Αντίστροφα μετρούν η Μασούτης και ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Κρήτης-SYNKA για την έναρξη της κοινής επιχειρηματικής τους δράσης, αναμένοντας το αργότερο στις αρχές του Απριλίου την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που θα ανάβει το «πράσινο φως» για την οριστικοποίηση της μεταξύ τους συμφωνίας. Στόχος τους είναι να προχωρήσουν πριν το Πάσχα στην ίδρυση της κοινής εταιρείας, την οποία θα ελέγχουν με ισόποσα μερίδια και στην οποία θα περιέλθει το ενεργητικό του SYNKA.

Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «σελφ σέρβις», έχει εκδοθεί το ΑΦΜ της νέας εταιρείας και πλέον εξελίσσονται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, ώστε να περιέλθουν σε αυτήν όλα τα ακίνητα του SYNKA. Παράλληλα, δρομολογείται και η αλλαγή του ΑΦΜ στις ταμειακές μηχανές του δικτύου της κρητικής αλυσίδας.

Στο επιχειρησιακό πεδίο, η Μασούτης σε διάστημα περίπου δύο μηνών θα μεριμνήσει για την αλλαγή της επωνυμίας των καταστημάτων του δικτύου SYNKA στην Κέρκυρα και σε νησιά του Αιγαίου, ενώ ήδη σχεδιάζονται οι αναγκαίες προσαρμογές τους στο μοντέλο, βάσει του οποίου είναι δομημένα τα σούπερ μάρκετ Μασούτης.

Τα μεν σούπερ μάρκετ στην Κρήτη θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν υπό τη διοίκηση του Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού SYNKA, ενώ εκείνα του Αιγαίου και του Ιουνίου θα τεθούν υπό τη διοίκηση της Μασούτης. Ωστόσο, το μάνατζμεντ της κοινής εταιρείας έχει συμφωνηθεί να ασκείται πλειοψηφικά από τον SYNKA.

Εφεξής κάθε νέα επένδυση της κρητικής αλυσίδας θα υλοποιείται από την κοινή εταιρεία και θα χρηματοδοτείται από τα αποθεματικά και την κερδοφορία της. Ήδη ο SYNKA δρομολογεί για φέτος τη λειτουργία ενός ακόμη καταστήματος, το οποίο θα είναι cash & carry με έδρα την Κρήτη και θα εγκαινιαστεί κατά πάσα πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι. Πέραν των νέων καταστημάτων, ο SYNKA φέτος κλιμακώνει το πρόγραμμα ανακαινίσεων παλαιότερων καταστημάτων του. Σήμερα η κρητική εταιρεία, εκτός από τα καταστήματα χονδρικής, διαθέτει στην Κρήτη ένα δίκτυο 35 σούπερ μάρκετ.

Τα στελέχη του SYNKA εκτιμούν ότι η Κρήτη προσφέρεται για νέες επενδύσεις σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου του, καθώς ο σχεδιαζόμενος κεντρικός οδικός άξονας, που θα διατρέχει όλο το νησί, το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο, αλλά και η ανάπτυξη συνεχώς νέων παραθεριστικών κατοικιών εγγυώνται την περαιτέρω τόνωση της τουριστικής κίνησης, παρέχοντας στο τοπικό εμπόριο την ευκαιρία ανόδου του ρυθμού ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη στην τουριστική αγορά του νησιού, όπως τονίζεται, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς ο αριθμός των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κρήτη είναι σχετικά μικρός. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, γενικά οι προκρατήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν στην Κρήτη κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα του 2021.

Αποχωρείαπό τον ΕΛΟΜΑΣ
Ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες από το «μέτωπο» του ΕΛΟΜΑΣ, βασικός πυλώνας του οποίου είναι ιστορικά ο SYNKA. Βάσει λοιπόν της συμφωνίας που έχει συνάψει με τη Μασούτης ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Κρήτης, μόλις τεθεί σε λειτουργία η κοινή εταιρεία των δύο συμβαλλομένων, ο SYNKA θα αποχωρήσει από τον ΕΛΟΜΑΣ. Στον όμιλο έχει ατύπως προταθεί να διερευνηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας εταιρείας, με μετόχους τον ΕΛΟΜΑΣ και τις Μασούτης-SYNKA, με αποκλειστικό αντικείμενο τη διενέργεια κοινών αγορών. Ωστόσο, όπως τουλάχιστον διαρρέει από το περιβάλλον του SYNKA, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.