Τον προβληματισμό για τη μακροπρόθεσμη χρηστικότητα του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών (Lotify) που ανέπτυξε και εφάρμοσε πιλοτικά η ΑΑΔΕ, έθεσε μεταξύ άλλων, η Έφη Μπούρα, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ), κατά τη διάρκεια συνάντησης της μελών του ΔΣ της ΕΝΕΑΠ με δημοσιογράφους την Τετάρτη, στις 13 Μαρτίου 2024. Αναφορικά, μέσω του Lotify, διασφαλίζεται η διάθεση νόμιμων αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά, καθώς επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν εάν έχουν πράγματι καταβληθεί φόροι για το κάθε προϊόν που είναι σε διαδικασία ελέγχου.

«Αν και αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται βελτιώσεις» ανέφερε η κυρία Μπούρα, με αφορμή κάποιες δυσλειτουργίες που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πιλοτικής του εφαρμογής. Αξιοσημείωτο δε, το γεγονός ότι στη συζήτηση αναφέρθηκε πως «ίσως να μην έχει νόημα» η μακροπρόθεσμη χρηστικότητα του Lotify, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός παρόμοιου συστήματος ταυτοποίησης αλκοολούχων ποτών.

Παρά τους προβληματισμούς της, η ΕΝΕΑΠ ευελπιστεί ότι το Lotify θα λειτουργήσει κανονικά στο άμεσο χρονικό διάστημα, ενώ θεωρεί ότι θα αποτελέσει ως ένα αρκετά χρήσιμο και πρόσθετο εργαλείο αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου αλκοολούχων που ταλανίζει την αγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter