Νέα σημαντική πτώση τον Δεκέμβριο σημείωσαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα του λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με την 'Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας μηνός Δεκεμβρίου του ΙΟΒΕ. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 11 μονάδες και βυθίστηκε στις 66,5 μονάδες, που ιστορικά αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Η έρευνα έδειξε, μάλιστα, αναστροφή του κλίματος ακόμη και στα πολυκαταστήματα, τα οποία μέχρι πρότινος έδιναν ένα τόνο αισιοδοξίας στην αγορά. Το ελληνικό λιανεμπόριο βρίσκεται πλέον στο μακρύ τούνελ της κρίσης, πληρώνοντας ακριβά τον πεσιμισμό των καταναλωτών, την ανεπαρκή χρηματοδότηση εκ μέρους των τραπεζών και την αδυναμία των συναλλασσομένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς το ρευστό έγινε πλέον δυσεύρετο.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι ήδη καταπτοημένοι -και ως έναν βαθμό τρομοκρατημένοι- έμποροι από μηνύματα που δέχονται πανταχόθεν για την έκταση και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, βυθίστηκαν ακόμη βαθύτερα στο τέλμα της απόγνωσης, “τρώγοντας κατακέφαλα” τις μολότοφ των “κουκουλοφόρων” και την ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει τις περιουσίες τους.

Ο τρόμος των εμπόρων για το «άδηλο» του μέλλοντός τους καταγράφηκε ανάγλυφα στην έρευνα του ΙΟΒΕ, η οποία μάλιστα έδειξε αναστροφή του κλίματος ακόμη και στα πολυκαταστήματα, τα οποία όλους τους προηγούμενους μήνες αντιστέκονταν, χαρίζοντας έναν τόνο αισιοδοξίας στην αγορά. Με απλά λόγια, το ελληνικό λιανεμπόριο βρίσκεται πλέον στο μακρύ τούνελ της κρίσης, πληρώνοντας ακριβά τον πεσιμισμό που διακατέχει τους καταναλωτές, την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την οικονομική δραστηριότητα και την αδυναμία των συναλλασσομένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς το ρευστό έγινε πλέον δυσεύρετο.

Αρνητικό ρεκόρ 17ετίας

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα του λιανικού εμπορίου σημείωσαν νέα σημαντική πτώση τον Δεκέμβριο. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 11 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 66,5 μονάδες, που αποτελεί το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 17 ετών, δηλαδή από τότε που γίνονται παρόμοιες έρευνες στην Ελλάδα.

‘Οπως σημειώνουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ, «τον Δεκέμβριο, στις σταθερά δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης των μηνών που προηγήθηκαν προστέθηκαν και τα δυσάρεστα γεγονότα στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις, οι οποίες ενέτειναν ως έναν βαθμό το πρόβλημα και επηρέασαν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Μια πιθανή ανάκαμψη την τελευταία εβδομάδα του μήνα και εντός της εορταστικής περιόδου δεν έχει ενσωματωθεί στην έρευνα, καθώς ολοκληρώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα».

Στην πτώση των προσδοκιών συμβάλλουν όλα τα στοιχεία δραστηριότητας των επιχειρήσεων:

  • Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις παρέμειναν αρνητικές, με το σχετικό (αρνητικό) ισοζύγιο να διευρύνεται περαιτέρω.
  • Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου κρίνονταν ως δυσοίωνες από τις μισές επιχειρήσεις.
  • Η πτωτική τάση στις πωλήσεις επηρέαζε και τις παραγγελίες προς προμηθευτές, με πάνω από τις μισές επιχειρήσεις να εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα μειωθούν.
  • Οι προβλέψεις για την απασχόληση παρέμεναν θετικές, αλλά εξασθενούσαν, με το σχετικό (θετικό ακόμη) ισοζύγιο να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα του 2008.
  • Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση των τιμών ενισχύθηκαν τον Δεκέμβριο, καθώς περισσότερες ήταν πλέον οι επιχειρήσεις που φέρονταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών το επόμενο διάστημα, σε σχέση με εκείνες που ανέμεναν άνοδο.

Ανθίστανται τρόφιμα & ποτά

Τα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού δείχνουν να ανθίσταται ως έναν βαθμό στην απαισιοδοξία που έχει καταλάβει την αγορά. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε μεν, αλλά μόνο κατά 2,8 μονάδες, και κρατήθηκε πάνω από τις 100 μονάδες (100,5). Οι περισσότερες επιχειρήσεις εκτιμούσαν ότι οι τρέχουσες πωλήσεις τους είναι ικανοποιητικές, ενώ θετικές παρέμεναν και οι προβλέψεις για την πορεία τους το επόμενο διάστημα, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τους προηγούμενους μήνες. Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση, οι σχετικές προβλέψεις βελτιώθηκαν σε σχέση με τον Νοέμβριο, καθώς το 1/3 των επιχειρήσεων ανέμενε άνοδο το επόμενο τρίμηνο και μόνο το 3% προέβλεπε μείωση. Σε ό,τι αφορά στις τιμές, οι μισές επιχειρήσεις προέβλεπαν ότι θα διατηρηθούν σταθερές το επόμενο διάστημα.

Σαφώς πιο δυσμενές ήταν το κλίμα στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βυθίστηκε από τις 113,8 μονάδες τον Νοέμβριο στις 87,5 μονάδες το Δεκέμβριο! Ο σχετικός δείκτης στα πολυκαταστήματα υποχώρησε από τις 116,1 μονάδες τον Νοέμβριο στις 99,8 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 54,3 μονάδες, που αποτελεί και το αρνητικό ρεκόρ από τότε που διεξάγονται οι έρευνες οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα. Αρνητικό ρεκόρ σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι προσδοκίες και σε άλλες 17 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία.