Ανάπτυξη με έντονο ρυθμό εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι πωλήσεις της ΕΥΣ, που σύμφωνα με πηγές πλησιάζουν το 10% σε σχέση με το 2018, διατηρώντας, έτσι, υψηλά το θερμόμετρο στην αγορά του κλάδου. Διότι η αλυσίδα αφαιρεί σημαντικά κομμάτια τζίρου από τους ανταγωνιστές της, μικρούς και μεγάλους, πράγμα που θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τέλος του έτους, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, προσδιορίζοντας την κάμψη των επιδόσεών της από το 2020.

O τζίρος στα Σκλαβενίτης της περιφέρειας εξελίσσεται με χαμηλότερο ρυθμό εκείνου των νεοαποκτηθέντων καταστημάτων (πρώην Μαρινόπουλος) της Αθήνας, όμως αυτά θα είναι για μεγάλο διάστημα ο τελευταίος πυλώνας εισφοράς νέου τζίρου για την ΕΥΣ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ΕΥΣ θα «αγχώνει» τον κλάδο τουλάχιστον για ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας ανακαίνισης καταστήματος, που πέρασε στα χέρια της από τη Μαρινόπουλος. Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΥΣ διατηρεί την αισιοδοξία της, καθώς το εγχείρημα που έχει αναλάβει, εξελίσσεται εντός των στόχων της παρά την πολυπλοκότητά του και εστιάζει τώρα το ενδιαφέρον της στο εσωτερικό της εταιρείας, με σκοπό τη βελτίωση των διαδικασιών και των δομών της. Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία, όπως μαθαίνουμε, δοκιμάζει σήμερα την εφαρμογή του νέου της λογισμικού διαχείρισης-διακίνησης των εμπορευμάτων.

Μένει στον όμιλο η Κρόνος
Σε ό,τι αφορά το σίριαλ για την πώληση της Κρόνος, φαίνεται ότι η ΕΥΣ δεν κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με τις τράπεζες, προκειμένου να αρθούν οι εγγυήσεις επί των μετοχών της Κρόνος, ώστε αυτή να πωληθεί στη Bazaar, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και τις συμφωνίες της εταιρείας. Η μη άρση των εγγυήσεων επί των μετοχών της Κρόνος οδήγησε τη διοίκηση της ΕΥΣ στην απόφαση να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της την πατρινή αλυσίδα. Έτσι, στράφηκε τώρα στην οικογένεια Καρακίτσου, αρχικό μέτοχο της Κρόνος, προκειμένου να διαπραγματευτεί το κλείσιμο των οικονομικών υποχρεώσεων έναντι αυτής. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΥΣ, ενώ έχει υπό τον έλεγχό της το 100% των μετοχών της Κρόνος, εκκρεμεί η καταβολή στους παλιούς ιδιοκτήτες της ποσού, που αντιστοιχεί στο 45% του μετοχικού κεφαλαίου της. Σημειώνουμε ότι η Μαρινόπουλος, που πριν την κατάρρευσή της εξαγόρασε την Κρόνος, είχε ανοικτές υποχρεώσεις στην οικογένεια Καρακίτσου. Έτσι, μαζί με την υπαγωγή της πατρινής εταιρείας στην ΕΥΣ πέρασε σε αυτήν και το χρέος της Μαρινόπουλος στην οικογένεια Καρακίτσου. Σύμφωνα με πηγές του σελφ σέρβις, είναι πολύ πιθανό το deal να κλείσει έως τα τέλη του Ιουνίου.

Είσοδος στην αγορά της επαγγελματικής εκπαίδευσης;
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΣ αποφάσισε την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Σχολών και Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (επιπέδου Α και Β) επαγγελμάτων σχετικών με το λιανικό εμπόριο, την έκδοση, διακίνηση και εμπορία βιβλίων, φυλλαδίων, περιοδικών και εκπαιδευτικών βοηθημάτων, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων, καθώς και τον σχεδιασμό, υλοποίηση και διαχείριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, απευθυνόμενων σε εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους και ανέργους. Η εταιρεία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το πώς θα κινηθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Το ερώτημα είναι, δηλαδή, αν η πρόθεσή της είναι να αναβαθμίσει τα σεμινάρια που διοργανώνει για τις ανάγκες του προσωπικού της, το οποίο πλέον υπερβαίνει τις 20.000 εργαζόμενους, ή πρόκειται να επενδύσει στρατηγικά στην ιδιωτική επαγγελματική εκπαίδευση. Σύντομα θα ξέρουμε.