Τα εβδομηκοστά της γενέθλια θα γιορτάσει τον Αύγουστο του 2002 η σοκολάτα MARS, μια από τις πιο επιτυχημένες σοκολάτες όλων των εποχών. Παρά την ηλικία της, το μέλλον της διαγράφεται ευοίωνο και με ευρύ ορίζοντα, καθώς η MARS εξακολουθεί να έχει απήχηση στους πολύ νέους ηλικιακά καταναλωτές.

Τα εβδομηκοστά της γενέθλια θα γιορτάσει τον Αύγουστο του 2002 η σοκολάτα MARS, μια από τις πιο επιτυχημένες σοκολάτες όλων των εποχών. Παρά την ηλικία της, το μέλλον της διαγράφεται ευοίωνο και με ευρύ ορίζοντα, καθώς η MARS εξακολουθεί να έχει απήχηση στους πολύ νέους ηλικιακά καταναλωτές.

Η MARS πήρε το όνομά της όχι από τον πλανήτη (Mars είναι ο πλανήτης Άρης στα αγγλικά), αλλά από το δημιουργό της, Frank Mars. H ιστορία της ξεκινά στις ΗΠΑ το 1923, όταν ο νεαρός Frank Mars ιδρύει το πρώτο του εργοστάσιο ζαχαρωδών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο καταναλωτής μπορούσε να επιλέξει μόνο ανάμεσα σε πλάκες σοκολάτας. Ο Frank Mars είχε μια πολύ απλή ιδέα: να παρασκευάσει μία σοκολάτα με γέμιση. Δημιούργησε έτσι για πρώτη φορά μια γεμιστή σοκολάτα με απαλό νουγκά, καραμέλα, βύνη και επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος, μια ιδέα που έφερε «επανάσταση» στη γεύση. Αυτή η γεμιστή σοκολάτα, που έγινε αμέσως ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ, ονομάστηκε MILKY WAY και είναι η γνωστή μας σήμερα MARS.

To 1932 o Forrest Mars, γιος του Frank, πήγε στην Αγγλία και ίδρυσε εκεί το δικό του εργοστάσιο ζαχαρωδών, λανσάροντας τη νέα σοκολάτα και δίνοντάς της το όνομα MARS. Η MARS έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό και στην Αγγλία. Το 1947 άρχισε να πουλιέται και στο εξωτερικό, ενώ σήμερα εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Προσφιλής και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους νέους

Η πρώτη γνωριμία του ελληνικού καταναλωτικού κοινού με τη MARS έγινε το 1983. Η εισαγωγή της στη χώρα μας υποστηρίχθηκε έντονα με διαφήμιση καθώς και με πολλές προωθητικές ενέργειες. Η MARS καθιερώθηκε γρήγορα ως μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις των Ελλήνων. Παράλληλα άνοιξε στην ελληνική αγορά μία νέα κατηγορία, εκείνη της γεμιστής σοκολάτας.

Σύμφωνα με το τμήμα μάρκετινγκ της ΤΡΟΦΕΚΛΕΚΤ, η οποία εισάγει τη MARS, η αγορά της σοκολάτας στην Ελλάδα είναι μία αγορά με καλούς και δυνατούς παίχτες, όπως η ΙΟΝ (που επικρατεί παραδοσιακά στο χώρο της σοκολάτας πλάκας), η ΠΑΥΛΙΔΗΣ (που έχει ισχυρή παρουσία τόσο στη σοκολάτα πλάκα όσο και στις γεμιστές σοκολάτες), η NESTLÉ και η FERRERO (που είναι ισχυρή στο κομμάτι της παιδικής σοκολάτας κυρίως με τα «αυγά» KINDER). Η ΤΡΟΦΕΚΛΕΚΤ MASTERFOODS έχει έντονη παρουσία στην κατηγορία της γεμιστής σοκολάτας τόσο με τη MARS όσο και με τις σοκολατο-μπουκίτσες (M&M’s και MALTESERS).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η αγορά σοκολάτας στη χώρα μας αναμένεται να διατηρηθεί σταθερή τα επόμενα χρόνια, με μια μικρή τάση μείωσης που αποδίδεται κυρίως στην προβλεπόμενη καλοκαιρία. Ειδικότερα έχει παρατηρηθεί αύξηση στην κίνηση της γεμιστής σοκολάτας και των σοκολατο-μπουκιών, όπου γίνονται και τα περισσότερα νέα λανσαρίσματα. Αντίθετα η παραδοσιακή κατηγορία της πλάκας παρουσιάζει ελαφρά μείωση. Όσον αφορά στις συσκευασίες, αυξητική τάση έχουν οι πολυσυσκευασίες, επειδή δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη μιας παρέας να μοιράζονται μεταξύ τους την ίδια σοκολάτα.

Η MARS, με τη μοναδική της γεύση, προτιμάται από όλους τους φίλους της καλής σοκολάτας, ενώ το βασικό της κοινό είναι οι νέοι 15-24 ετών. Το μερίδιό της στην αγορά της σοκολάτας είναι σήμερα 4%, ενώ στην κατηγορία της γεμιστής σοκολάτας κατέχει μερίδιο ύψους 15%.

H MARS διανέμεται από όλα τα βασικά κανάλια διανομής της σοκολάτας. Οι καταναλωτές μπορούν να τη βρουν τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα μικρά σημεία πώλησης (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών). Η τάση που χαρακτηρίζει όλη την αγορά σοκολάτας είναι η μεταφορά των πωλήσεων από τα «παραδοσιακά» σημεία πώλησης προς τα σούπερ μάρκετ.

Η προώθηση της MARS στηρίζεται σε ισχυρή διαφημιστική υποστήριξη και στην πολύ καλή παρουσία της τόσο στα σούπερ μάρκετ, με την εξασφάλιση προβολών και με σωστή τοποθέτησή της στα ράφια της σοκολάτας, όσο και στα μικρά σημεία πώλησης.

Όπως και για όλη την κατηγορία της σοκολάτας, η κίνηση της MARS είναι αυξημένη την περίοδο Σεπτεμβρίου-Απριλίου.

Προϊόντα πάντοτε πρωτοποριακά

Ο καταναλωτής μπορεί να βρει τη MARS στα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών ως μονή σοκολάτα των 50 γραμμαρίων καθώς και σε μινιατούρα των 8 γραμμαρίων. Στα σούπερ μάρκετ διατίθεται επιπλέον πολυσυσκευασία τριών MARS των 50 γραμμαρίων και σακούλα με MARS MINIS των 20 γραμμαρίων, ιδανική για το σπίτι και για τα παιδιά.

Η MARS αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ιδιαίτερα πρωτότυπη πρόταση! Ο μοναδικός συνδυασμός σοκολάτας, καραμέλας και νουγκά, που αρέσει σε όλες τις ηλικίες, δεν θα μπορούσε παρά να επεκταθεί και σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες.

Το 1989 η καινοτομία ήρθε στα παγωτά. Η MARS εγκαινίασε μία νέα, πρωτοποριακή κατηγορία στο χώρο του παγωτού, την παγωτο-σοκολάτα.

Το 1996 λανσαρίστηκε το πρώτο MARS σοκολατούχο γάλα. Μέσω των προϊόντων αυτών η MARS είναι παρούσα το καλοκαίρι στο χώρο του παγωτού, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν το σοκολατούχο γάλα MARS όλο το χρόνο.

Το 2002 η MARS ανανεώνεται και αποκτά καινούργιο λογότυπο, πιο μοντέρνο και πιο νεανικό.Αυτό το ξέρατε για τη MARS;

  • Μία σοκολάτα MARS περιέχει περισσότερο σίδηρο από ένα ποτήρι γάλα, ενώ έχει περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη Α από δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης.
  • 1,8 δισεκατομμύρια σοκολάτες MARS καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη.
  • Η MARS δεν είναι απλά μια σοκολάτα γάλακτος. Σώζει ζωές! Το 1993 τρεις Βρετανοί σκιέρ αποκλείστηκαν σ’ ένα βουνό της Ρωσίας και δεν διασώθηκαν παρά μόνο 6 μέρες αργότερα. Πώς σώθηκαν; Τρεις σοκολάτες MARS που είχαν μαζί τους τούς γλίτωσαν από τη λιμοκτονία.
  • Η MARS έχει επιβάλλει τάσεις και στη διαφήμιση: το 1955 ήταν η πρώτη σοκολάτα που διαφημίστηκε στην τηλεόραση της Μεγάλης Βρετανίας με το μότο: «Stars love MARS».
  • H MARS έχει χρησιμοποιηθεί από το Χρηματιστήριο ως οικονομικός δείκτης. Οι «Financial Times» έχουν περιγράψει τη MARS ως «περισσότερο αξιόπιστη από μία ράβδο χρυσού»!
  • Ποια ερμηνεία έχουν δώσει όμως οι αστρολόγοι για την επιτυχία της MARS; Γεννήθηκε στα μέσα Αυγούστου. Είναι λοιπόν Λέων, όπως η Μαντόνα, ο Έλβις Πρίσλεϊ και πολλοί άλλοι σταρ. Το ζώδιό της λοιπόν της εξασφάλισε μια ηγετική θέση στο χώρο της σοκολάτας!

Ταυτότητα εταιρείας:

Διάθεση στην Ελλάδα: TROFEKLEKT MASTERFOODS AE

Διεύθυνση: Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 17, 145 764 Νέα Κηφισιά

Τηλ.: 010.81.96.200

Fax: 010.80.00.959