Πολύ κοντά στο στόχο της για ετήσιες πωλήσεις 820 εκατ. ευρώ βρίσκεται φέτος η Μασούτης. Σύμφωνα με τη διοίκησή της, ο εταιρικός τζίρος εξελίσσεται ταχύτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τη στήριξη ασφαλώς και του αττικού δικτύου της. Στο οκτάμηνο κινήθηκε έντονα ανοδικά, με ρυθμό περί το 6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της εταιρείας, στη Βόρεια Ελλάδα τα καταστήματα της αλυσίδας δεν έχουν πλέον απώλειες πωλήσεων υπό την πίεση του ανταγωνισμού τους και ειδικότερα της ΕΥΣ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στο σύνολό τους εμφανίζουν ανάπτυξη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με πέρυσι. Προσθέτουν δε ότι και η Αθήνα δίνει ρυθμό στις πωλήσεις, καθώς η επωνυμία Μασούτης κερδίζει πλέον τους Αθηναίους καταναλωτές, που άρχισαν να αναγνωρίζουν το concept των καταστημάτων της ένα χρόνο μετά την έλευση της εταιρεία στην πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησής της για το δωδεκάμηνο φέτος, ο ετήσιος τζίρος της θα υπερβεί τα 800 εκατ. ευρώ, πλησιάζοντας τα 820 εκατ. ευρώ, έναντι 770 εκατ. ευρώ το 2018.

Στρατηγικά η Μασούτης επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην περαιτέρω επέκταση του δικτύου της στην πρωτεύουσα, όπου μετά την εξαγορά της Προμηθευτικής και την πλήρη αναμόρφωση των καταστημάτων της έχει ήδη εγκαινιάσει τη λειτουργία των τριών πρώτων της νεότευκτων σούπερ μάρκετ, με έδρες στη Βεΐκου (900τμ), στο Παλαιό Φάληρο (500τμ) και πιο πρόσφατα στο Κολωνάκι, όπου έστησε ένα νέου τύπου σούπερ μάρκετ.

Το δίκτυο της εταιρείας αριθμεί σήμερα συνολικά 332 καταστήματα. Από τα 330 στα τέλη του 2018 τα 292 ήταν σούπερ μάρκετ, τα 16 καταστήματα κατηγορίας Grand και τα 22 cash & carry. Ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει έως τέλος του έτους την ίδρυση και λειτουργία ακόμη δύο νέων καταστημάτων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επέκταση της εταιρείας στην Αθήνα, τα στελέχη της σχολιάζουν τις δυσκολίες που συναντούν στον εντοπισμό μεγάλων προσφερόμενων ακινήτων, της τάξης των 800-1.000τμ, προκειμένου να ιδρύσουν νέα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της αλυσίδας.

Ανοδικός ο τζίρος και το 2018
Αναφορικά με την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της Μασούτης, σημειώνουμε ότι η περυσινή χρήση ήταν επίσης ανοδική. Ο τζίρος της διαμορφώθηκε στα 770,349 εκατ. ευρώ έναντι 761,589 εκατ. ευρώ το 2017, αλλά με μειωμένα κέρδη προ φόρων, στα 14,033 εκατ. ευρώ έναντι 25,798 εκατ. ευρώ το 2017, όπως και με μειωμένα μετά φορών κέρδη, στα 13,640 εκατ. ευρώ έναντι 19,242 εκατ. ευρώ το 2017, λόγω των επενδύσεων της αλυσίδας για την εξαγορά της αθηναϊκής αλυσίδας Προμηθευτική και για την αναμόρφωση του συνόλου των καταστημάτων της κατά τα δικά της πρότυπα. Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, μειωμένα ήταν πέρυσι και τα κέρδη της προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), καθώς διαμορφώθηκαν στα 39,783 εκατ. ευρώ έναντι 48,861 εκατ. ευρώ το προηγούμενο 12μηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Μασούτης επιδιώκει φέτος να αυξήσει τα EBITDA σε επίπεδα υψηλότερα των 50 εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια και να τονώσει τη ρευστότητα της εταιρείας. Σημειώνουμε, τέλος, πως η Μασούτης φέτος θα διανείμει στους μετόχους της μέρισμα 12 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το 2018.