Μετ’ εμποδίων φαίνεται πως εξελίσσεται, μετά και τη ρωσοουκρανική κρίση, το επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης του δικτύου της ρωσικής εκπτωτικής αλυσίδας Mere στην Ελλάδα. Αν και έχουν παρέλθει περίπου οκτώ μήνες από την εμφάνισή της στην εγχώρια αγορά, η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει ανοίξει μόλις πέντε καταστήματα –το πρώτο εγκαινιάστηκε στη Λάρισα στις 17 Μαΐου του 2021. Το αρχικό σχέδιο της εταιρείας προέβλεπε την ταχεία επέκταση του δικτύου της, με την οργάνωση σύντομα 60-80 καταστημάτων σε όλη την επικράτεια.

Έκτοτε, ωστόσο, η εταιρεία φαίνεται ότι αντιμετώπισε σειρά εμποδίων στην υλοποίηση των σχεδίων της, το αποτέλεσμα των οποίων είναι η δύσκολα διαχειρίσημη, σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον, καθυστέρηση της επέκτασής της. Παράγοντες της αλυσίδας με τους οποίους επικοινώνησε το «σελφ σέρβις», εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκαν ότι το επενδυτικό πλάνο της Mere δεν εξελίσσεται κατά τις αρχικές προσδοκίες, όμως διέψευσαν τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία πρόκειται να κλείσει τα καταστήματά της και να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Πάντως, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα τηλέφωνα της εταιρείας κυριολεκτικά έκλεισαν, με τα στελέχη να μην δηλώνουν το παραμικρό.

Ως γνωστόν σήμερα η Mere διατηρεί πέντε καταστήματα σε λειτουργία, έχοντας στο μεταξύ μετεγκαταστήσει το ένα από αυτά. Πρόκειται για το σούπερ μάρκετ της στον Λαγκαδά, το οποίο μετεγκατέστησε στη Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα τέσσερα δραστηριοποιούνται στη Λάρισα, τα Τρίκαλα, το Αγρίνιο και την Κόρινθο.

Στην ερώτησή μας (πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), αν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό της εταιρείας σχετικά με την ανάπτυξή της στην Ελλάδα, είχαν δηλώσει ότι το πλάνο ανάπτυξης παραμένει ως έχει, συμφωνώντας όμως ότι η ταχύτητα της επέκτασης του δικτύου δεν ανταποκρίνεται στον αρχικό προγραμματισμό της Mere, εξηγώντας ότι η ομάδα των στελεχών της, που εργάζεται σχετικά, αντιμετώπισε δυσκολίες που δεν επιτρέπουν την εμπρόθεσμη υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου. Μάλιστα, πρόσθεταν ότι εντός του Φεβρουαρίου το team συνεργατών της Mere επρόκειτο να διευρυνθεί, περιλαμβάνοντας νέα στελέχη, προερχόμενα πιθανώς από τη Ρωσία ή άλλες εθνικές αγορές που η Mere έχει παρουσία.

Τους επόμενους μήνες θα ξέρουμε…
Τα στελέχη της αλυσίδας, γνωρίζοντας ότι η εικόνα που έχει δημιουργηθεί στα πρώτα βήματά της στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διοίκησής της, ανέφεραν –πάντα προ της ρωσο-ουκρανικής κρίσης– ότι η εταιρεία επρόκειτο να προβεί σε ανακοινώσεις, προκειμένου να στείλουν δια επισήμου οδού τα μηνύματά της στο καταναλωτικό κοινό και τον επιχειρηματικό κόσμο του κλάδου.

Σε ερώτησή μας, πάντως, για τις προβλέψεις του πλάνου επέκτασης του εταιρικού δικτύου μέσα στους επόμενους μήνες, τα στελέχη της Mere ήταν εξαιρετικά φειδωλά στα σχόλιά τους, αποφεύγοντας να δηλώσουν οτιδήποτε συγκεκριμένο.

Ανεξάρτητα από όσα λένε πρόσωπα του περιβάλλοντός της ή όσα πρόκειται να ανακοινωθούν (αν ανακοινωθούν) επισήμως από τη διοίκησή της, στον ανταγωνισμό έχει παγιωθεί η σκέψη ότι η στρατηγική της ανάπτυξής της πολύ δύσκολα θα της επιτρέψει να κάνει, τουλάχιστον άμεσα, τη διαφορά στην αγορά της λιανικής, επιβάλλοντας την παρουσία της στον κλάδο, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνεται, η αλυσίδα επιχειρεί να καθιερώσει ένα μοντέλο καταστήματος, το οποίο μεσουράνησε και, αν δεν έδυσε, σίγουρα μετασχηματίστηκε προ πολλών ετών στην Ελλάδα, όπως και ότι οι προμήθειες των προϊόντων της, επειδή ακριβώς η επιδίωξή της είναι να γίνονται σε τιμές ευκαιρίας, αρκούν και μόνον αυτές για τη δημιουργία σοβαρών δυσχερειών στις ροές της τροφοδοσίας της.

Πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει οριστικά τι θα πράξει η Mere στην Ελλάδα υπό τη συνέπεια ασφαλώς της μεγάλης εξάρτησής της από τη μητρική της στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται πλέον στον κλοιό των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης.