Δύο εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, η Spider και η Βογιατζόγλου Systems Α.Ε., «μονοπωλούν» την αγορά μεταλλικών ραφιών που προορίζονται για τα σούπερ μάρκετ και τους αποθηκευτικούς τους χώρους.

Δύο εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, η Spider και η Βογιατζόγλου Systems Α.Ε., "μονοπωλούν"” την αγορά μεταλλικών ραφιών που προορίζονται για τα σούπερ μάρκετ και τους αποθηκευτικούς τους χώρους. Χωρίς να έχει επέλθει κάποια ριζοσπαστική αλλαγή στον εξοπλισμό (πάντα στο χώρο των ραφιών) τα τελευταία χρόνια, οι δύο εταιρείες προσαρμόζουν τις κατασκευές τους ανάλογα με το μέγεθος του σούπερ μάρκετ, τον όγκο των εμπορευμάτων και φυσικά τη διαρρύθμιση που έχει επιλέξει η κάθε αλυσίδα του λιανεμπορίου.

"“Η τάση που έχει αρχίσει να επικρατεί, και υπαγορεύεται κυρίως από τις υψηλές απαιτήσεις των καταναλωτών, είναι η δημιουργία καλαίσθητων καταστημάτων σούπερ μάρκετ. Γεγονός που σημαίνει ότι εκτός από το σωστό και λειτουργικό σχεδιασμό του σούπερ μάρκετ, π.χ. μεγάλοι διάδρομοι, θα πρέπει να υπάρχει η αίσθηση της οικειότητας και της ζεστασιάς, η οποία επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση των ενδεδειγμένων μεταλλικών ραφιών, των ξύλινων κατασκευών στα διάφορα τμήματα του καταστήματος, καθώς και το σωστό φωτισμό", εξηγεί ο κ. Νώντας Καραλής, διευθυντής πωλήσεων της Spider.

"Η χρήση των μεταλλικών ραφιών αποσκοπεί στη βελτιωμένη προώθηση των προϊόντων, με τελικό στόχο τη μεγαλύτερη προσέλκυση του καταναλωτή και γιατί όχι στο να δημιουργήσει την αίσθηση της ανανέωσης στο σούπερ μάρκετ", τονίζει ο κ. Βασίλης Τζιότζιος, υπεύθυνος μεταλλικών κατασκευών της Βογιατζόγλου Systems Α.Ε.

Τα ράφια με τα οποία η Spider προμηθεύει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα οποία ενδείκνυνται για τους αποθηκευτικούς χώρους είναι δύο ειδών:

  • ειδικές κατασκευές για πολύ βαριά αντικείμενα, για τις οποίες απαραίτητη κρίνεται η χρήση κλαρκ και παλέτας και,
  • μεταλλικά ράφια μεσαίου μεγέθους, όσον αφορά στο βάρος τους, όπου αποθηκεύονται τα προϊόντα με χειρωνακτική εργασία.

"Κατά προσέγγιση το μερίδιο αγοράς της Spider στη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι γύρω στο 25%-30% και ευελπιστούμε ότι θα φτάσει σε τάξη μεγέθους το ποσοστό των μεταλλικών ραφιών για τους χώρους πώλησης", μας εκμυστηρεύθηκε ο κ. Ν. Καραλής.

Κατάλληλος σχεδιασμός χώρου

Θα πρέπει όμως να αναφερθεί ότι το τμήμα πωλήσεων της Spider αναλαμβάνει και το σχεδιασμό του χώρου όπου θα τοποθετηθούν τα ράφια. "Στον σχεδιασμό του χώρου με τα ράφια που θα πρέπει να υπάρχουν μέσα στο σούπερ μάρκετ λαμβάνουμε βέβαια υπόψη μας τις ανάγκες του "ενδιαφερόμενου" επιχειρηματία. Επιδιώκουμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε το κατάστημα αλλά και την αποθήκη, που είναι η "καρδιά" της επιχείρησης, βάσει των απαιτήσεων που έχει ο κάθε επιχειρηματίας", τόνισε ο κ. Καραλής.

Η Spider, που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς τόσο στην εγχώρια όσο και στην αγορά τριών ξένων κρατών (Ιταλία, Αγγλία, Ρουμανία), κατασκευάζει στις παραγωγικές της μονάδες, στα Ιωάννινα, μεταλλικά ράφια διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών για τους χώρους πώλησης και αποθήκευσης των αλυσίδων λιανεμπορίου. Παράλληλα αναλαμβάνει τη δημιουργία μέσα στους χώρους του σούπερ μάρκετ ή άλλων καταστημάτων λιανικής πώλησης ξυλοκατασκευών όπως για παράδειγμα ξύλινων τμημάτων του ζαχαροπλαστείου, του καφεκοπτείου, κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τα μεταλλικά ράφια Spider, τα οποία τοποθετούνται στους χώρους πώλησης, υπάρχουν διαφόρων μεγεθών -επιτοίχεια ή γόνδολες- και οι επιχειρηματίες που αποφασίζουν να δημιουργήσουν νέα σημεία λιανικής πώλησης έχουν τη δυνατότητα να “παίξουν” με τα χρώματα. Για την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ υπάρχει εναλλαγή χρωμάτων στα ράφια των διαφόρων τμημάτων, ή ακόμα και μεταξύ των διαφόρων χώρων, προκειμένου να είναι ευδιάκριτα και να ξεχωρίζουν τα τμήματα”, τόνισε ο κ. Καραλής. Το μερίδιο αγοράς της Spider στη συγκεκριμένη δραστηριότητα κυμαίνεται μεταξύ 50%-55%, το οποίο κατά τη χρήση του 1999 “μεταφράστηκε” σε τζίρο της τάξης των 2,2 δισ. δρχ.

Εργονομία και σύγκριση

"Στο χώρο των καταστημάτων ειδών κιγκαλερίας υπάρχει μια πληθώρα προϊόντων με ανισομερείς διαστάσεις και βάρη, που απαιτούν προσεκτικό χειρισμό και τοποθέτηση, ώστε να είναι ορατά και να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για την παραλαβή και την τοποθέτησή τους. Η εργονομία στην παρουσίασή τους είναι ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, για να μπορεί εύκολα ο πελάτης να επιλέγει το κατάλληλο προϊόν ή να το συγκρίνει με κάποιο άλλο ανταγωνιστικό που είναι δίπλα", υποστηρίζει ο κ. Β. Τζιότζιος. "Το μεγάλο βάρος – συνεχίζει ο κ. Β. Τζιότζιος – που έχουν τα περισσότερα προϊόντα κιγκαλερίας απαιτεί μία στιβαρή και άκαμπτη κατασκευή ραφιών για την τοποθέτησή τους, που θα εμπνέει σιγουριά και θα αποκλείει το ενδεχόμενο ατυχήματος από ανατροπή.

Η κατασκευή αυτή θα πρέπει να είναι μεταλλική και να αποτελείται από επιμέρους στοιχεία τα οποία όταν συναρμολογηθούν θα αποτελέσουν μία ολοκληρωμένη λύση. Το σύστημα πρέπει να έχει τη δυνατότητα επέκτασης για την αντιμετώπιση μελλοντικών αναγκών καθώς και την αλλαγή κάποιων επιμέρους στοιχείων (π.χ. τη μετατόπιση των ραφιών καθ’ ύψος για την τοποθέτηση μεγαλύτερων αντικειμένων) όταν αυτό απαιτηθεί. Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι ο τρόπος σύνδεσης των επιμέρους στοιχείων για την κατασκευή του συστήματος των ραφιών, ο οποίος πρέπει να γίνεται χωρίς τη χρήση κοχλιών (βίδες) αλλά σφηνωτά δια μέσου κατάλληλα προσαρμοσμένων κόμβων, προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερη στιβαρότητα και ακαμψία στην κατασκευή. Τα ράφια πρέπει να έχουν στο κάτω μέρος ειδικά προσαρμοσμένα νεύρα για ενίσχυση και ακαμψία. Οι πλάτες του συστήματος μπορεί να είναι συμπαγείς, τμηματικές (slat) ή διάτρητες για την προσαρμογή διάφορων αξεσουάρ – όπως άγκιστρα – με σκοπό την τοποθέτηση προϊόντων που πρέπει να κρεμαστούν (εργαλεία κ.λπ.). Ο τρόπος και η ποιότητα βαφής των ραφιών είναι ένα σημείο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, επειδή η σκληρή χρήση τους, λόγω της ιδιομορφίας των προϊόντων, πολλές φορές δημιουργεί χαράξεις, αποτέλεσμα των οποίων είναι η οξείδωση, ενώ αισθητικά μειονεκτούν.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν στο ότι η επιλογή του κατάλληλου τύπου εξοπλισμού είναι πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας του καταστήματος. Εξίσου σημαντικό είναι και η εργονομική διάταξη των ραφιών μέσα στο χώρο ενός καταστήματος. Κάθε κατάστημα διαθέτει διάφορες "ζώνες" δηλαδή σημεία στα οποία το ενδιαφέρον του πελάτη επικεντρώνεται περισσότερο, λιγότερο, ή καθόλου. Οι ειδικοί μελετητές των συστημάτων ραφιών γνωρίζουν τις περιοχές αυτές και μπορούν να προτείνουν την καλύτερη λύση για το κάθε κατάστημα αξιοποιώντας στο μέγιστο την επένδυση του κάθε καταστηματάρχη”.

Το ύψος της επένδυσης καθορίζεται από τον επιχειρηματία

Ποιο είναι όμως το κόστος αυτού του απαραίτητου εξοπλισμού; Απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα έδωσε ο κ. Καραλής, ο οποίος ανέφερε ότι "δεν μπορούμε να προδικάσουμε το κόστος για το σχεδιασμό και την κατασκευή ραφιών στους χώρους ενός μικρού ή μεγάλου καταστήματος, καθώς το ύψος της επένδυσης καθορίζεται από τον ίδιο τον επιχειρηματία και με τι θέλει να διαμορφώσει τους χώρους. Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι πλέον οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, πραγματοποιούν επενδύσεις προκειμένου να “αποτυπώσουν” στο κατάστημα καλό αισθητικό αποτέλεσμα".

Ορισμένοι από τους βασικούς πελάτες της Spider, για λογαριασμό των οποίων έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την κατασκευή μεταλλικών ραφιών τόσο μέσα στους χώρους πώλησης όσο και στις αποθήκες τους είναι ενδεικτικά οι αλυσίδες Αλφα Βητα Βασιλόπουλος, Αφοί Βερόπουλοι, Ατλάντικ, Μετρό, Σκλαβενίτης, κ.ά.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι η Spider κατασκευάζει περιβαλλοντολογικό υλικό που έχει σχέση με μεταλλικούς αλλά και πλαστικούς κάδους απορριμμάτων αλλά και υποκατασκευές πολεμικού υλικού. Παράλληλα, δραστηριοποιείται σε συστήματα κινητών ραφιών, βιβλιοθηκών και αρχειοθέτησης.