Ένα ακόμα μέλος του ΕΛΟΜΑΣ φαίνεται πως ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον όμιλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Μασούτης προχωρά στην εξαγορά της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Family. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το deal έχει ήδη κλείσει και το επόμενο βήμα είναι η γνωστοποίηση της σχεδιαζόμενης συγκέντρωσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωσή της. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνει συνολικά δέκα καταστήματα της Family σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, από τα συνολικά δεκαεπτά της αλυσίδας, καθώς για τα υπόλοιπα επτά, που είναι πρώην καταστήματα της Αρβανιτίδης, υπάρχει ένα περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς, που θα ξεκαθαρίσει μέσω πλειστηριασμών για την κάλυψη παλαιότερων οφειλών της Αρβανιτίδης.

Με την κίνηση αυτή, η Μασούτης ενισχύει το ήδη ισχυρό αποτύπωμά της στη βόρεια Ελλάδα, ενώ κλείνει το 2022 με μία ακόμα εξαγορά, μετά από αυτές του ΣΥΝΚΑ και της Αφοί Δεναξά. Η τελευταία μάλιστα έλαβε πριν από λίγες μέρες το ΟΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που έκρινε πως η εν λόγω συγκέντρωση δεν εγείρει αμφιβολίες για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Family, για τη χρήση 2020, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 23,5 εκατ. ευρώ (2019: 21,7 εκατ.), με την καθαρή της κερδοφορία να ανέρχεται στα 71.616 ευρώ (έναντι ζημιών 2.632 ευρώ το 2019). Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το 2019 δε διέθετε δανεισμό και κάλυπτε τις λειτουργικές της ανάγκες με ίδια κεφάλαια, το 2020 προσέφυγε σε τραπεζικό δανεισμό ύψους 600.000 ευρώ για επενδυτικούς σκοπούς, με πενταετή ορίζοντα αποπληρωμής.

Οι φετινές αποχωρήσεις από τον ΕΛΟΜΑΣ
Σημειώνεται ότι η Family είναι μέλος του ΕΛΟΜΑΣ από τον Αύγουστο του 2021, όταν και απέκτησε συμμετοχή ύψους 4% στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου. Η ενσωμάτωση της Family στο δίκτυο της Μασούτης, εφόσον λάβει τις προβλεπόμενες εγκρίσεις, θα σημάνει την αποχώρηση ενός ακόμα μέλους του ΕΛΟΜΑΣ, από τον οποίο έχουν φέτος αποχωρήσει η Πίτσιας (αποκλείστηκε από τον όμιλο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης), η Λέων (επίσης αποκλείστηκε με απόφαση της ΓΣ), ο ΣΥΝ.ΚΑ (εξαγοράστηκε από τη Μασούτης), η Χαρά (εξαγοράστηκε από τη Market In), η Γαλαξίας-Δήμητρα Μάρκετς (εξαγοράστηκε από τη Μασούτης), καθώς και η OK! Anytime Markets Βορείου Ελλάδος, η οποία δεν αποτελούσε ποτέ μέλος του ΕΛΟΜΑΣ, αλλά είχε τοποθετηθεί de jure μετά την εκ μέρους της εξαγορά της Kosmothess τον Νοέμβριο του 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter