Με αισθήματα δικαίωσης υποδέχθηκαν τα στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει επιτακτικά από την κυβέρνηση την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να έχουν τα σούπερ μάρκετ τη δυνατότητα να πωλούν και υγρά καύσιμα. Κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς δήλωσαν ότι, όσο κι αν επιμένει η κυβέρνηση να παρακάμπτει το ζήτημα της εισόδου των σούπερ μάρκετ στην αγορά των πετρελαιοειδών, τελικά θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί νομοθετικά στις απαιτήσεις των κοινοτικών διατάξεων, ενώ υπενθύμισαν ότι σχετική πρόταση έχει διατυπώσει δύο φορές κατά το παρελθόν και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς δήλωσαν ότι, όσο κι αν επιμένει η κυβέρνηση να παρακάμπτει το ζήτημα της εισόδου των σούπερ μάρκετ στην αγορά των πετρελαιοειδών, τελικά θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί νομοθετικά στις απαιτήσεις των κοινοτικών διατάξεων.

Μονόδρομος η προσαρμογή για την κυβέρνηση

Οι ίδιοι παράγοντες επισήμαναν ότι η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής για τη λειτουργία πρατηρίων υγρών καύσιμων σε σούπερ μάρκετ και λοιπές υπεραγορές (περιλαμβάνονται στα δυο πορίσματα της για την αγορά πετρελαιοειδών), αφού το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν συμπεριέλαβε σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιό του για τα καύσιμα, επικαλούμενο τη συναρμοδιότητα και άλλου υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του λιανεμπορίου χαρακτηρίζουν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ουσιώδη, καθώς εκτιμούν ότι τώρα πλέον η προώθηση ρύθμισης που θα καλύπτει την επέκταση των δραστηριοτήτων των σούπερ μάρκετ στα πετρελαιοειδή αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση.

Μάλιστα, δεδομένου πλέον και του φόβου της επιβολής προστίμων από την ΕΕ, κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης δηλώνουν ότι ήδη το θέμα εξετάζεται και από το Υπουργείο Μεταφορών, ώστε να βρεθεί άμεσα ο τρόπος προσαρμογής της νομοθεσίας μας στις κοινοτικές απαιτήσεις.

Νέο τοπίο στην αγορά των καυσίμων

Κατά της ίδρυσης πρατηρίων σε σούπερ μάρκετ τάσσεται η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, θεωρώντας ότι, αφενός, η αγορά των πετρελαιοειδών είναι ήδη κορεσμένη και ότι, αφετέρου, τίθεται ζήτημα ασφαλούς λειτουργίας των πρατηρίων στα σούπερ μάρκετ. Είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις της συνδέονται με τις αλλαγές που θα επιφέρει στις ισορροπίες του κλαδικού ανταγωνισμού η είσοδος του οργανωμένου λιανεμπορίου στην αγορά των πετρελαιοειδών, με πρώτη συνέπεια την πτώση στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου.

Σημειώνουμε ότι σήμερα λειτουργούν 27 πρατήρια υγρών καυσίμων σε εγκαταστάσεις σούπερ μάρκετ. Εξ αυτών τα 13 ανήκουν στο δίκτυο της Αφοί Βερόπουλοι, τα 8 στην Carrefour Μαρινόπουλος, ενώ από 3 διαθέτουν οι Α-Β Βασιλόπουλος και Μασούτης. Τα πρατήρια αυτά εδρεύουν σε καταστήματα, τα οποία αδειοδοτήθηκαν προ του 1997, οπότε ο νόμος δεν προέβλεπε τη σχετική απαγόρευση.