Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα ένα επενδυτικό σχέδιο της Μακεδονικής Μικροζυθοποιίας Δράμας, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2.703.055 ευρώ. Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής φρέσκιας μπύρας της εταιρείας στο Δοξάτο Δράμας. Η ενίσχυση που θα λάβει η Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 1.486.680,25 ευρώ (ποσοστό 55% επί του ενισχυόμενου κόστους), με τη μορφή της επιχορήγησης.

Η Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας ιδρύθηκε το 2015 στο Δοξάτο Δράμας από τον Ιωάννη Ετόγλου και είναι η πρώτη ζυθοποιία στην περιοχή η οποία παράγει και εμπορεύεται φρέσκια και μη παστεριωμένη μπύρα, με την εμπορική επωνυμία The Johnnies’ Beer, σε εκδοχές lager και hefeweizen. Για την παραγωγή των ζύθων της, η εταιρεία χρησιμοποιεί νερό από τις πηγές Βοϊράνης του Ζυγάκτη ποταμού, βύνες από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και ξηρές ζύμες μαγιάς από την Γαλλία και την Γερμανία.

Η δυναμικότητά της ζυθοποιίας σήμερα αγγίζει τα 2000 hl ετησίως, ενώ έχει δημιουργήσει τη δική της συσκευή για την συντήρηση, την αποθήκευση και το σερβίρισμα της μπύρας, διατηρώντας αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την φρεσκάδα της βαρελίσιας μπύρας για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Στη Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας έχουν απονεμηθεί τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για την κατοχύρωση τριών αυτούσιων παραλλαγών της καινοτόμας αυτής εφεύρεσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter