Από την κατασκευή του Empire State Building και των θηριωδών εμπορικών κέντρων των αμερικανικών μεγαλουπόλεων μέχρι τα σύγχρονα αυτοματοποιημένα κέντρα διανομής προϊόντων και τα υπερμάρκετ των ευρωπαϊκών κολοσσών του εμπορίου, οι μεταλλικές κατασκευές εξακολουθούν να είναι το κυρίαρχο δομικό στοιχείο σε μια μεγάλη ποικιλία έργων.

Από την κατασκευή του Empire State Building και των θηριωδών εμπορικών κέντρων των αμερικανικών μεγαλουπόλεων μέχρι τα σύγχρονα αυτοματοποιημένα κέντρα διανομής προϊόντων και τα υπερμάρκετ των ευρωπαϊκών κολοσσών του εμπορίου, οι μεταλλικές κατασκευές εξακολουθούν να είναι το κυρίαρχο δομικό στοιχείο σε μια μεγάλη ποικιλία έργων. Στην Ελλάδα μόλις την τελευταία δεκαετία άρχισαν συστηματικά να αναπτύσσονται οι εφαρμογές των μεταλλικών κατασκευών για τη δημιουργία, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολυκινηματογράφων, σούπερ μάρκετ, κέντρων διανομής, αποθηκευτικών, ψυκτικών χώρων κ.ά.

Η χρησιμοποίηση των μεταλλικών κατασκευών έχει δώσει λύσεις σε πολλά τεχνικά προβλήματα και έχει περιορίσει αισθητά το κόστος μίας κατασκευής. Παράλληλα η βελτίωση της ποιότητας των μετάλλων και η εξέλιξη των τεχνικών δόμησης έδωσε νέες δυνατότητες για την αξιοποίησή τους σε πάρα πολλές εφαρμογές.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Νικόλαος Λιάπης, γενικός διευθυντής της METALON AΕ: «τα μεταλλικά κτήρια μπορούν να δημιουργήσουν χώρους μεγάλου ύψους και μεγάλων ελεύθερων ανοιγμάτων χωρίς κολόνες, με αποτέλεσμα να δίνεται πρόσθετη δυνατότητα χρήσης, αποθήκευσης ανά τετραγωνικό μέτρο, κάλυψης και διαρρύθμισης ραφιών και προθηκών. Εμείς αναλαμβάνουμε εκτός από την κατασκευή του έργου, τη μελέτη και τον σχεδιασμό του καθώς και την επίβλεψη των εργασιών, με αποτέλεσμα να παραδίδουμε το συγκεκριμένο project με το κλειδί στο χέρι του αναδόχου φορέα». Οι τομείς δραστηριότητας της εταιρείας περιλαμβάνουν μία μεγάλη ποικιλία κατασκευών όπως: εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, κτήρια ψυκτικών θαλάμων-ψυγεία, βιομηχανικές αποθήκες, μεταλλικά υπόστεγα ανοικτού και κλειστού τύπου, καθώς και βιομηχανικές μεταλλικές κατασκευές.

Σε σύγκριση με τα κτήρια που κατασκευάζονται από μπετόν, τα μεταλλικά κτήρια έχουν πολύ πιο σύντομους χρόνους κατασκευής. Όπως μας είπε ο κ. Μιχάλης Μιστρής μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος της εταιρείας BIMECO ΕΠΕ: «Ο συνήθης χρόνος για την αποπεράτωση μιας τέτοιας κατασκευής, επιφανείας, για παράδειγμα, 4.000 τ.μ. είναι περίπου 4 μήνες. Τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται σχολαστικά, ενώ η εταιρεία μας σε αποκλειστική συνεργασία με την Ισπανική PRADO (έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα 6 εκατομμύρια τ.μ. μεταλλικών κτηρίων), αναλαμβάνει εκτός από την κατασκευή, τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την επίβλεψη των έργων αυτών».

Μείωση χρόνου κατασκευής = μείωση κόστους επένδυσης

Οι χρόνοι παράδοσης μιας τέτοιας κατασκευής εξαρτώνται βέβαια και από το μέγεθος αλλά και από τη μορφή του κτηρίου που πρόκειται να κατασκευαστεί. Σε κάθε περίπτωση το όφελος που προκύπτει από τη συντομότερη έναρξη της λειτουργίας μιας επιχείρησης είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας. Ο κ. Νικ. Λιάπης της METALON μάς ανέφερε ενδεικτικά: «Η εταιρεία μας ολοκλήρωσε πρόσφατα, σε 6 μήνες, το τμήμα της μεταλλικής κατασκευής των αποθηκών logistics του ομίλου ΦΟΥΡΛΗΣ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, έκτασης 12.000 τ.μ. με ελεύθερο ύψος 10 μέτρων. Επίσης η μεταλλική κατασκευή του σούπερ μάρκετ Carrefοur, έκτασης 20.000 τ.μ., στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, παραδόθηκε στον ανάδοχο του έργου εντός 4 μηνών. Η έγκαιρη και ορθή εκτέλεση του έργου διασφαλίζεται τόσο από το εξειδικευμένο προσωπικό μας όσο και από τους αυστηρούς ελέγχους ποιότητας σύμφωνα με το ISO 9001 που διαθέτουμε. Σήμερα υλοποιώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 εκατ. ευρώ ενισχύουμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες με νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προωθημένης τεχνολογίας».

Ο μειωμένος χρόνος κατασκευής των μεταλλικών κτιρίων, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο, έχει σαν αποτέλεσμα πρόσθετα οικονομικά οφέλη που αφορούν: α) στον μικρότερο νεκρό χρόνο της συνολικής επένδυσης και β) στο όφελος που προκύπτει σε αρκετές περιπτώσεις από μισθώματα ενοικίων. Όταν για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης του υπό εκτέλεση έργου λειτουργεί την επιχείρησή του σε άλλες εγκαταστάσεις που δεν είναι ιδιόκτητες, έχει άμεσο οικονομικό όφελος από την γρήγορη και ασφαλή μετεγκατάσταση της μονάδας του.

Εκτός από την οικονομική, γρήγορη και αντισεισμική κατασκευή τους τα μεταλλικά κτίρια έχουν και άλλα σοβαρά πλεονεκτήματα. Σε αυτού του είδους τις κατασκευές είναι πιο εύκολες οι μελλοντικές επεμβάσεις, όπως είναι η επέκτασή τους σε ύψος και πλάτος και εάν ποτέ χρειαστεί, είναι δυνατή ακόμη και η μετεγκατάστασή τους αφού σύμφωνα με τον κ. Μιστρή «όλα τα μεταλλικά μέρη του κτιρίου είναι βιδωτά με βίδες υψηλής αντοχής. Τα υλικά μιας τέτοιας κατασκευής όπως είναι οι δοκοί, τα συνδετικά ελάσματα και οι βίδες κατασκευάζονται από την PRADO στην Ισπανία και εδώ γίνεται η συναρμολόγησή τους».

Το ενδεικτικό κόστος μιας τέτοιας κατασκευής είναι περίπου 80-85 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το πραγματικό κόστος εξαρτάται κάθε φορά από τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου έργου, που αφορούν κυρίως στο ύψος των μεταλλικών δοκών και στο πλάτος των ανοιγμάτων. Έτσι, για παράδειγμα, άλλο είναι το κόστος μιας μεταλλικής ανοδομής ύψους 5 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων και εντελώς διαφορετικό σε μια κατασκευή όπου απαιτούνται δοκοί ύψους 10 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων.

Η αγορά των κατασκευών μεταλλικών κτηρίων είχε ραγδαία εξέλιξη την τελευταία δεκαετία λόγω και της θετικής οικονομικής συγκυρίας. Η ζήτηση ήταν και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική χάρη στην ανάπτυξη των μεγάλων πολυκαταστημάτων στα αστικά κέντρα, στις αυξημένες ανάγκες του βιομηχανικού και βιοτεχνικού τομέα, στα σύγχρονα κέντρα διανομής προϊόντων, καθώς και στις ανάγκες των αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων.