Το παγκόσμιο εμπόριο γαλακτοκομικών συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2023, αν και με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ. Ειδικότερα, οι διεθνείς εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων ανήλθαν σε 84,7 εκατομμύρια τόνους (σε ισοδύναμο γάλακτος) το 2023, σημειώνοντας πτώση 1%, αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος (4,3%).

Η πτώση αυτή αντανακλά μια απότομη μείωση του όγκου των ασιατικών εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων (κατά 1,7 εκατομμύρια τόνους ή 3,4%), μαζί με ορισμένες μειώσεις στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αυτές οι μειώσεις αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τις αυξημένες αγορές από τη Λατινική Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Ωκεανία.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, το 2023 μεγάλο μέρος της μείωσης του διεθνούς εμπορίου γαλακτοκομικών αντανακλούσε μια απότομη πτώση των εξαγωγών από τη Βόρεια Αμερική (κατά 1,7 εκατομμύρια τόνους ή 11,3%), ακολουθούμενη από την Ασία, τη Νότια Αμερική και την Κεντρική και την Αφρική. Ωστόσο, η Ευρώπη και η Ωκεανία συνέχισαν να αναπτύσσονται εξαγωγικά.
Σε επίπεδο κρατών, οι εισαγωγές γαλακτοκομικών της Κίνας μειώθηκαν περισσότερο (κατά 1,6 εκατομμύρια τόνους ή 9,1%), ακολουθούμενες από επιπρόσθετες σημαντικές μειώσεις εισαγωγών στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, της παγκόσμιας μείωσης των εξαγωγών ηγήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρκετοί άλλοι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Αυστραλία, η Τουρκία και η Αργεντινή, ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στις εξαγωγές, ενώ η Νέα Ζηλανδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter