Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση (και παρότι είχαν εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2023) δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 9 Ιουλίου οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Μarinopoulos Coffee Company, της εταιρείας που διαχειρίζεται την ανάπτυξη του δικτύου της αλυσίδας καφέ Starbucks στην Ελλάδα. Όμως ακόμα και έτσι, την… είδηση την έβγαλαν: όπως γνωστοποιεί η διοίκηση της εταιρείας. Στις 30 Ιουνίου του 2023 υπεγράφη νέα, δεκαετής σύμβαση δικαιόχρησης με την αμερικανική Starbucks, η οποία εξασφαλίζει για μία δεκαετία την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών και του δικτύου της εταιρείας της οικογένειας Μαρινόπουλου. Με τον τρόπο αυτό τελειώνει και το «θρίλερ» της αντιπροσώπευσης της Starbucks στην Ελλάδα, καθώς μετά τον Μάιο του 2022, όταν και έληξε η προηγούμενη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, η συνεργασία τους συνεχιζόταν μέσα από προσωρινές παρατάσεις, εντείνοντας τη φημολογία περί «σφήνας» από άλλους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο, εν τέλει η Μarinopoulos Coffee Company διατηρεί έως και τα μέσα του 2032 την αντιπροσώπευση που ξεκίνησε το 2002, με τι πρώτο κατάστημα Starbucks στην πλατεία Κοραή.

Η αύξηση του τζίρου και τα «κόκκινα» δάνεια
Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη του 2022, οι πωλήσεις της Μarinopoulos Coffee Company ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 14,63 εκατ. ευρώ το 2021, μία αύξηση κατά σχεδόν 40% που αποδίδεται στις δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει συνολικά ο κλάδος της εστίασης το 2021, ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2021, στο 69,4%. Ωστόσο, παρά τη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας EBITDA από τα 2,93 εκατ. ευρώ στα 4,73 εκατ. ευρώ, το καθαρό αποτέλεσμα ήταν και πάλι ζημιογόνο για την εταιρεία, με συρρικνωμένες πάντως ζημίες μετά από φόρους ύψους 483.273 ευρώ, έναντι ζημιών κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Οι ζημίες αυτές φέρνουν τη συγκεντρωτική συνολική ζημία της εταιρείας πάνω από τα 74 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ανοδική ήταν η πορεία των πωλήσεων και στο πρώτο επτάμηνο του 2023, ανακάμπτοντας πλήρως σε σχέση με τα προ κορονοϊού επίπεδα, ως απόρροια κυρίως των αυξημένων τουριστικών ροών στη χώρα μας, και πλέον οι προοπτικές της Μarinopoulos Coffee Company είναι θετικές, με επέκταση του δικτύου καταστημάτων – αλλά με μία παραδοχή: ότι θα υπάρξει λύση στο χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουν την εταιρεία.

Σημειωτέον ότι το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας στα τέλη του 2022 είχε φτάσει τα 25,69 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά σχεδόν 2 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο. Πρόκειται για τρία μη εξυπηρετούμενα δάνεια: ένα ομολογιακό δάνειο με την Eurobank, με υπόλοιπο 13,19 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022 και δύο τραπεζικές υπεραναλήψεις από Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, με υπόλοιπο 7,25 εκατ. και 5,25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στα τέλη του 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter