Το τέταρτο κατάστημα του ομίλου Βερόπουλος στη Σερβία, που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα, ήδη συμβάλλει καθοριστικά στην εκτίναξη των πωλήσεων του δικτύου στην τοπική αγορά –με ρυθμό ανάπτυξης 70%, όπως είπε στο σελφ σέρβις ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Νίκος Βερόπουλος. Σε αυτό, εκτός της λειτουργίας του νέου καταστήματος, ωθεί άμεσα και η αναπροσαρμογή της πολιτικής πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βερόπουλο, το νέο κατάστημα κινείται στους στόχους του, υποδεχόμενο σε καθημερινή βάση περί τους 3.000 με 4.000 πελάτες. Πρόκειται για ένα ιδιόκτητο σούπερ μάρκετ, έκτασης 4.000 τμ, που κόστισε περί τα 8 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε με δάνεια και ίδια κεφάλαια, που προήλθαν από τη μητρική στην Αθήνα και εδρεύει σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του Βελιγραδίου.

Αναφερόμενος στα σχέδια του ομίλου για τη Σερβία, ο κ. Βερόπουλος δήλωσε ότι το πέμπτο κατάστημα στο Βελιγράδι θα λειτουργήσει στο τέλος του χρόνου, θα έχει έκταση 1.300 τμ και θα είναι το πρώτο μη ιδιόκτητο σούπερ μάρκετ της τοπικής θυγατρικής. Ο εξοπλισμός και η οργάνωση των χώρων του θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο, ώστε να είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό γύρω στο Νοέμβριο.

Το επενδυτικό κόστος για το έκτο κατάστημα του ομίλου στη σερβική πρωτεύουσα θα είναι της τάξης των 7-8 εκατ. ευρώ, και θα καλυφθεί με αυτοχρηματοδότηση. Ωστόσο, ο χρόνος λειτουργίας της μονάδας, έκτασης περίπου 3.500 τμ σε ισόγειο, δεν προσδιορίζεται άμεσα εξαιτίας των πιέσεων της οικονομικής συγκυρίας, που επιβάλλει επενδυτική αυτοσυγκράτηση. Εξάλλου, η πλήρης απόδοση των πέντε καταστημάτων της θυγατρικής ως το τέλος του χρόνου θα αποτελέσει δείκτη για τις επενδυτικές κινήσεις του ομίλου.

Η είσοδος της Delhaize στη Σερβία, μετά την εξαγορά της Delta Maxi που έγινε με τη συμβολή της θυγατρικής του βελγικού ομίλου στην Ελλάδα, της ΑΒ Βασιλόπουλος, αναμένεται ότι θα οξύνει τον τοπικό ανταγωνισμό, όχι όμως άμεσα, εφόσον εκκρεμεί μια σειρά τυπικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ενώ και οι αναγκαίες προσαρμογές στο δίκτυο της Delta Maxi χρειάζονται αρκετό καιρό.

Ο κ. Βερόπουλος, αναφερόμενος στην αγορά των Σκοπίων τόνισε ότι όλο το ενδιαφέρον του ομίλου επικεντρώνεται στο νέο του εμπορικό κέντρο, στο οποίο εκτός του Super Vero ο όμιλος έχει την ευθύνη της λειτουργίας ενός ακόμη καταστήματος, του Jumbo. Συνολικά, επομένως, το δίκτυο του ομίλου στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αριθμεί 10 εμπορικές μονάδες, 9 της επωνυμίας της και 1 Jumbo. Στα Σκόπια, τέλος, προγραμματίζεται φέτος η μετεγκατάσταση ενός εκ των νοικιασμένων Super Vero σε νέο μεγαλύτερο, επίσης μισθωμένο, χώρο.

Σταθερή πορεία στην Ελλάδα
Εγχωρίως η Αφοί Βερόπουλοι φαίνεται πως έχει ισορροπήσει στις αναταράξεις που δημιουργεί η ύφεση, κρατώντας σταθερή πορεία σε μια αγορά πτωτική. Η εταιρεία, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι στηρίζει τις πωλήσεις της και στα οκτώ νέα καταστήματα που εγκαινίασε το 2010, τέσσερα εκ των οποίων λειτούργησαν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Φέτος η Αφοί Βερόπουλοι έχει προγραμματίσει μόνο τη μετεγκατάσταση ενός καταστήματός της στην Πάτρα, σε νέο μεγαλύτερο χώρο τον οποίο εξασφάλισε από την Aldi. Το κατάστημα πρόκειται να εγκαινιαστεί αυτές τις ημέρες.