Την τελευταία τριετία οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας και ως αντικείμενο διαλόγου σχετικά με το μέλλον της εργασίας. Οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές, αλλά τα επιχειρήματα δεν είναι ακόμα αρκετά πειστικά.

Mε εξαιρετικές επιτυχίες στον τομέα της τεχνολογίας, ο Elon Musk κατάφερε να γίνει σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα μια εμβληματική φιγούρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσφατα του ζητήθηκε να εκθέσει τη γνώμη του σε μια ομάδα 50 σημαντικών πολιτικών των ΗΠΑ για το πρόβλημα που θεωρεί πως χρειάζεται πιο άμεσα αντιμετώπιση. Υπέδειξε, λοιπόν, το ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να οδηγήσει τάχιστα στον αφανισμό του ανθρώπινου πολιτισμού…

Σε ένα χαμηλότερο επίπεδο ανησυχιών πολλές κυβερνήσεις και εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι ανησυχούν για την εξάλειψη θέσεων εργασίας από τα ρομπότ, όπως συνήθως αναφέρονται οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη στα περισσότερα δημοσιεύματα. Κι όχι αδικαιολόγητα, αφού για περισσότερα από 40 χρόνια κάποια ρομπότ αντικαθιστούν την ανθρώπινη εργασία σε διάφορους τομείς. Τέτοια είναι λ.χ. το πλυντήριο ρούχων, το αυτόματο σύστημα ποτίσματος ή κάποια πιο εξελιγμένα που συναρμολογούν αυτοκίνητα, τμήματα αεροπλάνων, ηλεκτρονικές συσκευές κ.ά.

Ωστόσο, κανείς δεν παραπονιέται σήμερα για το ότι το πλυντήριο ρούχων αντικατέστησε το πλύσιμο στο χέρι. Αντίθετα, αρκετές αντιδράσεις εκδηλώνονται για τα ρομπότ που κατασκευάζονται τώρα προς αντικατάσταση των εργατικών χεριών. Σύμφωνα με την έκθεση της International Federation of Robotics, λίγο πριν το 2020 περίπου 1,4 εκατ. νέα βιομηχανικά ρομπότ θα λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Μαζί με τα ήδη λειτουργούντα, ο συνολικός τους αριθμός θα πλησιάζει τα 3 εκατ. Το νούμερο, πάντως, δε φαντάζει τρομακτικό μπροστά στα 2,2 δισεκατομμύρια των μισθωτών…

Από πού προκύπτουν, λοιπόν, τα υψηλά ποσοστά –μερικές φορές φτάνουν το 50%– που αναφέρονται στην αντικατάσταση των θέσεων εργασίας τα ερχόμενα χρόνια από τη δράση των ρομπότ; Πριν επιχειρήσουμε μια απάντηση, ας ρίξουμε μια ματιά στις αποθήκες της Amazon, που ξεκίνησε να αυξάνει τη στρατιά των ρομπότ της το 2016. Στις αρχές του 2017 λειτουργούσε σε είκοσι αποθήκες της περίπου 45.000 ρομπότ. Αλλά αντί περικοπών θέσεων εργασίας, η εταιρεία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ανακοίνωσε την πρόθεση πρόσληψης 100.000 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης πλέον του εποχικού προσωπικού, που προσλαμβάνει σε εορταστικές περιόδους. Αυτό, όμως, συμβαίνει λόγω της συνεχούς αύξησης του όγκου εργασιών της Amazon, που μεγαλώνει ολοταχώς τις ανάγκες της για ανθρώπους και ρομπότ. Θα είχε ασφαλώς ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσους εργαζόμενους επιπλέον θα προσλάμβανε, αν δεν χρησιμοποιούσε ρομπότ…

Η ΑΣΑΦΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Συχνά όσοι μιλούν για την αντικατάσταση θέσεων εργασίας από τα ρομπότ, είναι ασαφείς ως προς τον ακριβή προσδιορισμό του τι εστί ρομπότ, πράγμα που ανακλά στη μελέτη των επιπτώσεων της εφαρμογής του στην αγορά εργασίας. Π.χ. ο υπολογιστής που εκτελεί χρηματιστηριακές συναλλαγές χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση ανήκει μεν στην κατηγορία των μηχανών που ενσωματώνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δεν είναι ρομπότ. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα ρομπότ, έκαναν αποκλειστικά προτυποποιημένες εργασίες, αλλά αυτά των αποθηκών της Amazon σήμερα διαθέτουν την «ευελιξία» που δίνει η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Άλλο το ρομπότ που υποκαθιστά χειρώνακτες κι άλλο ο υπολογιστής που ενσωματώνει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Μερικές φορές τα όρια των εννοιών, λόγω της ασάφειας των λέξεων που τις προσδιορίζουν, δεν είναι ευδιάκριτα. Π.χ. ένα chatbot είναι υπολογιστής με τεχνητή νοημοσύνη, που αντικαθιστά τον εργαζόμενο του τηλεφωνικού κέντρου, αλλά λόγω της λέξης που του έχουμε αντιστοιχήσει παραπέμπει σε ρομπότ.

Μια στενότερη προσέγγιση των αναφορών που μιλούν για τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας, δείχνει ότι οι προβλέψεις αναφέρονται κυρίως σε υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη, όπως αυτοί που πραγματοποιούν χρηματιστηριακές εντολές ή ελέγχουν τους γερανούς φόρτωσης στα λιμάνια. Η πληθώρα των ειδήσεων αφορά νέους αλγόριθμους που αναμένεται να βελτιώσουν εργασίες, για τις οποίες η λήψη αποφάσεων γίνεται σήμερα από ανθρώπους. Επομένως δυο κρίσιμα ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν είναι, αν πράγματι οι αλγόριθμοι θα «παίρνουν» σε όλες τις περιπτώσεις τις βέλτιστες αποφάσεις και με τι ενεργειακό κόστος.


Η δεύτερη αναγέννηση της τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε λίγο πριν το 2010, αλλά είναι λιγότερο από μια τριετία που η πορεία της είναι έντονα ανοδική. Σύμφωνα με το Bloomberg, το 2015 ήταν χρονιά-ορόσημο για το ξεκίνημα της ανόδου. Άρα, σε ένα μεγάλο ποσοστό οι τεχνολογικές εξελίξεις που ανακοινώνονται είναι ακόμα ερευνητικές-πειραματικές, δηλαδή δεν έχει αποτυπωθεί με οικονομικούς όρους η απόδοσή τους στην πράξη. Γνωρίζουμε, λ.χ., ότι υπάρχουν αλγόριθμοι που προτείνουν φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα κατά πόσο κάνουν αυτή τη δουλειά εφάμιλλα ή καλύτερα από το γιατρό ή την ομάδα του. Επίσης, γνωρίζουμε ότι το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό της Google έχει διανύσει πειραματικά πάνω από ένα εκατ. χιλιόμετρα, αλλά δε γνωρίζουμε πότε θα είναι έτοιμο να τα «τρέξει» στις λεωφόρους μιας πόλης.

Αν και οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι στο εξής όλα θα γίνονται ταχύτατα κι ότι όποιος δεν ανέβει τώρα στο τρένο της τεχνητής νοημοσύνης, αύριο θα είναι πολύ πίσω, για την ώρα η αγορά δείχνει επιλεκτική διάθεση. Π.χ. αξιοποιεί τους αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπων σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, όπως και τους αλγόριθμους αναγνώρισης ομιλίας, αλλά δεν τίθεται στα σοβαρά θέμα απώλειας θέσεων εργασίας…

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΕΩΝ, ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας τεχνολογικής εποχής, που απειλεί την αξία της ανθρώπινης εργασίας, αν όχι και της ζωής για κάποιους. Αλλά η αξία της ανθρώπινης εργασίας έχει απειληθεί κάμποσες φορές τους δύο τελευταίους αιώνες και γι’ αυτό συνεχώς επαναπροσδιορίζεται. Όσο για την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης, δύο παγκόσμιοι πόλεμοι σ’ έναν αιώνα και δεκάδες μικρότεροι ως τις ημέρες μας τη ρίχνουν στο ναδίρ, χωρίς ποτέ να κάμπτονται οι αγώνες για την εξύψωσή της.

Αλλού είναι το θέμα: Το οικονομικό μας σύστημα βασίζεται στον καταναλωτισμό. Για να καταναλώσεις, πρέπει να έχεις χρήμα και για να έχεις χρήμα, πρέπει κάπου να δουλέψεις. Πριν αναρωτηθεί κάποιος τι θα απογίνουν οι 1,1 δισεκ. εργαζόμενοι που θα χάσουν τις δουλειές τους από τις νοήμονες μηχανές, προηγείται η απάντηση στην ερώτηση τι θα απογίνουν οι επιχειρήσεις με 1,1 δισεκ. πάμπτωχους καταναλωτές. Γι’ αυτό ακριβώς κυβερνήσεις χωρών και ηγέτες επιχειρήσεων, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook, αναζητούν λύσεις υπέρ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, σαν αυτή του Universal Income, δηλαδή του «ελάχιστου εισοδήματος» κάθε πολίτη, με το οποίο θα μπορεί υποτίθεται να έχει μια κάπως «φυσιολογική ζωή» ακόμα και εκτός αγοράς εργασίας http://money.cnn.com/2017/05/26/news/economy/mark-zuckerberg-universal-basic-income/index.html. Η πηγή προέλευσης του εισοδήματος θα είναι τα κέρδη των εταιρειών! Πρόσφατα ο Bill Gates πρότεινε να εφαρμοστεί μια αναλογία φορολόγησης, η οποία θα βασίζεται στον αριθμό των ρομπότ που θα λειτουργεί η κάθε εταιρεία https://qz.com/911968/bill-gates-the-robot-that-takes-your-job-should-pay-taxes/.

Θεωρητικά, επειδή οι πολίτες εισφέρουν στη δημιουργία αυτού του εισοδήματος, κατά κάποιο τρόπο το δικαιούνται αναδρομικά. Κάθε bit πληροφορίας που έχει οικοδομήσει υπηρεσίες εταιρειών, όπως οι Google, Facebook και Microsoft, προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από πολίτες που τους διαθέτουν δωρεάν τα δεδομένα τους. Όταν π.χ. ένας χρήστης smart phone χρησιμοποιεί το σύστημα αναγνώρισης ομιλίας της συσκευής του, «εκπαιδεύει» την τεχνητή νοημοσύνη να αναγνωρίζει καλύτερα την ανθρώπινη ομιλία, όπως και κάθε φορά που χρησιμοποιεί χάρτες της Google, «εκπαιδεύει» το νοήμον σύστημά της στην ανίχνευση του κυκλοφοριακού φόρτου, στην αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών για κάθε προορισμό κλπ.

Ένα ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα όσον αφορά το «εξασφαλισμένο εισόδημα» υλοποιείται στην Αλάσκα, όπου για την παραγωγή κάθε βαρελιού πετρελαίου οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν ένα ποσό, το οποίο προσφέρεται ως εισόδημα σε όλους τους κατοίκους της περιοχής https://en.wikipedia.org/wiki/Alaska_Permanent_Fund. Μπορεί τα τελευταία χρόνια το εν λόγω εισόδημα να έχει μειωθεί, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα δεδομένα των πληροφοριών, που εδώ και αρκετά χρόνια αυξάνονται.