Νέα πολιτική στον τομέα του franchise σχεδιάζει να εφαρμόσει o όμιλος Μαρινόπουλος, καθιερώνοντας ένα καινούργιο μοντέλο συνεργασίας, μια νέα σύμβαση, η οποία θα εξασφαλίζει οφέλη τόσο για τον ίδιο όσο και για τους franchisees.

Ειδικότερα, η νέα σύμβαση θα προβλέπει την παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης και εκμετάλλευσης των εταιρικών καταστημάτων Carrefour Express του ομίλου σε franchisees, οι οποίοι δίχως να επιβαρύνονται με κάποιου είδους επένδυση ή την καταβολή entry fees θα λειτουργούν τα καταστήματα αυτά υπό καθεστώς franchise.

Με άλλα λόγια, η μόνη διαφορά στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών από τα κλασικά σημεία δικαιόχρησης θα είναι το ότι ο franchisee θα αναλαμβάνει τη λειτουργία έτοιμων καταστημάτων της εταιρείας, έχοντας την υποχρέωση να καταβάλλει στην Μαρινόπουλος ΑΕ κεφάλαια που θα αντιστοιχούνμόνο στο κόστος αγοράς των αγαθών και να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα όπως, οι μισθοί, το ενοίκιο και τα πάγια έξοδα του κάθε καταστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Μαρινόπουλος έχει ήδη επιλέξει τα πρώτα 15 εταιρικά καταστήματά της, τα οποία θα δώσει σε franchisees υπό το προαναφερόμενο καθεστώς, έχοντας στον σχεδιασμό της στην επόμενη τριετία και ανά έτος να υπογράφει ανάλογες συμβάσεις για περίπου 30 σούπερ μάρκετ.

Όπως αναφέρουν στελέχη της, με το νέο μοντέλο συνεργασίας δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες υποψήφιους επενδυτές να εκμεταλλευθούν μια επένδυση της τάξης των 300.000 ευρώ (τόσο περίπου κοστίζει το στήσιμο ενός Carrefour Express) δίχως κεφαλαιακή επιβάρυνση, σε μια εποχή που η τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, μπλοκάροντας έτσι, μεταξύ όλων των άλλων, και την ανάπτυξη του franchise.Πηγές της εταιρείας αναφέρουν, επίσης, ότι οι συμβάσεις συνεργασίας θα έχουν διάρκεια κατά ανώτατο όριο τα 7 χρόνια και ελάχιστο τα 3, και δικαίωμα ανανέωσης για 2 συν 2 έτη, ενώ στη λήξη της 7ετίας, και εφόσον η συνεργασία εξελίσσεται δίχως προβλήματα, ο franchisee θα έχει τη δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης με ανάλογους όρους.

Προσαρμογή στα δεδομένα της εποχής
Προστίθεται δε ότι η Μαρινόπουλος, εφόσον διαπιστώσει ότι ένα κατάστημα υπερκαλύπτει τους στόχους του, θα δώσει τη δυνατότητα στο συνεργάτη franchisee να συνάψει και νέα σύμβαση συνεργασίας για δεύτερο ή και τρίτο κατάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα δηλώσει -και εν συνεχεία θα αποδείξει- ότι έχει τα περιθώρια να αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας περισσότερων του ενός καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, κ. Jérôme Loubère, η νέα πολιτική franchise θα εξασφαλίσει στη Μαρινόπουλος τόνωση εσόδων σε μια περίοδο κρίσιμη για το λιανεμπόριο, που η κατανάλωση ακολουθεί πτωτική πορεία και η εξεύρεση κεφαλαίων για νέες επενδύσεις έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη. Διευκρινίζει, επίσης, ότι μια από τις δεσμεύσεις που θα αναλαμβάνει όποιος υπογράφει ανάλογες συμβάσεις δικαιόχρησης, θα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας που έχει το εκάστοτε κατάστημα πριν αυτό δοθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη.

Σημειώνεται ότι το δίκτυο franchise της Μαρινόπουλος αριθμεί σήμερα 310 σημεία πώλησης, εκ των οποίων τα 31 λειτουργούν υπό το σήμα Carrefour Μαρινόπουλος, τα 83 είναι Carrefour Express, τα 98 Smile και τα 94 OK! Anytime, ενώ τα εταιρικά σημεία της αλυσίδας που φέρουν το σήμα Carrefour Express, και δυνητικά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταστήματα δικαιόχρησης, φθάνουν τα 172.