Σε μια κρίσιμη στιγμή της πορείας της Ατλάντικ, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Μανώλης Αποστόλου, μιλά για τις προσπάθειες διάσωσής της, αλλά και για την επόμενη μέρα. Δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τις ελληνικές, κυρίως, επιχειρήσεις, που εξακολουθούν να στηρίζουν την Ατλάντικ περιμένοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου, η οποία θα καθορίσει το αν η επιχείρηση θα υπάρχει στο μέλλον.

σελφ σέρβις: Νομίζω πως πρέπει να ξεκινήσουμε αυτήν τη συνέντευξη με την ερώτηση που είναι στα χείλη όλων: ?Τι έχει να περιμένει η αγορά από την Ατλάντικ;

Μανώλης Αποστόλου: Η εταιρεία σήμερα «βλέπει» λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, μέσα από την απόφαση του Πρωτοδικείου, ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία συνδιαλλαγής με τους προμηθευτές της. Μπορούμε να έχουμε μέλλον μόνο μειώνοντας τις υποχρεώσεις της προς την αγορά, αν φυσικά συμφωνήσουν και οι προμηθευτές.

Εμείς προσπαθούμε από το πρωί ως το βράδυ να αποπληρώνουμε υποχρεώσεις. Δεν είναι τυχαίο πως μέσα σε έναν χρόνο (Αύγουστος 2009-Αύγουστος 2010), έχουμε αποπληρώσει –έχοντας τόσο μεγάλα προβλήματα- υποχρεώσεις ύψους 82 εκατ. ευρώ, στην πλειοψηφία τους με ίδια κεφάλαια.

σελφ σέρβις: Ποιες θεωρείτε πως είναι οι κύριες αιτίες που οδήγησαν την Ατλάντικ, μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες της ελληνικής αγοράς σούπερ μάρκετ, στα πρόθυρα της πτώχευσης;

Μανώλης Αποστόλου: Είμαστε βέβαιοι ως εταιρεία, πως αυτή η θέση δεν μας ταιριάζει και δεν έχει να κάνει με πρακτικές που ακολουθήσαμε στο παρελθόν. Τον περασμένο Ιανουάριο (στις 14/1) ξεκίνησε να διαχέεται από τους γνωστούς κύκλους, μια φήμη στην αγορά ότι η εταιρεία μας έχει ενταχθεί στο άρθρο 99. Την ίδια μέρα δέχθηκα εγώ προσωπικά 100 τηλεφωνήματα -χωρίς υπερβολή- από προμηθευτές. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η Ατλάντικ ήταν μια εταιρεία η οποία πλήρωνε κατά κανόνα με μακρινό διακανονισμό.

Όταν μας ζητήθηκε η πληρωμή να γίνεται μέσα σε 30 ημέρες (και από κάποιους μέσα σε μία εβδομάδα ή και λιγότερο), δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα. Ήταν αδύνατον -και κεφαλαιακά αλλά και ανθρωπίνως- να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την απαίτηση. Πρώτα οι πολυεθνικές εταιρείες και αργότερα και κάποιες ελληνικές, σταμάτησαν να παραδίδουν εμπορεύματα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα ντόμινο ελλείψεων στα ράφια, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου.

σελφ σέρβις: Τα προβλήματα στην κερδοφορία της εταιρείας είχαν εμφανιστεί ήδη από το 2007. Άρα, δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει μόνο την κρίση -ούτε τις φήμες- για το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η Ατλάντικ σήμερα.

Μανώλης Αποστόλου: Χωρίς να θέλω να ρίξω αλλού τις ευθύνες, θεωρώ πως η ενδομετοχική διαμάχη κοστίζει πολύ. Δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, αν δεν υπήρχαν αυτές οι διενέξεις. Η πόλωση απορρόφησε μέρος του δυναμικού μας, ενώ οι ανταγωνιστικές κινήσεις στη μεγάλη οικογένεια των μετόχων δεν έχουν τέλος. Είναι αλήθεια πως ασχολούμαστε πολύ με την αντιμετώπιση αυτού του ιδιόμορφου «πολέμου».

σελφ σέρβις: Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Η εικόνα των καταστημάτων δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα στους καταναλωτές, αλλά και φόβο στους εργαζόμενους, που βλέπουν να πλησιάζει το φάσμα της ανεργίας.

Μανώλης Αποστόλου: Σήμερα βρισκόμαστε σε μια ευάλωτη κατάσταση, με περιορισμένα, αλλά επιλεγμένα εμπορεύματα στα καταστήματά μας. Λόγω της μείωσης του τζίρου, δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε «στην ώρα μας» στις πληρωμές, όπως είναι η πραγματική μας θέληση. Έχουμε, όμως, την κατανόηση των πολλών και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε. Έχουμε ρυθμίσει όλες τις υποχρεώσεις μας και φορολογικά και ασφαλιστικά.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην εκδίκαση της υπόθεσης παρευρέθηκαν, εκτός από προμηθευτές μας, και εργαζόμενοι. Να σημειωθεί πως βασική προϋπόθεση για να υπογράψουμε συμφωνία πώλησης των καταστημάτων μας, είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.


Χρέη και έλλειψη ρευστότητας
σελφ σέρβις: Ποιο είναι, τελικά, το συνολικό σας χρέος;

Μανώλης Αποστόλου: Τα περί 400 εκατ. ευρώ χρέος και όλα τα άλλα, είναι απλώς παραμύθια. Αυτά που οφείλονται στους προμηθευτές μας είναι περίπου 151 εκατ. ευρώ και αυτά θα διαπραγματευτούμε μαζί τους, σύμφωνα με το άρθρο 99. Τα τραπεζικά μας δάνεια, ύψους 41 εκατ. ευρώ, υπάρχουν εδώ και χρόνια και είναι εξασφαλισμένα με τα ακίνητά μας, τα οποία έχουμε με τη μορφή του sale & lease back.

Τα υπόλοιπα χρήματα αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία και σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, που είναι ρυθμισμένες και άρα δεν είναι άμεσα απαιτητές. Προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις πληρωμές, όσο γίνεται καλύτερα. Επιδιώκουμε να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας κανονικά.

σελφ σέρβις: Αυτήν τη στιγμή οι εξελίξεις στην Ατλάντικ θυμίζουν την ελληνική οικονομία. Η κρίση επιδείνωσε την υπάρχουσα κακή κατάσταση και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πάρει το ρίσκο της επένδυσης στο μέλλον της. Ποιες είναι οι δικές σας κινήσεις σας για να εξασφαλίσετε ρευστότητα; Θα συνεχίσετε την πώληση καταστημάτων σας;

Μανώλης Αποστόλου: Είμαστε εδώ και θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε μέχρι τελευταία στιγμή την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας. Με αυτό το σκεπτικό επιλέξαμε να πουλήσουμε το κομμάτι της χονδρικής, κάνοντας μια συμφέρουσα συμφωνία (την Βήτα-Πι την αγοράσαμε 1 εκατ. το 2002 και την πουλήσαμε 14,8 εκ. ευρώ, έχοντας κάνει στην πορεία πολύ λίγες επενδύσεις).

Με τα χρήματα αυτά πληρώσαμε δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές, κλπ. Τώρα διαθέτουμε προς πώληση καταστήματά μας, τα οποία δεν εξυπηρετούν τον στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον. Έχουμε ήδη πουλήσει τέσσερα καταστήματα (δύο στη Θεσσαλονίκη, ένα στο Γύθειο και ένα στην Πάτρα) και στο άμεσο μέλλον θα πουλήσουμε και άλλα.

Σχεδιάζουμε, επίσης, το κλείσιμο των κεντρικών αποθηκών, -δεν σκοπεύουμε να τις πουλήσουμε, αλλά να τις εκμισθώσουμε- γιατί πιστεύουμε πως πρέπει να έχουμε κυμαινόμενο κόστος στην αποθήκευση και διανομή. Γενικώς, το να αντλήσουμε ρευστότητα για να επιζήσουμε μπορεί να γίνει μόνο με τρεις τρόπους: την πώληση δικτύου σε ανταγωνιστή, την πώληση σε προμηθευτή, ή από αμιγώς επιχειρηματική λύση.

Οι δύο πρώτοι έχουν εφαρμοστεί. Ο τρίτος είναι χρονοβόρος και απαιτεί ιδιαιτέρως λεπτούς χειρισμούς. Άλλωστε, πρέπει και η πολιτεία, να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια προστατεύοντας τον κλάδο και τους εργαζομένους. Να γνωρίζετε ότι δεν ξέρουμε αν θα νικήσουμε όλες τις μάχες. Πάντως προσπαθούμε πολύ. Δεν θέλουμε να τα παρατήσουμε.

σελφ σέρβις: Την ίδια στιγμή, όμως, εγκαινιάζετε καταστήματα. Δεν είναι παράδοξο;

Μανώλης Αποστόλου: Ήταν εγκαίνια που είχαν προγραμματιστεί, όπως αυτό του καταστήματος στον Καρέα και ενός νέου, που θα εγκαινιαστεί εν ευθέτω χρόνω, στη Χαλκίδα.

σελφ σέρβις: Αρνητικά σχολιάστηκε από πολλούς και η ανάληψη της προεδρίας του ομίλου από τον πατέρα σας, τον κ. Παναγιώτη Αποστόλου. Τι έχετε να απαντήσετε;

Μανώλης Αποστόλου: Ο πατέρας μας αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για την εταιρεία μας, ενώ διαθέτει κύρος και είναι ιδιαίτερα αποδεκτός, από τους προμηθευτές και τις τράπεζες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η βράβευσή του δύο φορές από το ΕΒΕΑ.

Επιστρατεύτηκε, στην κυριολεξία, για να ανατρέψει την εικόνα που σχηματίστηκε πως τα έχουμε παρατήσει. Πήγαμε σε μια γενική συνέλευση νόμιμα και είπαμε «είμαστε εδώ, ελάτε να παλέψουμε και για την τιμή μας και την υπόληψή μας». Εγώ πιστεύω -και αυτό το εισπράξαμε και από τις τράπεζες και από προμηθευτές που γνωρίζουν τον κ. Παναγιώτη Αποστόλου- πως είναι μια απολύτως ηθική κίνηση.

Μια μικρή Ατλάντικ την επόμενη μέρα
σελφ σέρβις: Αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι θετική, πως θα είναι η επόμενη μέρα για την Ατλάντικ;

Μανώλης Αποστόλου: Η απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον μας αναμένεται να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου. Αν είναι θετική, θα ανοίξει η συνδιαλλαγή με τους προμηθευτές μας. Και ο άνθρωπος που θα οριστεί από το δικαστήριο θα πρέπει να φέρει επιτυχώς σε πέρας αυτήν τη διαδικασία.

Σε αυτήν την περίπτωση θέλουμε η Ατλάντικ να είναι μια υγιής, μικρή εταιρεία με λιγότερα από 100 σημεία πώλησης, από 139 που έχουμε σήμερα, χαμηλού λειτουργικού κόστους, τα οποία θα έχουν διαφορετικό κωδικολόγιο.
Υπάρχουν προμηθευτές που μας έχουν γυρίσει κυριολεκτικά την πλάτη. Όμως δεν έχουμε παράπονο από κανέναν.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν επιχειρήσεις, κυρίως ελληνικές, που μας υποστηρίζουν και θα έβλεπαν τη συνέχιση της Ατλάντικ με τρόπο που να εγγυάται την αποπληρωμή τους. Γιατί κανείς, με μεγάλη βεβαιότητα το λέω, και είναι τιμητικό αυτό για όλους τους εμπλεκόμενους, δεν θέλει να φύγει η Ατλάντικ από την αγορά.