Το βλέμμα της και σε ξένες αγορές αρχίζει να στρέφει η διοίκηση της ΕΥΣ, καθώς θεωρεί ότι νέες ευκαιρίες θεαματικής ανάπτυξής της στην εγχώρια αγορά δεν υφίστανται πια. Η δυναμική των πωλήσεών της, η πανελλαδική έκταση του δικτύου της και το υψηλότατο μερίδιό της στην κλαδική αγορά δεν της αφήνουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, οπότε εξετάζει σενάρια επέκτασης πέραν της Κύπρου, όπου επίσης φαίνεται πως εξαντλούνται γι’ αυτήν οι ευκαιρίες δυναμικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Όπως αναφέρουν πηγές του «σελφ σέρβις», σε αυτή τη φάση δεν έχει προσδιοριστεί το μοντέλο επέκτασης της ΕΥΣ εκτός Ελλάδας, δηλαδή δεν έχει κριθεί, αν η όποια πρωτοβουλία της θα εκδηλωθεί μέσω εξαγοράς αλυσίδας του κλάδου, με σημαντική παρουσία σε τοπική αγορά-«στόχο», ή θα υιοθετηθεί η πολιτική της οργανικής ανάπτυξης, η οποία σε κάθε περίπτωση θα απαιτήσει χρόνο, προκειμένου η εταιρεία να κερδίσει σημαντικά μερίδια. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν επίσης ότι δεν έχει αποφασιστεί ούτε ποια θα είναι η εθνική αγορά-«στόχος» που θα αναπτυχθεί η ΕΥΣ. Ωστόσο, φαίνεται πως στο «ραντάρ» της βρίσκονται όλες οι χώρες που γειτνιάζουν με την Ελλάδα, αλλά δεν αποκλείεται το άλμα μακρύτερα από την κοντινή γειτονιά των Βαλκανίων, με πιθανό σενάριο την είσοδό της στην αγορά της Ρουμανίας.

Και ενώ το επιτελείο της ΕΥΣ μελετά τον χάρτη της Ανατολικής Ευρώπης, συζητώντας τις ευκαιρίες ανάπτυξης του δικτύου της εκτός συνόρων, στην Ελλάδα οι πωλήσεις της εξελίσσονται με «ισχυρό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης», όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Σήμερα ο κλαδικός τζίρος αυξάνει με ρυθμό 8,6% και με εσωτερικό πληθωρισμό κυμαινόμενο στο 11%-12%, οπότε, εφόσον η ΕΥΣ αναπτύσσεται με σαφώς υψηλότερο ρυθμό, αποσπά και φέτος νέα μερίδια αγοράς από μεγάλους και μικρούς ανταγωνιστές της.

Στα 5 δισ. ευρώ φέτος ο τζίρος του ομίλου
Πηγές του «σελφ σέριβς» σχολιάζουν ότι, εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος του κλαδικού τζίρου κατά 5%-5,5%, η ΕΥΣ θα κλείσει τη χρονιά με ρυθμό αύξησης πωλήσεων 9%, αν όχι κάπως ψηλότερα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προεκτείνει το μερίδιό της κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε ενοποιημένη βάση. Πέρυσι ο όμιλός της φέρεται να πέτυχε τζίρο περί τα 4,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,9 δισ. ευρώ ήταν οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας. Συνεπώς είναι πιθανό στα τέλη του έτους ο τζίρος του ομίλου να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, η ΕΥΣ συνεχίζει τις επενδύσεις της στην επέκταση του δικτύου της, έχοντας στο πλάνο της φέτος τη δημιουργία νέων καταστημάτων στη Φιλαδέλφεια, τη Μυτιλήνη και τη Γλυφάδα, ενώ συνεχίζει το πρόγραμμα ανακαίνισης παλαιότερων καταστημάτων της, που αναμένεται ότι ως το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τα εννιά. Όπως και το 2022, η ΕΥΣ για τη δημιουργία νέων καταστημάτων και τις ανακαινίσεις παλαιότερων θα διαθέσει συνολικά φέτος περί τα 60 εκατ. ευρώ. Ανακαινίσεις θα γίνουν και στο δίκτυό της στην Κύπρο, όπου η εταιρεία σχεδιάζει μία ακόμη επένδυση, αυτή τη φορά για τη δημιουργία ενός κέντρου διανομής, το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στα τέλη του 2024. Επί του παρόντος η διοίκηση της αλυσίδας αναζητά το οικόπεδο, στο οποίο θα στεγάσει τις σχετικές εγκαταστάσεις, έχοντας ήδη εντοπίσει δύο ή τρεις περιπτώσεις κατάλληλων ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας εξαγοράς τοπικής αλυσίδας, παράγοντες της εταιρείας σχολιάζουν ότι το ενδιαφέρον της ΕΥΣ παραμένει ζωντανό για τέτοια deals, αλλά ως το τέλος του έτους μάλλον δεν πρέπει να αναμένεται κάποια σχετική νέα συμφωνία.