Μερίδιο 6% στην αγορά της Αθήνας επιδιώκει η αλυσίδα Μασούτης. Η διοίκησή της θεωρεί ότι ο πρώτος κύκλος επενδύσεων στην Αθήνα, που θα κλείσει στα τέλη του 2022, θα της εξασφαλίσει 100 καταστήματα. Ήδη με τα 56 καταστήματα που διαθέτει η αλυσίδα στην πρωτεύουσα, ελέγχει ένα μερίδιο της τάξης του 2,5%-3%, προσβλέποντας στο διπλασιασμό του σε τρία χρόνια.

Όπως επισημαίνει στο σελφ σέρβις ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ιωάννης Μασούτης, η αύξηση του δικτύου της εταιρείας στην Αθήνα ως τα εκατό καταστήματα είναι στόχος της οργανικής της ανάπτυξης πέραν του οποιουδήποτε ενδεχομένου νέας εξαγοράς, εξηγώντας ότι η Μασούτης σε κάθε νέα αστική περιοχή που εγκαθίσταται, διεκδικεί το μερίδιο αγοράς που της αναλογεί. Αυτό, που συνέβη για παράδειγμα στα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Καβάλα, πρόκειται να ισχύσει και στην περίπτωση της Αθήνας, όπου η αλυσίδα προτίθεται να κινηθεί δυναμικά. Ήδη λίγο πριν τις γιορτές, στις 20 Δεκεμβρίου, εγκαινιάστηκε ένα ακόμη νέο κατάστημά της στο Περιστέρι, ενώ για το 2020 η εταιρεία σχεδιάζει την εγκαινίαση περισσότερων των δέκα νέων σούπερ μάρκετ. Αυτά εντάσσονται στο τριετές εταιρικό πλάνο 2020-2022, στο τέλος του οποίου η διοίκηση της εταιρείας υπολογίζει ότι το αθηναϊκό δίκτυό της θα έχει εκατό εμπορικές μονάδες. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που για μια ακόμη φορά φέρνουν την εταιρεία του να διαπραγματεύεται με την ΑΒ Βασιλόπουλος την πώλησή της, ο κ. Μασούτης δήλωσε ότι πρόκειται για μια υπόθεση, που συζητείται κάθε τέτοια περίοδο τα τελευταία χρόνια δίχως, ωστόσο, να υφίσταται τέτοιο θέμα. «Κάθε χρόνο καλούμαι να διαψεύδω σχετικές πληροφορίες. Το ίδιο, λοιπόν, αναγκάζομαι να κάνω και τώρα», είπε.

Ενδιαφέρον για νέα εξαγορά
Ο κ. Μασούτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η εταιρεία του σε κάποια νέα εξαγορά. «Υπάρχουν αρκετοί, με τους οποίους θα μας ενδιέφερε να συζητήσουμε κάτι τέτοιο, στον βαθμό που τους ενδιαφέρει η έξοδος από την αγορά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν διαπραγματεύεται με κάποιον εκ των ανταγωνιστών του. Αναφερόμενος στις επιδόσεις της αλυσίδας, εκτίμησε ότι το 2019 θα κλείσει γι’ αυτήν με αυξημένο τζίρο, στο επίπεδο των 830 εκατ. ευρώ έναντι 770 εκατ. ευρώ το 2017. Σε ό,τι αφορά τα EBITDA, είπε πως θα είναι επίσης αυξημένα στο επίπεδο των 42 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μασούτης στο θέμα των τιμών, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του είναι πλέον από τις φθηνότερες της οργανωμένης λιανικής. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, πρόσθεσε ότι στη διετία 2018-2019 επιδότησε τις τιμές της με 12 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο, όπως ανέφερε, πρέπει να προστεθούν τα προνόμια που προσφέρει η αλυσίδα στον πελάτη της-χρήστη της κάρτας πιστότητας. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο οργάνωσης νέας κεντρικής αποθήκης στην Αθήνα προς εξυπηρέτηση του τοπικού δικτύου της εταιρείας, ο κ. Μασούτης είπε ότι οι ιδιόκτητες υποδομές, που απέκτησε στην πρωτεύουσα με την εξαγορά της Προμηθευτικής, καλύπτουν τις ανάγκες τροφοδοσίας εκατό καταστημάτων. Συνεπώς την επόμενη τριετία δεν τίθεται θέμα εξέτασης σχετικού επενδυτικού προγράμματος.