Σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταγράφει η στοχευμένη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η οποία επικεντρώνεται αποκλειστικά για το κανάλι των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ σχετικά με τις πληθωριστικές τάσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η περίοδος Ιουνίου 2023 – Ιουνίου 2024 παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές στις τιμές των προϊόντων. Η καθαρή μείωση του δείκτη εξέλιξης τιμών στις αλυσίδες σουπερμάρκετ τον Ιούνιο 2024 δείχνει ότι ο πληθωρισμός είναι αρνητικός κατά -1,92%, έναντι -1,25% τον Μάιο.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην αποκλιμάκωση των τιμών και στη θετική επίδραση της εποχικότητας λόγω καλοκαιριού.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στις κατηγορίες φρέσκων φρούτων και λαχανικών
Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στις κατηγορίες φρέσκων φρούτων και λαχανικών (-10,66%), απορρυπαντικών και ειδών καθαρισμού (-6,13%), χαρτικών, καλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής (-5,05%), τροφών και ειδών για κατοικίδια (-4,91%), καθώς και αυγών και βουτύρων (-4,33%).

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά επωφελήθηκαν από τις καλύτερες καιρικές συνθήκες συγκριτικά με το 2023.

Οι μειώσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες οφείλονται στην ομαλοποίηση της αγοράς μετά την πανδημία και στη μείωση των τιμών παραγωγού.

+6,46% στις τιμές των ορεκτικών και άλλων σερβιριζόμενων
Παράλληλα, καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών σε κατηγορίες όπως τα ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζόμενα είδη (+6,46%), τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (+5,02%), τα μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρώδη (+4,25%), τα τρόφιμα παντοπωλείου (+3,51%) και τα οινοπνευματώδη ποτά (+2,77%).

Οι αυξήσεις στις παραπάνω κατηγορίες αποδίδονται στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών, στη ζάχαρη και στο κακάο, καθώς και σε άλλα κόστη παραγωγής. Συμπερασματικά, οι 12 από τις 23 κατηγορίες προϊόντων σουπερμάρκετ καταγράφουν μείωση.

Κυβερνητικές παρεμβάσεις συγκρατούν τις τιμές των προϊόντων
Οι λόγοι για τη συγκράτηση των τιμών προϊόντων στα σουπερμάρκετ είναι πολλαπλοί.

Ειδικότερα, οι καλύτερες καιρικές συνθήκες τον Μάιο 2024 σε σχέση με το 2023 συνέβαλαν στη μείωση του κόστους των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Παράλληλα, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η σταθεροποίηση των τιμών οφείλονται στους μεγάλους όγκους προϊόντων που διακινούν τα σουπερμάρκετ και στις οικονομίες κλίμακας.

Κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση ανατιμήσεων, αυξημένες προσφορές και εκπτώσεις, καθώς και η μείωση των διεθνών δεικτών τιμών πρώτων υλών τροφίμων, όπως καταγράφεται από τον FAO (Food Price Index), συνέβαλαν επίσης στη συγκράτηση των τιμών.

Η υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων επέτρεψε πιο γρήγορες αναπληρώσεις και μειώσεις τιμών, ενώ η αύξηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας προσέφερε στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές σε χαμηλότερες τιμές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter