Έτοιμη έως το τέλος Μαϊου θα είναι η νέα κρεαταγορά της Θεσσαλονίκης, γεγονός που θα ικανοποιήσει ιδιαιτέρως τους εμπόρους και τους κατοίκους της πόλης, καθώς η παλαιά αγορά της Μοδιάνο έχει κριθεί εδώ και πολλά χρόνια ακατάλληλη. Η νέα κρεαταγορά θα λειτουργήσει στο χώρο της λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνοντας έκταση 15 στρεμμάτων.

Έτοιμη έως το τέλος Μαϊου θα είναι η νέα κρεαταγορά της Θεσσαλονίκης, γεγονός που θα ικανοποιήσει ιδιαιτέρως τους εμπόρους και τους κατοίκους της πόλης, καθώς η παλαιά αγορά της Μοδιάνο έχει κριθεί εδώ και πολλά χρόνια ακατάλληλη. Η νέα κρεαταγορά θα λειτουργήσει στο χώρο της λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνοντας έκταση 15 στρεμμάτων.

Από πενηνταετίας ακόμη η κεντρική κρεαταγορά της Θεσσαλονίκης, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από την οδό Τσιμισκή και την πλατεία Αριστοτέλους, δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες μιας χονδρικής αγοράς κρέατος. Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα με αφορμή τα όσα εντοπίσθηκαν από τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες στην αγορά του Ρέντη, αλλά δίχως να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, αφού πια ολοκληρώνεται η κατασκευή της νέας κρεαταγοράς στην περιοχή της κεντρικής λαχαναγοράς.

Άλλωστε οι αυστηροί έλεγχοι της Δ/νσης Κτηνιατρικής προς τις επιχειρήσεις (ώστε να μη διενεργούν εργασίες που έχουν απαγορευτεί για τα καταστήματα της περιοχής), καθώς και η ανάγκη της αγοράς να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις έχουν μεταβάλλει την οργάνωση, τη χωρική ανάπτυξη και τη λειτουργία των εταιρειών χονδρικής.

Ακατάλληλη η κρεαταγορά της Μοδιάνο

Όπως ανέφερε ο διευθυντής Δ/νσης Υγείας Ν. Θεσσαλονίκης κ. Χρίστος Αχλάδας, η ονομαζόμενη "χονδρική της Μοδιάνο" βρίσκεται σε χώρο ακατάλληλο για την άνετη λειτουργία προμηθευτών και προμηθευόμενων. Χωροθετημένη μεταξύ των στενών και πολυσύχναστων οδών Ερμού και Βασ. Ηρακλείου, γίνεται η αιτία πρόκλησης κυκλοφοριακού μποτιλιαρίσματος –έλευση και στάθμευση φορτηγών. Επιπλέον, ακατάλληλοι είναι και οι στεγασμένοι κοινόχρηστοι χώροι του παλαιού κτιρίου, ενώ τα υπάρχοντα καταστήματα μπορούν να φιλοξενήσουν περιορισμένες ψυκτικές εγκαταστάσεις.

Η λειτουργία της κρεαταγοράς στην καρδιά της Θεσσαλονίκης υπήρξε αιτία πολλών προβλημάτων και διαμαρτυριών, που ανάγκασαν τη Δ/νση Κτηνιατρικής να επιτρέψει στους χονδρεμπόρους μόνο τη μεταφόρτωση κρεάτων και να απαγορεύσει τον τεμαχισμό και την επεξεργασία τους στους χώρους της αγοράς.

Από την κεντρική κρεαταγορά, που έχει δανεισθεί το όνομα της παράπλευρης Μοδιάνο, διακινείται πλέον μόνο το 20% των ποσοτήτων που εφοδιάζουν την αγορά της πόλης και αυτό γιατί η ακαταλληλότητα των χώρων έχει αναγκάσει τους εμπόρους κρέατος να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στην περιφέρεια του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Σήμερα συνεχίζουν να λειτουργούν στην κεντρική αγορά 16 χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, μέλη της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος.

Σύμφωνα με το διευθυντή της Δ/νσης Κτηνιατρικής Ν. Θεσσαλονίκης κ. Μ. Πατίκα, οι εκτός κέντρου πόλης μονάδες είναι περίπου 20, λειτουργούν με βάση τις απαιτήσεις της ΕΕ και ελέγχονται τακτικά από την αρμόδια υπηρεσία. Οι εταιρείες αυτές εκτός από τον τεμαχισμό και την απολίπανση κάνουν και τυποποίηση κρέατος, ενώ ορισμένες παράγουν και παρασκευάσματα κρέατος.

Πάντως με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί δεν υπάρχουν προβλήματα για τη δημόσια υγεία και δεν έχουν εντοπισθεί, είτε από την αρμόδια υπηρεσία είτε από κοινοτικούς εμπειρογνώμονες, φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα της αγοράς του Ρέντη.

Η νέα κρεαταγορά

Το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός της νέας κρεαταγοράς της Θεσσαλονίκης, οπότε θα καταστεί δυνατή και η μετεγκατάστασή των καταστημάτων.

Το έργο, προϋπολογισμού ύψους 8,2 εκατ. ευρώ περίπου, χρηματοδοτείται κατά 45% από κοινοτικούς πόρους και κατά 55% περίπου από ίδια κεφάλαια της εταιρείας ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΚΑΘ ΑΕ –μέχρι το 1998 ΝΠΔΔ), με μικρή ενίσχυση από το ΠΔΕ.

Η νέα κρεαταγορά θα στεγαστεί στο χώρο της κεντρικής λαχαναγοράς, που έχει συνολική έκταση 247 στρεμμάτων. Θα αναπτυχθεί σε έκταση 15 στρεμμάτων, ενώ τα κτίριά της θα καλύψουν 6.000 τ.μ. Συνολικά θα λειτουργήσουν 24 καταστήματα χονδρικής, 160 τ.μ. το καθένα, πλήρως εξοπλισμένα, τα οποία θα μισθωθούν ή θα πωληθούν στους ενδιαφερόμενους. Βεβαίως καταστήματα θα χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις της Μοδιάνο. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ανεπισήμως ζητηθεί να παραχωρηθούν καταστήματα και στις επιχειρήσεις που διαθέτουν περιφερειακά σύγχρονες εγκαταστάσεις, καθώς η παρουσία τους στη νέα ΚΑΘ θα είναι σημαντική για τη διαμόρφωση των τιμών. Πάντως, εάν παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση, υπάρχει δυνατότητα μελλοντικής προσθήκης 10 επιπλέον καταστημάτων.

Ένα άλλο θέμα σχετικά με την ΚΑΘ, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η μερική αποκρατικοποίησή της και η διάθεση μετοχών της σε ιδιώτες. Η ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΠΔΔ, που το 1998 μετατράπηκε σε ΑΕ, έχει μία μόνο μετοχή που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Η μερική αποκρατικοποίηση της εταιρείας μελετάται από χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους, ενώ η αρχική σκέψη είναι να δοθεί το 30% των υφισταμένων μετοχών σε ιδιωτικές εταιρείες του χώρου.

Η διακίνηση του κρέατος στα σουπερμάρκετ της Θεσσαλονίκης

Τα κρεοπωλεία έχουν μπει εδώ και χρόνια στα σούπερ μάρκετ των αλυσίδων της Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά την προμήθεια κρεάτων από λιανεμπορικές αλυσίδες και την πώλησή τους στα in shops κρεοπωλεία, υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση των επιχειρήσεων από τους αρμοδίους σε όλα τα στάδια, από τη μεταφορά των ζώντων ζώων και τη σφαγή, μέχρι τον τεμαχισμό, την επεξεργασία και τη διάθεση από τα καταστήματα.

H MΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ όμως είναι η μόνη από τις λιανεμπορικές αλυσίδες της Θεσσαλονίκης που διαθέτει ειδικές εγκαταστάσεις για την παραλαβή, τη συντήρηση, την τυποποίηση του νωπού κρέατος και την παραγωγή των παρασκευασμάτων που στη συνέχεια διατίθενται από τα καταστήματά της. Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, σε κτίριο 2.000 τ.μ., υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για το τμήμα νωπών κρεάτων. Η εταιρεία, όπως είπε η υπεύθυνη διασφάλισης ποιότητας κ. Μαρία Γκουραμάνη, απασχολεί σε μόνιμη βάση κτηνίατρο και εφαρμόζει το σύστημα HACCP. Στο τμήμα εργάζονται 20 άτομα μαζί με τους υπαλλήλους της διανομής. H ΜΑΣΟΥΤΗΣ, που προμηθεύεται νωπά κρέατα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιεί επιθεωρήσεις στα σφαγεία, που ούτως ή άλλως πληρούν τις κοινοτικές προδιαγραφές λειτουργίας, ενώ συνεργάζεται με σφαγεία της Γερμανίας που έχουν τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις. Επίσης η παραλαβή των κρεάτων γίνεται πάντοτε παρουσία στελέχους της Δ/νσης Κτηνιατρικής και του κτηνιάτρου της εταιρείας για τον έλεγχο των φορτίων.

Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, για την τροφοδοσία των κρεοπωλείων στα καταστήματά του, ως επί το πλείστον αγοράζει ζώντα ζώα από Έλληνες παραγωγούς. Με τις αγορές αυτές εξασφαλίζει περίπου το 70% των νωπών κρεάτων που διαθέτει στην κατανάλωση. Τα ζώντα ζώα, με σύγχρονα αυτοκίνητα Δ.Χ. τα οποία πληρούν τις αυστηρότερες απαιτήσεις για την άνετη και σωστή μεταφορά των ζώων (αεριζόμενα, με ποτίστρες κλπ.), οδηγούνται σε σφαγεία, όπου μένουν ένα βράδυ, για να γίνει η σφαγή την επομένη, να ελεγχθούν τα σφάγια και στη συνέχεια να διανεμηθούν στα καταστήματα της αλυσίδας με ιδιωτικά αυτοκίνητα-ψυγεία.

Η αλυσίδα προμηθεύεται ένα μικρό ποσοστό νωπών κρεάτων συσκευασμένο από τις εταιρείες που πραγματοποιούν και τις παραδόσεις στα καταστήματα. Από τις συνολικές ποσότητες συσκευασμένου κρέατος, ένα ποσοστό κάτω του 10% (βόειο κρέας) το προμηθεύεται από τη βιομηχανία ΘΡΑΚΗ. Από τα κρέατα που συνολικά προμηθεύει και πωλεί το 90% είναι εγχώριας παραγωγής.