφερόμενα συνδυαστούν τους επόμενους μήνες με την αποφυγή σοβαρών εμπλοκών στον τομέα της αξιολόγησης, με μια ομαλή πορεία στον τραπεζικό κλάδο, που θα επιτρέψει τη σταδιακή ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης, και χωρίς σοβαρά διεθνή απρόοπτα, η οικονομία ίσως βρεθεί κοντά σε συνθήκες εδραίωσης της ανάκαμψης σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής και της διάθεσης υπηρεσιών και προϊόντων.

Ήδη η συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες προς τον ιδιωτικό τομέα και αναμένεται να μηδενιστεί ή να αρχίσει ανοδική πορεία έως τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2018.

Κοινός παρονομαστής για την θετική εξέλιξη των «πρόδρομων δεικτών» ήταν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επιστροφή της χώρας στις αγορές χρέους τον Ιούλιο, που με τη σειρά της θεωρείται ορόσημο για ένα νέο γύρο εξόδου μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στις αγορές χρήματος για δανεισμό μικρού κόστους, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδιά τους.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Σήμερα, έναν περίπου μήνα πριν την έλευση των επικεφαλής του «κουαρτέτου» στην Αθήνα –αναμένονται μετά τις 15 Οκτωβρίου για την τρίτη αξιολόγηση, στο πλαίσιο της οποίας θεωρούνται δεδομένες οι εκ νέου πιέσεις του ΔΝΤ–, το τοπίο παραμένει ιδιαίτερα ρευστό.

Ειδικά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, μετά τις εκλογές στη Γερμανία και την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι καθοριστικό. Όπως εκτιμάται, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης σύντομα πριν την εκπνοή του 2017, όπως επιδιώκει μετ’ επιτάσεως η κυβέρνηση. Κι αυτό διότι βιάζεται να προλάβει μια ή και περισσότερες εκδόσεις ομολόγων πριν τη λήξη του προγράμματος, ώστε να μην προκύψει νέος κύκλος καθυστερήσεων και αβεβαιότητας, που θα φέρει καίριο πλήγμα στη δειλή επιχείρηση ανάκαμψης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, ο σχεδιασμός, όπως κι άλλες πολλές φορές στο παρελθόν, διέπεται από αρκετούς κινδύνους, με μεγαλύτερο εκείνον των καθυστερήσεων, ειδικά αυτή την περίοδο, που η αγορά δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει ή να αντιμετωπίσει νέο γύρο αβεβαιότητας… Είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη κλίμακα ο χρόνος μετρά εις βάρος πολλών επιχειρήσεων, που κατάφεραν να κρατηθούν με νύχια και με δόντια υγιείς στο πείσμα του κλίματος της οικονομίας, η δυσμένεια του οποίου ρήμαξε με απολύσεις, ανεργία και λουκέτα τον τόπο.