Σε τρεις άξονες βασίζει την ανάπτυξή της Μασούτης, η οποία διαμορφώνοντας τον ετήσιο τζίρο της στα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ, διεκδικεί υψηλότερη θέση στον κλάδο. Έχοντας εξαπλώσει το δίκτυό της στις περισσότερες περιοχές της χώρας, πλέον δίνει έμφαση στην κατάκτηση των μεριδίων αγοράς που θεωρεί ότι της αναλογούν στην Αθήνα, αναπτύσσει το δίκτυό της σε επιμέρους περιοχές της χώρας, μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, και αναζητά εκείνη την εξαγορά που θα αναβαθμίσει ριζικά το status της.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της αναζήτησης ακινήτων για τη δημιουργία νέων καταστημάτων στην Αθήνα θέτει σε εφαρμογή το επενδυτικό σχέδιο των περίπου 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός οικιστικού συγκροτήματος στις Τρεις Γέφυρες του Δήμου Αθηναίων, το οποίο θα συνδυαστεί με την ίδρυση ενός Grand Μασούτης. Όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει στο «σελφ σέρβις», το σχετικό πλάνο προβλέπει την κατασκευή εκατό διαμερισμάτων σε έκταση πέντε στρεμμάτων, τα οποία θα διατεθούν προς πώληση. Προηγουμένως, όμως, θα ολοκληρωθεί το Grand Μασούτης στην περιοχή, ενώ ένα ακόμη ανάλογο κατάστημα συνολικής έκτασης περίπου 2.000τμ θα εγκαινιαστεί στη Γλυφάδα επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης το ερχόμενο φθινόπωρο.

Εξαγορά της Τερζής
Η εταιρεία υλοποιεί φέτος ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται τα κεφάλαια που διατίθενται για εξαγορές, όπως η πλέον πρόσφατη, αυτή της αλυσίδας Τερζής (μέλους του ομίλου αγορών ΕΛΟΜΑΣ), που σύμφωνα με πηγές της αγοράς περνά υπό τον έλεγχο της βορειοελλαδικής αλυσίδας. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συμφωνία εξαγοράς που πετυχαίνει η αλυσίδα, μετά την συμμαχία που σύναψε με τον SYNKA Χανίων και την απόκτηση μέρους του δικτύου πωλήσεων της Γέγος, το οποίο μοιράστηκε, όπως είναι γνωστό, μεταξύ της Μασούτης και της ΕΥΣ.
Η Τερζής έχει την έδρα της στον Πύργο Ηλείας και το δίκτυό της αποτελούν έξι σούπερ μάρκετ. Από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις φαίνεται ότι ο κύκλος εργασιών της το 2021 ανήλθε στα 13,94 εκατ. ευρώ έναντι 13,07 εκατ. ευρώ το 2020 και τα καθαρά της κέρδη μετά από φόρους στα 284,94 χιλιάδες ευρώ έναντι 64,14 χιλιάδων ευρώ το 2020. Η εξαγορά της, λοιπόν, επιτρέπει στην Μασούτης την περαιτέρω επέκταση της στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, όπου σήμερα έχει παρουσία μόνο στην περιοχή της Πάτρας.

Από τα 25 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να επενδύσει φέτος η Μασούτης, τα περισσότερα κεφάλαια θα διατεθούν στο δίκτυο πωλήσεων καταρχήν για την ανάπτυξη νέων καταστημάτων και παράλληλα για τον εκσυγχρονισμό παλιότερων, πάντα με στόχο την ταχύτερη δυνατή αύξηση των εσόδων και την ενίσχυση των μεριδίων αγοράς, που κατέχει αλυσίδα στην αγορά του κλάδου.

Σημειώνεται ότι σήμερα η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα ελέγχει κοντά στα 400 καταστήματα ανά την Ελλάδα. Ο τζίρος της το 2022 εκτιμάται ότι ανήλθε στα 920 εκατ. ευρώ και με την ενοποίηση των μεγεθών του SYNKA Χανίων οι συνολικές ενοποιημένες πωλήσεις της υπολογίζονται στο 1,1 δισ. ευρώ. Φέτος η εταιρεία προσβλέπει σε νέα άνοδο των πωλήσεών της. Τα έσοδά της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίχθηκαν με το μέσο ρυθμό της κλαδικής αγοράς. Η εταιρεία σήμερα απασχολεί περίπου 10.000 εργαζόμενες/ους.