Στην πολιτική των επιλεκτικών εξαγορών καταστημάτων του ανταγωνισμού εμμένει η Market In, επεκτείνοντας με γρήγορο ρυθμό το δίκτυό της, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει τα τρία διαφορετικά concept καταστημάτων που ήδη λειτουργεί, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που δημιουργεί η κρίση στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, πρόσφατα η αλυσίδα ενίσχυσε το δίκτυό της με τέσσερα νέα καταστήματα, τα οποία απέκτησε μετά από συμφωνίες εξαγορών με επιχειρήσεις του κλάδου. Τα δύο εξ αυτών βρίσκονται στην Πάρο. Πρόκειται για πρώην Ατλάντικ, τα οποία είχαν περάσει υπό τον έλεγχο της Εύβοια Μάρκετ και πλέον ελέγχονται από τη Market In. Το τρίτο εδρεύει στο Λαγονήσι –πρόκειται επίσης για πρώην Ατλάντικ–, ενώ το τέταρτο βρίσκεται στην Πετρούπολη και εξαγοράσθηκε από την Unique.

Οι διερευνητικές επαφές της Market In με ανταγωνιστές της, με αντικείμενο τις εξαγορές καταστημάτων, δεν έχουν σταματήσει, οπότε είναι πιθανό μέσα στο έτος να ανακοινωθούν σχετικές συμφωνίες. Βάσει των τελευταίων εξαγορών, το δίκτυο της αλυσίδας αριθμεί πλέον 129 καταστήματα λιανικής, ενώ οι προβλέψεις της διοίκησής της είναι αισιόδοξες σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του τζίρου της. Όπως εκτιμά, το 2013 θα κλείσει για την εταιρεία με ιδιαιτέρως αυξημένα έσοδα, εφόσον, εκτός από τις πρόσφατες εξαγορές, ενισχύεται και από σημαντικό αριθμό καταστημάτων, τα οποία απέκτησε πέρυσι και άρχισαν να εισφέρουν τζίρο περί τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προβλέψεις του επιτελείου της Market In, η χρονιά θα κλείσει κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, από 162 εκατ. ευρώ το 2012. Σημειώνεται, πάντως, ότι σε συγκρίσιμη βάση τα καταστήματα της εταιρείας παρουσιάζουν ελαφρά κάμψη, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση της αγοράς, η οποία κινείται πτωτικά. Σε ό,τι αφορά το καθαρό αποτέλεσμα του 2013, προβλέψεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι η χρονιά θα εξελιχθεί θετικά. Υπενθυμίζεται ότι το 2012 έκλεισε για την εταιρεία με καθαρό αποτέλεσμα 1,3 εκατ. ευρώ.

Έμφαση στην ανάπτυξη των Daily και Economy
Πέρα από τα κλασικού τύπου καταστήματα, η Market In δίνει φέτος ιδιαίτερη έμφαση και στα Daily, όπως και στα Economy. Τα πρώτα είναι καταστήματα τύπου «γειτονιάς», δηλαδή μικρά σημεία πώλησης, με τα οποία διεισδύει στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αθήνας. Σήμερα διαθέτει έξι τέτοιου τύπου εμπορικές μονάδες, με σχέδιο να επεκτείνει το δίκτυό τους εντός του έτους. Η Market In, σε αντίθεση με τις επιλογές άλλων ανταγωνιστών της, επενδύει η ίδια στα Daily, θεωρώντας ότι το franchise δεν προσφέρεται για την ανάπτυξη δικτύου στην εγχώρια οργανωμένη λιανική.

Σε ό,τι αφορά τα Economy, το κατάστημα της Καλλιθέας, το πρώτο αυτού του τύπου, εμφανίζει θετικά αποτελέσματα, εισφέροντας ημερησίως περί τα 4.000 ευρώ τζίρο. Πρόκειται για ένα μικρό κατάστημα, έκτασης περίπου 200τμ, οργανωμένο κατά τη λογική του discount, πιλοτικής δράσης, αφού η εταιρεία δοκιμάζει στη λειτουργία του την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου project. Σύντομα, μάλιστα, προγραμματίζεται η λειτουργία ενός δεύτερου Economy στην Άνω Γλυφάδα, μια γειτονιά εντελώς διαφορετική από εκείνη της Καλλιθέας. Οι επιδόσεις και αυτού του καταστήματος θα βοηθήσουν, επίσης, τη διοίκηση της εταιρείας να λάβει τις τελικές της αποφάσεις για την ανάπτυξη του σήματος Economy, που προσφέρει λύσεις χαμηλού κόστους στις νέες ανάγκες των νοικοκυριών.