H εταιρεία Μανιτάρια Δίρφυς ανήκει στους δύο γεωπόνους Λευτέρη Λαχουβάρη και Θανάση Μαστρογιάννη οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των μανιταριών από το 1995 και αποτελεί τη μοναδική εταιρεία μανιταριών στην Ελλάδα που ανήκει σε εξειδικευμένους επιστήμονες στο αντικείμενο των μανιταριών. Με έδρα τους Καθενούς Ευβοίας, τον Μάρτιο του 2004, η εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της με την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής υποστρωμάτων μανιταριών και την δημιουργία του πρώτου δορυφορικού συστήματος καλλιέργειας μανιταριών στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές της εταιρείας γίνονται στο Ισραήλ, τη Γαλλία και την Κύπρο. «Σήμερα, η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην κάθετη παραγωγή των μανιταριών Πλευρώτους, Λεντινούλα, Βασιλικό Πλευρώτους, Κίτρινο Πλευρώτους και διαθέτει μονάδα μεταποίησης μανιταριών και προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας με βάση τα μανιτάρια» αναφέρει στο FOODReporter ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας, Λευτέρης Λαχουβάρης.

Η δυναμικότητα παραγωγής της εταιρείας
Η Μανιτάρια Δίρφυς παρουσιάζει μια ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια με ρυθμό ανάπτυξης 25% ανά έτος. «Στην γκάμα της εταιρείας μας συμπεριλαμβάνονται πάνω από 100 διαφορετικοί κωδικοί, ενώ συνεχώς αναπτύσσουμε νέα προϊόντα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα» δηλώνει ο Λευτέρης Λαχουβάρης. Η παραγωγή υποστρωμάτων έχει βάση την παστερίωση των πρώτων υλών σε ανοξείδωτο τούνελ με πλήρως αυτόματα ελεγχόμενες συνθήκες. Το υπόστρωμα συσκευάζεται μέσα σε ειδική μηχανή ιταλικού οίκου σε μπλοκς των 18 κιλών. «H παραγωγική δυνατότητα είναι 12.000 μπλοκς των 18 κιλών ανά βδομάδα» υπογραμμίζει ο κ. Λαχουβάρης. Όσον αφορά στην ετήσια παραγωγική δυναμικότητα νωπών μανιταριών, τα φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους ανέρχονται στους 300 τόνους, τα κίτρινα πλευρώτου στους 35 τόνους και η φρέσκια λεντινούλα στους 12 τόνους.

Καινοτομία στην επιστήμη των λειτουργικών τροφίμων με την ανάπτυξη αποξηραμένων μανιταριών πλούσια σε βιταμίνη D
Η εταιρεία Μανιτάρια Δίρφυς καινοτομεί στον τομέα των λειτουργικών τροφίμων παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ευρώπη αποξηραμένα μανιτάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. «Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες και συζητήσεις γίνονται παγκοσμίως για τους τρόπους εμπλουτισμού των μανιταριών με βιταμίνη D, που όμως τελικά καταλήγουν σε ακτινοβόληση των φρέσκων μανιταριών με λάμπες υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το μεγαλύτερο ερευνητικό μας πρόγραμμα πάνω στα μανιτάρια οδεύει προς την ολοκλήρωσή του» αναφέρει ο Λευτέρης Λαχουβάρης.

Για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός πολυδύναμου λειτουργικού τρόφιμου από μανιτάρια συνεργάστηκαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με την εταιρεία Μανιτάρια Δίρφυς. Στα καινοτόμα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου εγχειρήματος, περιλαμβάνεται η δυνατότητα να παραχθεί μεγάλο μέρος της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη D, καθώς και σημαντικών αντιοξειδωτικών συστατικών, β – γλουκανών και απαραίτητων αμινοξέων. «Για να επιτευχθεί το προσδοκώμενο, απασχολήθηκαν πάνω από 15 ερευνητές σε μόνιμη βάση για τουλάχιστον τρία χρόνια. Αξιολογήθηκε ένας μεγάλος αριθμός αυτοφυών στελεχών των ειδών Pleurotus ostreatus και P. eryngii. Η κλινική μελέτη έφτασε ένα εντυπωσιακό αριθμό περίπου 100 ατόμων και σύντομα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από τους επιστήμονες του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λαχουβάρης.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα στοχεύει στην παραγωγή ενός γευστικού προϊόντος με τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία του καταναλωτή. «Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 798.961 ευρώ και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, με συγχρηματοδότηση από Εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και καινοτομία» και με κοινοτικούς πόρους» τονίζει ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας Μανιτάρια Δίρφυς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter