Περί τα 10-15 εκατ. ευρώ «κληρονόμησε» η Market In από τα τέσσερα καταστήματα της Ατλάντικ, τα οποία εξαγόρασε μετά από ισάριθμες συμφωνίες που σύνηψε με τη διοίκηση της εισηγμένης. Από αυτά τα τρία εδρεύουν στο Λεκανοπέδιο -στην Κυψέλη, την Αγία Παρασκευή και το Κερατσίνι- ενώ το τέταρτο στην Αχαΐα –στα Σελιανίτικα.

Ως σύνολο τα εν λόγω καταστήματα υπολογίζεται ότι αποδίδουν ετήσιο τζίρο της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, ενώ υπό τη νέα διεύθυνση και με νέο brand εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσουν τον τζίρο τους έως τα 15 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι το τίμημα της εξαγοράς τους προσδιορίστηκε με βάση τον τζίρο καθενός.

Ειδικότερα, παράγοντες της διοίκησης της Market In δήλωσαν στο σελφ σέρβις ότι η αποτίμηση ενός εκάστου προσδιορίστηκε στο 15% του ετήσιου τζίρου του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η Market In κατέβαλε ανά κατάστημα 250-300 χιλιάδες ευρώ, ενώ το συνολικό τίμημα υπολογίζεται ότι ξεπέρασε οριακά το 1 εκατ. ευρώ. Η Market In κατέβαλε σε μετρητά ένα μέρος του τιμήματος και το υπόλοιπο το διέθεσε για την κάλυψη των ακάλυπτων υποχρεώσεων της εταιρείας σε ενοίκια και λογαριασμούς προς δημόσιους οργανισμούς, καθώς και για την πληρωμή της μισθοδοσίας του τελευταίου τετραμήνου, που καθυστερούσε να καταβάλλει η Ατλάντικ.

Επίσης, η Market In ανέλαβε την υποχρέωση να διατηρήσει αμείωτες τις θέσεις εργασίας ανά κατάστημα (σύνολο 75 εργαζόμενοι).  Κάθε σημείο πώλησης, παραδόθηκε στη Market In χωρίς εμπορεύματα. Η Ατλάντικ τα μετέφερε σε άλλα καταστήματα του δικτύου της, αφήνοντας στους χώρους πώλησης μόνο τον πάγιο εξοπλισμό τους. Στελέχη της Market In, μιλώντας στο σελφ σέρβις, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ένταξης στο δυναμικό της αλυσίδας κι άλλων καταστημάτων της Ατλάντικ.

Επισήμαναν, ωστόσο, ότι προϋπόθεση για τη σύναψη σχετικών συμφωνιών είναι τα προς πώληση Ατλάντικ να βρίσκονται σε θέσεις συμβατές με το πλάνο ανάπτυξης της Market In, δεδομένου ότι αυτή ήδη διαθέτει ένα σχετικά διευρυμένο δίκτυο πωλήσεων.

Στα 160 εκατ. ευρώ ο φετινός τζίρος
Σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου της αλυσίδας, τα στελέχη της αναφέρουν ότι φέτος είχε προγραμματιστεί να δημιουργηθούν 2 ή 3 καταστήματα (η θέση του ενός βρίσκεται σε ακίνητο στη Νέα Φιλαδέλφεια, το οποίο μέχρι πέρυσι στέγαζε ένα Ατλάντικ, που έκλεισε). Σήμερα, το δίκτυο πωλήσεων της Market In αριθμεί 83 σημεία με την επωνυμία «Market In», 4 με το brand «Daily» – συν 1 που λειτουργεί υπό καθεστώς franchise, και τα 4 πρώην Ατλάντικ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Market In, η εταιρεία φέτος αναμένεται ότι θα κλείσει με κύκλο εργασιών αυξημένο στα περίπου 160 εκατ. ευρώ. Όμως, ανάπτυξη προσδοκάται ότι θα έχει και το 2011, καταρχάς οργανική, η οποία θα υποστηριχθεί και από την επέκταση με νέα σημεία πώλησης.

13 τα εξαγορασμένα Ατλάντικ
Στις αρχές του Δεκεμβρίου, μετά από μεταβιβάσεις και διακοπή λειτουργίας καταστημάτων, το δίκτυο της Ατλάντικ αριθμούσε συνολικά 125 καταστήματα. Πέραν των τεσσάρων προαναφερόμενων που εξαγόρασε η Market In, υπενθυμίζουμε την πώληση δύο Ατλάντικ στην εταιρεία κρεάτων Φλωρίδης (σε Πατήσια και Κορυδαλλό), δύο στη Frost-It (σε Καλαμαριά και Πανόραμα Θεσσαλονίκης), από ένα στις αλυσίδες Αφοί Καραγιάννη (Γύθειο), Προμηθευτική Τροφίμων (Πατήσια), Τρόφιμα Ηλίας Δούκας (Μπραχάμι) και Π. Ρουμελιώτη (Κρέστενα), καθώς και ένα κατάστημα στην εταιρεία ΑΒΙΓΑΛ ΑΕ. Επίσης, η Ατλάντικ διέκοψε τη λειτουργία μίας μονάδας της στα Ιωάννινα, στον αριθμό 25 της Λεωφόρου Δωδώνης.