Ο πληθωρισμός τροφίμων αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Αν δεν υποχωρήσει, θα συνεχίζει να της κοστίζει πολιτικά και είναι πιθανό αυτό να αποτυπωθεί εξ αντανακλάσεως στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Από την άλλη, αν τελικά υποχωρήσει, προμηθευτές και λιανέμποροι περιμένουν με δίψα την αναστολή κάποιων από τις παρεμβατικές διατάξεις στην αγορά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Supermarket Ελλάδος (ΕΣΕ), Απόστολος Πεταλάς έχει πολλάκις κατηγορήσει την κυβέρνηση για «ακραίο παρεμβατισμό».

Σε όλους τους τόνους, η αγορά των τροφίμων, λιανέμποροι και προμηθευτές, μιλούν ως έχοντες διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι εφόσον υποχωρήσει ο πληθωρισμός τροφίμων, θα ανοίξει παράθυρο για την απόσυρση κάποιων μέτρων. Κυρίως αυτό που «καίει» είναι η άρση του πλαφόν μέγιστου μεικτού περιθωρίου κέρδους ανά κωδικό σούπερ μάρκετ.

Πώς η Metro ΑΕΒΕ υπολόγισε αρνητικό πληθωρισμό τροφίμων στο δίκτυό της
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metro ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, έδειξε με στοιχεία ότι η εταιρεία του μετρά, βάσει στοιχείων των πραγματικών της πωλήσεων σε 2022, 2023 και 2024, τον «δικό» της πληθωρισμό τροφίμων, εκείνον που προκύπτει από τις δικές της πωλήσεις ανά μήνα. Ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων που μετρά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) βρέθηκε άνω του 5% σε Μάρτιο και Απρίλιο 2024, ο «εσωτερικός» πληθωρισμός της Metro ΑΕΒΕ υπολογίστηκε αρνητικός και για τους δύο μήνες, τόσο για τα καταστήματα λιανικής My market, όσο και για τα Metro Cash & Carry. Η Metro ΑΕΒΕ διευκρίνισε ότι υπολόγισε, από τον Ιανουάριο 2023 και μετά, όλες τις πραγματικές αποδείξεις αγορών ως προς το κόστος που εκείνες θα είχαν έναν χρόνο πριν.

Θα έλεγε κανείς ότι θα είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον να υπολογιστούν όλες οι πραγματικές αγορές στα σούπερ μάρκετ γενικότερα που έγιναν από τον Ιανουάριο του 2022 ως προς το πόσο θα κόστιζαν τώρα. Τέτοια μέτρηση δεν υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση, καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές του επιχειρείν δεν θα σταματήσει να πιέζει την κυβέρνηση για λιγότερο παρεμβατισμό στην αγορά και δη εκείνη των τροφίμων. Την Τετάρτη 29 Μαΐου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ως διαχειριστής εταιρειών τροφίμων και ως υποψήφιος επόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ έστειλε το μήνυμα του λιγότερου ελέγχου στην αγορά προς την κυβέρνηση. Την Πέμπτη, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης υποστήριξε την υποψηφιότητα Θεοδωρόπουλου, αποκαλύπτοντας συγχρόνως ότι θα θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα για το διοικητικό συμβούλιο ως απλό μέλος. «Θυμάμαι πάντα έναν άνθρωπο ευθύ που υποστηρίζει ό,τι είναι σωστό να γίνει, χωρίς να έχει σημασία ποιον συμφέρει αυτό. Όλη η πορεία του και όλη η επιχειρηματική του σταδιοδρομία επιβεβαιώνουν αυτό το προφίλ, το οποίο εγώ το έχω εκτιμήσει πολύ», είπε για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο ο «ισχυρός άνδρας» της Metro ΑΕΒΕ.

Η «αναταραχή» ως προς το μέτρο ελέγχου των ημερών αποπληρωμής προμηθειών
Σε άλλο σημείο, ο κ. Παντελιάδης θεώρησε ότι θα προκαλέσει «μεγάλη αναταραχή» αν εφαρμοστεί σε κοινοτικό επίπεδο το μέτρο ελέγχου των διμερών συμφωνιών λιανεμπόρων – προμηθευτών ως προς την ημερομηνία αποπληρωμής αποθεμάτων (ενιαία και σταθερή, στις 30 ημέρες), πολύ μεγαλύτερη από τα ζητήματα που καλείται να λύσει. «Από την πλευρά μας, βλέπουμε αξία στη συγκεκριμένη ρύθμιση ως προς την προστασία των μικρών παραγωγών, που έχουν και κοντόληκτα προϊόντα πολλές φορές και χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης και ρευστότητα. Δεν βλέπουμε το λόγο ένα διευρυμένο μέτρο να εξισώσει αυτά τα προϊόντα με εκείνα που παράγουν πολυεθνικές εταιρείες», δήλωσε. «Ο υπερβολικός παρεμβατισμός στην αγορά εξελίσσεται σε μεταδοτική ασθένεια», πρόσθεσε με νόημα.

Πάντως, τα καταστήματα λιανικής My market διατηρούν μέσο χρόνο αποπληρωμής αποθεμάτων τις 82 ημέρες για όλες τις κατηγορίες προϊόντων, τροφίμων ή μη.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter