Στη λιγότερο παραγωγική χρονιά της τελευταίας δεκαετίας ως προς τα συνολικά ετήσια παραγόμενα λίτρα γάλακτος φαίνεται ότι οδηγούμαστε στην Ελλάδα.

Οι επιβεβαιώσεις ότι τα λιγότερο παραγωγικά ζώα οδηγούνται στη σφαγή, προκειμένου να μειωθεί το κόστος συντήρησης των κοπαδιών, έρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, μειώνεται ο συνολικός ζωικός πληθυσμός της χώρας. «Τα ενσυρώματα, δηλαδή οι τροφές που παράγουν ή αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι για να ταΐσουν τα ζώα τους, ήταν λιγότερα φέτος. Χρονικά, βρισκόμαστε στο στάδιο όπου οι κτηνοτρόφοι μαζεύουν τροφές για τα κοπάδια τους και φέτος ο όγκος του ήταν κατά πολύ λιγότερος», εξηγεί στο FOODReporter ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος, Σοφοκλής Φιλιππίδης. «Είναι αλήθεια ότι θανατώνονται ζώα για να μειωθεί το κόστος.

Μας το λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί γάλακτος, αλλά το λένε και τα νούμερα. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι λιγότερη εισκόμιση λίτρων προς τις γαλακτοβιομηχανίες», προσθέτει ο κ. Φιλιππίδης. Φαίνεται ότι το κόστος των παραγωγών δεν καλύπτεται διαφορετικά, όσο το κράτος αργεί να πάρει αποφάσεις, οπότε προετοιμαζόμαστε για μια χειμερινή σεζόν με σαφώς λιγότερο διαθέσιμο γάλα.

Η ΕΑΣ Νάξου, διά του προέδρου της, αποκάλυψε στον Τύπο την προηγούμενη εβδομάδα ότι στοχεύει στην εισαγωγή ζωικού κεφαλαίου από τη Δανία και την Τσεχία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της μειωμένης παραγωγής σε αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα.

Τιμολογιακή στήριξη στον Έλληνα παραγωγό, με αυξημένη τιμή ανά λίτρο γάλακτος
Από την άλλη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φάρμας Κουκάκη, Θανάσης Κουκάκης, δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο, εκείνον της «τιμολογιακής στήριξης των Ελλήνων παραγωγών»: «Πράγματι, επιβεβαιώνουμε κι εμείς ότι τα λιγότερο παραγωγικά ζώα οδηγούνται στη σφαγή. Η μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων γάλακτος είναι ορατή ήδη από το Μάιο του 2022. Η βιομηχανία το καλύτερο που έχει να κάνει -και αυτό ακριβώς κάνουμε εμείς είναι να στηρίξει τιμολογιακά τον Έλληνα παραγωγό», υποστηρίζει, μιλώντας στο FOODReporter,
ο κ. Κουκάκης.

Η στήριξη στους ντόπιους παραγωγούς γίνεται με αυξημένη τιμή ανά λίτρο γάλακτος και ως προς το αποτέλεσμα που αυτή η πολιτική επιφέρει στη λιανική τιμή του γάλακτος, ο κ. Κουκάκης δηλώνει: «Είναι ένας συνδυασμός. Προσπαθούμε, ως γαλακτοβιομηχανία, να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος, αλλά δεν γίνεται να το απορροφήσουμε όλο».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter