Με το ενδιαφέρον στραμμένο πλέον κυρίως στο νότο της χώρας, στο πλαίσιο του στρατηγικού σκοπού της να καθιερωθεί μεσοπρόθεσμα ως πανελλήνιου βεληνεκούς δίκτυο καταστημάτων, η Μασούτης συνεχίζει την επέκτασή της στην περιοχή της Αττικής. Ταυτόχρονα, η διοίκησή της έχει τεταμένη την προσοχή της για τον εντοπισμό ευκαιριών ταχείας επέκτασης, μέσω νέων εξαγορών τοπικών δικτύων.

Tο δυναμικότερο άνοιγμα της εταιρείας στην Αθήνα, όπως εξάλλου και στη νησιωτική Ελλάδα, προϋποθέτει μια γενναία επένδυση στον τομέα των logistics, ώστε η αλυσίδα να εξυπηρετεί με όρους ανταγωνιστικότητας την τροφοδοσία όλων των καταστημάτων της και ν’ ανοίξει γι’ αυτήν η αγορά της Πελοποννήσου.

Ο σχεδιασμός της Μασούτης σαφώς και προβλέπει νέες εξαγορές. Η διοίκησή της επιβεβαιώνει, για παράδειγμα, ότι ήρθε σε διαπραγμάτευση σχετικά πρόσφατα με τις αλυσίδες Γουντσίδης στη Δράμα και Δήμητρα Market στην Κέρκυρα, δίχως, πάντως, να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία. Διαψεύδει κάθε φήμη ή πληροφορία, όμως, περί επαφών για την εξαγορά της Market In. Όπως δηλώνεται εκ μέρους της, η προσοχή της εταιρείας παραμένει εστιασμένη στον ανταγωνισμό, δίχως να αποκλείονται οι κινήσεις επιθετικής επέκτασης στην Αθήνα, καθώς προσφέρεται επενδυτικά για ένα ιδιαίτερα διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων.

«Συζητούμε την οργάνωση νέων σούπερ μάρκετ σε όποιο ακίνητο της πρωτεύουσας καλύπτει τις ανάγκες μας για ανάλογη χρήση», ήταν το σχόλιο στελέχους της εταιρείας προς το σελφ σέρβις αναφορικά με την οργανική επέκταση της αλυσίδας. Το ίδιο στέλεχος επεσήμανε ότι η Μασούτης έχει την ευελιξία να υποστηρίξει όλους τους τύπους καταστημάτων, από το πιο μικρό που βασίζεται στη λογική των convenience stores μέχρι τις μεγάλες σάλες των υπέρ μάρκετ. Το γεγονός αυτό της δίνει τη δυνατότητα –ανεξαρτήτως της διενέργειας ή μη νέων εξαγορών– να επεκτείνεται γρήγορα και οργανικά.

Φέτος, λοιπόν, ο σχεδιασμός της αλυσίδας περιλαμβάνει την εγκαινίαση της λειτουργίας συνολικά δέκα νέων σούπερ μάρκετ στην Αθήνα κι ακόμη πέντε σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, στις 18 Μαρτίου εγκαινίασε το πρώτο για φέτος νέο κατάστημά της στην πρωτεύουσα. Βρίσκεται επί της οδού Αμερικής 11 στο Κολωνάκι, έχει έκταση 500τμ, είναι το 56ο εν σειρά στην Αθήνα και το 331ο στο σύνολο του δικτύου της. Το εν λόγω κατάστημα έχει την ιδιαιτερότητα ότι η έδρα του είναι η γειτονιά των opinion leaders, πράγμα που τη βοηθά να πειραματιστεί σε πολλά επίπεδα. Ήδη το εν λόγω σούπερ μάρκετ έχει δομή διαφορετική των άλλων του δικτύου, όπως και ύφος από άποψη κατασκευής, ενώ διαφοροποιημένο είναι και το μίγμα προϊόντων στα ράφια του, περιλαμβάνοντας διευρυμένη ποικιλία delicatessen.

Τζίρος στα 820 εκατ. ευρώ φέτος
Οι επενδύσεις της Μασούτης στο δίκτυο των καταστημάτων της θα κυμανθούν φέτος στο επίπεδο των 25 εκατ. ευρώ, ενώ στις προωθητικές ενέργειες θα επενδύσει περί τα 80 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, το 2018 έκλεισε για την εταιρεία Μασούτης με κέρδη και αύξηση τζίρου περίπου κατά 1,5% στα 765 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδά της ενισχύθηκαν μεν από την ενσωμάτωση της Προμηθευτικής, αλλά πιέστηκαν από την ανάκαμψη του άλλοτε δικτύου της Μαρινόπουλος υπό την ΕΥΣ. Το 2019 εκτιμάται ότι θα κλείσει για τη Μασούτης γύρω στα 820 εκατ. ευρώ, καθότι οι πιέσεις της ΕΥΣ αναμένεται ότι θα μετριαστούν, ενόσω θα βαίνει σε πλήρη ωρίμαση το νεοαποκτηθέν από τη Μασούτης δίκτυο της Προμηθευτική, το οποίο ήδη εισφέρει στην εταιρεία τζίρο (πρώτου εξαμήνου) μη συγκρινόμενο με του προηγούμενου έτους.