Στην ενίσχυση των μεριδίων της στην αγορά της Αττικής θέτει ως στόχο πρώτης προτεραιότητας η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης. Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπει στην οργάνωση εν ευθέτω χρόνω ενός δικτύου συνολικά 100 σούπερ μάρκετ, από 54 που ελέγχει σήμερα, μετά την εξαγορά της Προμηθευτικής τον Μάιο και την εγκαινίαση του πρώτου νέου Μασούτης στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Φάληρο.

Μασούτης, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη μετονομασία των 53 καταστημάτων της Προμηθευτικής, έθεσε αμέσως σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού της για δυναμική παρουσία στην Αθήνα, με την οργάνωση και εγκαινίαση της λειτουργίας νέων σούπερ μάρκετ Μασούτης και Grand Μασούτης. Σημειώνεται ότι το πρώτο νέο της κατάστημα στην Αθήνα ανήκε στη Σκλαβενίτης και είχε αποκτηθεί από την Προμηθευτική λίγο πριν κλείσει η συμφωνία της εξαγοράς της. Εδρεύει στο Παλαιό Φάληρο, στην οδό Αχιλλέως 98, έχει χώρο πωλήσεων 400τμ και αποθήκευσης 125τμ, διαθέτει τρία ταμεία και απασχολεί προσωπικό 22 ατόμων. Με αυτό τα καταστήματα της εταιρείας σε Αττική και Άνδρο αριθμούν πλέον τα 58.

Ένα ακόμη νέο κατάστημά της θα λειτουργήσει έως τέλος του έτους στο Γαλάτσι επί της λεωφόρου Βεΐκου, ενώ εντός του 2019 προβλέπεται η επέκταση του αττικού δικτύου της κατά 10 εμπορικές μονάδες, ορισμένες εκ των οποίων θα είναι Grand Μασούτης. Παράλληλα, θα επιχειρήσει είσοδο και στην οργανωμένη χονδρική της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της, κ. Ιωάννη Μασούτη, στο σελφ σέρβις, για τη δημιουργία των 10 νέων καταστημάτων στην Αττική εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις περίπου 15 εκατ. ευρώ. Ήδη για τη μετονομασία και τις απαιτούμενες ανακαινίσεις-τροποποιήσεις των χώρων πώλησης των σούπερ μάρκετ Προμηθευτή η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου 10 εκατ. ευρώ. Όπως μας επισήμανε ο κ. Μασούτης, η μετονομασία του εξαγορασθέντος δικτύου άρχισε κιόλας να αποδίδει, αφού υπό το νέο τους σήμα τα καταστήματα καταγράφουν αύξηση τζίρου 5%-6%, ενώ όσο περνά ο χρόνος οι επιδόσεις τους βελτιώνονται περαιτέρω.

Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι στο τέλος του 2019 ο κύκλος εργασιών της να κινείται στο επίπεδο των 850 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι η υψηλότερη επίδοση της Μασούτης καταγράφηκε στα 802 εκατ. ευρώ πριν η κλαδική αγορά ζήσει τις αναταράξεις από την αναβίωση του δικτύου της Μαρινόπουλος από την ΕΥΣ, οπότε η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα άρχισε να μετρά απώλειες, όπως άλλωστε όλες οι εταιρείες του κλάδου. Τις επενδύσεις επέκτασης του δικτύου της στην Αττική θα στηρίξει η εταιρεία με προωθητικές ενέργειες κόστους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, τις οποίες θα συνοδεύει επικοινωνιακό budget της τάξης των 300.000 ευρώ.

Στη βάση της εταιρείας, τη Βόρεια Ελλάδα, ήδη ετοιμάζεται ένα νέο κατάστημα 800τμ στη Θεσσαλονίκη, που θα εγκαινιαστεί, αν όχι στα τέλη του 2018, εντός του πρώτου τριμήνου του 2019. Στο εξής, βέβαια, το επενδυτικό ενδιαφέρον της αλυσίδας, το δίκτυο της οποίας αριθμεί σήμερα 330 καταστήματα, επικεντρώνεται στην αγορά της πρωτεύουσας.

«Όχι» σε στρατηγικές συνεργασίες
Ο πρόεδρος της εταιρείας, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η αλυσίδα συζητά το ενδεχόμενο στρατηγικών συνεργειών, δήλωσε στο σελφ σέρβις ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχετικές επαφές ή συζητήσεις. Η Μασούτης θα συνεχίσει να πορεύεται αυτόνομα». Ανάλογο ήταν το σχόλιό του για αναφορές παραγόντων του κλάδου ότι με το εγχείρημα της καθόδου της στην Αττική η βορειοελλαδική επιδιώκει να «τραβήξει» την προσοχή διεθνών αλυσίδων, που πιθανώς ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Δεν έχουμε επαφές ούτε με ξένες αλυσίδες», δήλωσε κατηγορηματικά.