Έχουν περάσει περίπου τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που το συγκεκριμένο βιβλίο του Tom Peters βρέθηκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων και στα χέρια των πιστών αναγνωστών του. Παρά ταύτα ο τρόπος σκέψης που ξεδιπλώνει -με το μοναδικό προκλητικό του ύφος- στις σελίδες του ο κορυφαίος στοχαστής παραμένει επίκαιρος και ελκυστικός, ώστε το βιβλίο να αποτελεί ιδανικό ανάγνωσμα για όσους αναζητούν ερεθίσματα για δημιουργικούς προβληματισμούς ακόμα και εν μέσω της θερινής ραστώνης.

Οι πετυχημένοι δεν διαβάζουν βιβλία, δήλωνε σε μια συνέντευξή του ο Tom Peters, για να συμπληρώσει ότι αυτός δεν είναι ο βασικός λόγος που τους οδηγεί στην αποτυχία, αλλά το γεγονός ότι είναι κατά κανόνα είναι επηρμένοι. Αυτή η διαπίστωση είναι και ο βασικός λόγος που ώθησε τον συγγραφέα στη συγγραφή τού ανά χείρας βιβλίου, καθώς δεκάδες παραδείγματα από το επιχειρηματικό -αλλά και το πολιτικό– περιβάλλον στις ΗΠΑ τον έκαναν να νοιώθει πραγματικά θυμωμένος, πείθοντάς τον παράλληλα ότι εκείνο που πραγματικά χρειάζεται είναι ένας ριζικά ανανεωμένος τρόπος σκέψης και δράσης σε όλους τους τομείς.

Η αφορμή για τον τίτλο του βιβλίου, σύμφωνα με τον συγγραφέα, στάθηκε ένα άρθρο του New York Times Sunday Magazine, που δημοσιεύτηκε έναν χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Το άρθρο είχε τίτλο “Don’t Rebuild. Re-imagine”, προτρέποντας τους υπευθύνους της ανασυγκρότησης του πληγέντος Manhattan όχι απλά να ανοικοδομήσουν την περιοχή αλλά να θέσουν τη φαντασία τους ξανά σε κίνηση, σχεδιάζοντας κυριολεκτικά σε καινούργια βάση όσα θα έπαιρναν τη θέση εκείνων που ισοπέδωσε η αναπάντεχη καταστροφή.

Όπως σημειώνει ο Peters, αυτό χρειάζεται να κάνει κάθε επιχείρηση και οργανισμός που αποζητά την αριστεία σε αυτή τη «διαλυτική εποχή», δηλαδή να μελετήσει από μηδενική βάση κάθε πλευρά της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ακόμα κι αυτή που μοιάζει επουσιώδης. Πρώτα απ’ όλα, υπογραμμίζει ο συγγραφέας, οι υπεύθυνοι κάθε οργανισμού θα πρέπει να προσμετρήσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι “ασύμμετρες απειλές” του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δηλαδή οι μικρές και ευέλικτες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας απειλώντας την -φαινομενικά- παγιωμένη θέση των πρωταγωνιστών σε κάθε κλάδο. Και μάλλον το πλέον πρόσφορο σημείο εκκίνησης για την αναθεωρητική τους ματιά είναι το εσωτερικό του οργανισμού, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι γραμμές που συνθέτουν το οργανόγραμμα της επιχείρησης έχουν μετατραπεί με τον καιρό σε τείχη που την εμποδίζουν να εξελιχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών.

Ως προς την ίδια τη δομή του, το βιβλίο συντίθεται από 25 κεφάλαια που οργανώνονται σε οκτώ θεματικές ενότητες, καθεμιά από τις οποίες παρουσιάζει τη σχέση της νέας επιχειρηματικότητας με όσα συνθέτουν το περιβάλλον, στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί, από τη νέα συγκυρία στις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης μέχρι τις νέες μορφές εργασίας, ή και τους “νέους” ανθρώπους που διαμορφώνουν την επιχειρηματικότητα μέσα από πολλαπλούς ρόλους (εργαζόμενου, πελάτη, μετόχου κλπ). Ξεχωρίζουν τα κεφάλαια όπου ο Peters καταδεικνύει τον τρόπο που η πετυχημένη σημερινή επιχείρηση πουλά «εμπειρίες, λύσεις και όνειρα» (μετασχηματιζόμενη σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών και «αξέχαστων εμπειριών» για τους πελάτες της, ακόμα και στην περίπτωση που η βασική της δραστηριότητα είναι η πώληση αγαθών), αξιοποιεί τον -ανεκμετάλλευτο εν πολλοίς- γυναικείο πληθυσμό είτε ως μια πολύ δυναμική δεξαμενή στελεχών είτε ως ιδανικό αγοραστικό κοινό και βεβαίως ενσωματώνει πρακτικές συνεχούς επιμόρφωσης για κάθε στέλεχος της.

Κλείνοντας το σύντομο αυτό σημείωμα, αξίζει να τονίσουμε την πρωτότυπη σχεδιαστική αποτύπωσή του -προϊόν της συνεργασίας με τον εκδοτικό οίκο Dorling Kindersley- που επαναπροσδιορίζει το concept των “επιχειρηματικών” βιβλίων, προσφέροντας μια αναγνωστική εμπειρία αντίστοιχη των καινοτόμων ιδεών του συγγραφέα.

Book id
Τίτλος:
Re-imagine! Business Excellence in a Disruptive Age
Συγγραφέας: Tom Peters (www.tompeters.com)
Εκδόσεις: Dorling Kindersley (www.dk.com)
Σελίδες: 256
Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2003 (1η έκδοση)
ISBN: 978-07566-1746-2