Με επιτυχία και µεγάλη συµµετοχή διοργανώθηκε από 14 έως 16 Ιουνίου το δεύτερο Messinia Terroirs Wine Festival, αφιερωµένο στην αναγέννηση του ιστορικού αµπελώνα της Μεσσηνίας. Το φεστιβάλ φιλοξενήθηκε στη Navarino Agora, έναν διαδραστικό πολυπολιτισµικό χώρο της Costa Navarino, καθώς και στα ξενοδοχεία Mandarin Oriental, W Costa Navarino και Navarino Dunes.

Οι τοπικοί οινοπαραγωγοί είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τα κρασιά τους σε επισκέπτες και οινόφιλους, ενώ επαγγελµατίες φιλοξενίας και εστίασης µπορούσαν να επιλέξουν και να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα. Στη φετινή εκδήλωση συµµετείχαν 16 Μεσσήνιοι οινοπαραγωγοί, παρουσιάζοντας επιλεγµένες ετικέτες οίνων για γευσιγνωσία. Το τριήµερο φεστιβάλ περιλάµβανε οµιλίες και ενηµερώσεις από εξειδικευµένα πάνελ, master classes για επαγγελµατίες και οινόφιλους, ειδικά σεµινάρια για ξένους επισκέπτες, προγράµµατα ζωγραφικής µε κρασί και κεραµικής για µικρούς και µεγάλους, καθώς και σύγχρονο χορό και µουσικό πρόγραµµα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Ιδιαίτερη σηµασία είχε η συζήτηση µε τίτλο «Η ισχύς εν τη ενώσει», µε οµιλητές την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου και τον Εµµανουήλ Γιαµνιαδάκη, οι οποίοι ανέδειξαν τα χαρισµατικά terroirs της Μεσσηνίας και τα πρώτα αποτελέσµατα του προγράµµατος Messinia Terroirs.

Το φεστιβάλ ανέδειξε επίσης τη σηµασία της Μεσσηνίας ως αµπελουργικού terroir, ικανό να παράγει οίνους υψηλής ποιότητας. Με την κατάλληλη ενηµέρωση και συνεργασίες, ο µεσσηνιακός αµπελώνας µπορεί να κατακτήσει σηµαντική θέση στο ευρωπαϊκό οινικό πανόραµα. Το φεστιβάλ ήταν µια συνδιοργάνωση του Ιδρύµατος Καπετάν Βασίλη & Κάρµεν Κωνσταντακόπουλου και της Costa Navarino, υπό την αιγίδα του Δήµου Πύλου-Νέστορος, του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας, της ΕΝΟΑΠ και της ΕΔΟΑΟ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter