Μια νέα μεγάλη επένδυση έχει στα σκαριά η Πέντε, προσβλέποντας στην επέκταση των υποδομών της, καθώς και στην τόνωση των εσόδων της και από τις εκμεταλλεύσεις ακινήτων. Σημειώνουμε ότι η εταιρεία φέρεται να επανεξετάζει την επενδυτική πολιτική της, βλέποντας τώρα πιο ζεστά την ενοικίαση στέγης αντί της απόκτησης ιδιόκτητων ακινήτων.

Ειδικότερα, στο εγγύς μέλλον η εταιρεία θα αποκτήσει μια ιδιαιτέρως μεγάλη έκταση στην περιοχή της Σαλαμίνας, έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων. Ο στόχος της είναι να οργανώσει ένα μεγάλο κατάστημα, πιθανότατα και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Στο οικόπεδο θα ανοικοδομηθούν ακίνητα, τα οποία η εταιρεία θα εκμισθώσει, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα σταθερό εισόδημα. Στην πράξη θα δημιουργηθεί έτσι μια μικρή τοπική αγορά, που θα προσελκύει καθημερινά σημαντικό αριθμό καταναλωτών. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 30 εκατ. ευρώ. Για την πλήρη αξιοποίηση του ακινήτου, όπως εκτιμάται, θα απαιτηθεί περίπου μια διετία.

Στο μεταξύ, η Πέντε θα συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος επέκτασης του δικτύου της. Η διοίκησή της εκτιμά ότι εντός του έτους θα δεσμεύσει χώρους για την εγκατάσταση 6 ή 7 νέων σούπερ μάρκετ, αν και δεν έχει αποφασίσει ακόμα πόσα εξ αυτών θα είναι ιδιόκτητα, δεδομένου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διαφοροποιήσει την επενδυτική της πολιτική, στρεφόμενη περισσότερο στις ενοικιάσεις στέγης παρά στις αγορές. Έτσι, θα περιορίσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα ανάλογα εγχειρήματα, ενώ θα υλοποιεί ταχύτερα το επενδυτικό της πλάνο, κερδίζοντας χρόνο, άρα και πωλήσεις.

Άλλωστε, η εταιρεία φέρεται αποφασισμένη να επισπεύσει την επέκτασή της, πιεζόμενη προφανώς από τον ανταγωνισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 έκλεισε γι’ αυτήν με πτώση τζίρου 7%. Οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 449,970 εκατ. ευρώ έναντι 482,772 εκατ. ευρώ το 2017, με μειωμένα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων κατά 31% στα 12,163 εκατ. ευρώ έναντι 17,586 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, όπως και με αντίστοιχη μείωση των μετά φορών αποτελεσμάτων στα 8,810 εκατ. ευρώ έναντι 12,766 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι και το 2018 η Πέντε διατήρησε μηδενικό τον τραπεζικό δανεισμό της, γεγονός το οποίο της δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό της, ενώ το σύνολο της καθαρής θέσης, των προβλέψεων και των υποχρεώσεών της διαμορφώθηκε περίπου σε σταθερό επίπεδο –ειδικότερα στα 289,826 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας, σχολιάζοντας τις επιδόσεις της το 2018, αποδίδει την πτώση των πωλήσεών της και την πίεση στα καθαρά αποτελέσματά της στη δυναμική της ΕΥΣ, μετά την ενσωμάτωση στο δίκτυό της των άλλοτε καταστημάτων της Μαρινόπουλος, καθώς και στη γενικότερη ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά του κλάδου.

Σημειώνουμε ότι η Πέντε, προκειμένου να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό, βελτιώνει το παρεχόμενο σέρβις στους πελάτες της, συμπιέζει τις τιμές της, αναδιοργανώνει τα καταστήματά της, εμπλουτίζει τη γκάμα των προϊόντων της κυρίως με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ επενδύει στην επέκταση του δικτύου της με νέα σούπερ μάρκετ.

Στόχος φέτος η ανάπτυξη
Φέτος η διοίκηση της Πέντε προσβλέπει στην ανάπτυξη, έχοντας στόχο τα έσοδά της να φτάσουν στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της εταιρείας επισημαίνουν στο σελφ σέρβις ότι ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις της σταθεροποιήθηκαν στα επίπεδα του 2018 και ότι το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται η ανάπτυξη, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα στηριχθεί στη λειτουργία των νέων της σούπερ μάρκετ.