Ενα ευρύτατο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 80 έως 100 εκατ. ευρώ, στο οποίο κυριαρχεί η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου logistics center στον νομό Θεσσαλονίκης, θέτει προς υλοποίηση από τις αρχές του 2008 ο όμιλος Μασούτης με κεφάλαια, τα οποία, όπως εκτιμάται, θα αντλήσει από το Χρηματιστήριο, στο οποίο αναμένεται ότι θα εισαχθεί στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2008. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος ενισχύει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του, με την αγορά νέων, προνομιακών θέσεων για την οικοδόμηση/εγκατάσταση καταστημάτων, σε αστικές περιοχές της Μακεδονίας.

Πρόσφατα η Μασούτης εξαγόρασε ακίνητο 145 στρεμμάτων σε περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα ανεγερθούν οι νέες κεντρικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της. Μόνο η αγορά του ακινήτου της κόστισε 5 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι η υλοποίηση της επένδυσης θα απορροφήσει πόρους δεκάδων εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο βορειοελλαδικός όμιλος ενισχύει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του, με την αγορά νέων, προνομιακών θέσεων για την οικοδόμηση/εγκατάσταση καταστημάτων σε αστικές περιοχές της Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα απέκτησε ακίνητο 12 στρεμμάτων στην αναπτυσσόμενη περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, όπως κι ένα δεύτερο στην επέκταση του σχεδίου πόλεως στον Αγιο Ιωάννη, στην ανατολική πλευρά της συμπρωτεύουσας. Ακόμη, ιδιόκτητα καταστήματά του θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου και μεταξύ Σερρών-Νιγρίτας. Η υλοποίηση των εν λόγω επενδύσεων θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2008.

Το δυναμικό της συνεργαζόμενης με τον όμιλο Μασούτης λιανεμπορικής αλυσίδας Express Market, η οποία συνασπίζει μικρά καταστήματα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας (από τη Θράκη μέχρι και τη Θεσσαλία), έφτασε αισίως τα 240 σημεία πώλησης.

Ανάπτυξη πωλήσεων-κερδών

Οσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, ο φετινός ενοποιημένος κύκλος εργασιών του αναμένεται ότι θα παρουσιάσει αύξηση κατά 6%, και τα καθαρά κέρδη του ανάπτυξη 8%. Τα εν λόγω μεγέθη κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους εμφάνισαν αύξηση, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών διευρυμένο κατά 6% και τα καθαρά κέρδη κατά 7%. Σημειώνεται ότι η αποτίμηση του ομίλου Μασούτης, ο οποίος διαθέτει αρκετά ιδιόκτητα καταστήματα και εγκαταστάσεις, τοποθετείται μεταξύ των 250 και των 300 εκατ. ευρώ, με πλέον ρεαλιστική τιμή τα 280 εκατ. ευρώ.