Μετατρέποντας ένα αμοργιανό γιατροσόφι των παλιών, το βραστάρι, σε ρακόμελο το 2003, η ποτοποιία «Αμοργός» ή Amorgion ξεκινάει τα πρώτα της πρωτοποριακά της βήματα έπειτα από το 2000 που ξεκίνησε να παρασκευάζει συνταγές με ρακή, μέλι και βότανα στο νησί. Έπειτα από τέσσερα χρόνια, ο δημιουργός της ποτοποιίας, Αντώνης Βεκρής, κατάφερε να πάρει άδεια παραγωγής της καινοτόμου αμοργιανής τεκίλας, «Μεκίλα» το 2012. «Ήξερα ότι η τεκίλα στο Μεξικό παράγεται από τον κάκτο Αγαύη και βλέποντας τις φραγκοσυκιές που είναι γεμάτο το νησί μας, δημιούργησα την αμοργιανή τεκίλα, ή αλλιώς Μεκίλα» αναφέρει στο FOODReporter ο κ. Βεκρής, που έφτιαξε ένα εργοστάσιο στην Αμοργό, αξίας 300.000 ευρώ, για να καταφέρει να αποκτήσει την άδεια παραγωγής του προϊόντος που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος στην αγορά.

Εξαγωγές του αμοργιανού ρακόμελου σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Κύπρο
Υπό την ταμπέλα Μεκίλα, ο κ. Βεκρής δημιούργησε την άσπρη Μεκίλα, την κίτρινη Μεκίλα, που περιέχει μέλι και την παλαιωμένη Μεκίλα, που είναι 100% απόσταγμα σε δρύινα βαρέλια, τριών χρόνων. Μέσα από τα φραγκόσυκα γεννήθηκε και η ιδέα για το λικέρ φραγκοσυκόμελο. «Έχουμε τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα παραδοσιακά προϊόντα μας» δηλώνει ο Αντώνης Βεκρής.
«Πουλάμε τα προϊόντα μέσω εφτά μαγαζιών σε Αμοργό, Τήνο, Άνδρο και Αθήνα υπό την ονομασία Amorgion Shop, αλλά και μέσω του e – shop μας» υπογραμμίζει ο δημιουργός της επιχείρησης. «Είμαστε απλωμένοι σε όλη την Ελλάδα, και το ρακόμελο μας είναι το πιο διαδομένο, καθώς βρίσκεται στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ. Τα υπόλοιπα προϊόντα μας πωλούνται σε κάβες, φούρνους, μεζεδοπωλεία και χώρους εστίασης. Οι κωδικοί ανέρχονται στους 26» τονίζει ο κ. Βεκρής. Μετά την επιτυχία του πρώτου ποτού «Αμόργιον Ρακόμελο» που πωλείται και σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Κύπρο, δημιουργήθηκαν και άλλα ποτά βάσει αυτού.

Δέκα βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό Olymp Awards
«Πριν από δύο μέρες, ενημερωθήκαμε ότι για την ποιότητα των προϊόντων της, βραβεύτηκε με δέκα βραβεία η ποτοποιΐα μας από το διαγωνισμό ανώτερης ποιότητας τροφίμων και ποτών, Olymp Awards 2022» αναφέρει στο FOODReporter ο Αντώνης Βεκρής. Ενδεικτικά, κάποια από τα νικητήρια και best sellers της εταιρείας πέραν των προαναφερθέντων είναι: το Αμοργιανό Παστέλι, η Ψημένη – λικέρ από απόσταγμα στεμφύλων με ζάχαρη, μέλι και βότανα – το Ροδόμελο, το Μελίκρατον Οινόμελο – απόσταγμα στεμφύλων με οίνο, μέλι, ζάχαρη και οκτώ βότανα που ευδοκιμούν στην Αμοργό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter