Την πρόθεσή της να ενισχύσει την παρουσία της στην εγχώρια αγορά εξέφρασε για πρώτη φορά επίσημα από την έλευσή της στην Ελλάδα προ δεκαετίας και πλέον η Lidl. Η αλυσίδα φέτος θα πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ, που την τοποθετούν στην κορυφή του κλαδικού ανταγωνισμού, με κριτήριο τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, καθώς σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων από 206 στα 220 πανελλαδικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 14 νέα καταστήματα της Lidl θα καταβληθεί η προσπάθεια να λειτουργήσουν ανεξαρτήτως της έκβασης της συμφωνίας εξαγοράς από την απελθούσα Aldi δέκα ακινήτων της (οικοπέδων με ή χωρίς κτίσματα), η οποία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πάντως, η εταιρεία έχει διαμηνύσει ότι ενδιαφέρεται να υπεισέλθει και ως μισθώτρια σε δύο συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων της ανταγωνίστριάς της.

Η διοίκηση της Lidl επισημαίνει πως οι βασικότερες προτεραιότητές της φέτος αφορούν τόσο στη λειτουργία νέων καταστημάτων όσο και στην ανακαίνιση παλαιότερων. Στο πλαίσιο του πλάνου εκσυγχρονισμού του δικτύου της, ανακοίνωσε ότι φέτος θα πραγματοποιήσει 35 διαφορετικές παρεμβάσεις, συνολικού κόστους 12 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι με την ανακαίνιση των υποδομών της, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιεί εξειδικευμένα υλικά και τεχνολογίες αιχμής, η εταιρεία συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ήδη εντός του 2010 εκσυγχρόνισε συνολικά 20 καταστήματά της, δαπανώντας σχετικά περί τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Επιλεκτικές κινήσεις κυριαρχίας
Η Lidl σημειώνουμε ότι έχει εντατικοποιήσει τη διενέργεια εξειδικευμένων ερευνών, προκειμένου να εντοπίσει τις περιοχές, στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα από άποψη δημογραφικών δεδομένων και εμπορικής κινητικότητας να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της με νέα καταστήματα, καλύπτοντας ολοκληρωμένα τις τοπικές καταναλωτικές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, κατά πληροφορίες, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της και για την εξαγορά καταστημάτων της Ατλάντικ.

Η εταιρεία, μοναδικός πλέον τυπικός discounter στην ελληνική αγορά, ουσιαστικά έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση της ανάπτυξής της, οπότε πραγματοποιεί επιλεγμένες κινήσεις δημιουργίας νέων καταστημάτων, αξιοποιώντας μεν τις ευκαιρίες όσον αφορά στις τιμές πώλησης ή ενοικίασης των κατάλληλων ακινήτων, αλλά αποβλέποντας στη φθορά των ανταγωνιστών της.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της με την Aldi, οι οποίες τελούν υπό την αίρεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Lidl ενδιαφέρεται μόλις για το 1/6 των συνολικών ακινήτων της ανταγωνίστριάς της στην Ελλάδα. Τα ακίνητα που προτίθεται να εξαγοράσει φιλοξενούσαν αποκλειστικά εκπτωτικά καταστήματα. Σημειώνουμε ότι η Aldi διαθέτει συνολικά 62 ακίνητα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 39 είναι ιδιόκτητα και τα 19 μισθωμένα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα τρία Logistic-Center της απελθούσας -ένα στην Πάτρα και δύο στη Θεσσαλονίκη- και ένα οικόπεδο στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας.

Πάντως, η Lidl, αν και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στην εξαγορά καταστημάτων λιανικής, φέρεται να έχει εκδηλώσει διερευνητικά το ενδιαφέρον της για το καινούργιο Logistic Center της Aldi στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο Logistic Center υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί μία πολύ ακριβή επένδυση, κόστους 85 εκατ. ευρώ και ότι είναι από τα μεγαλύτερα του είδους στα Βαλκάνια, καλυμμένης επιφάνειας 55.000 τμ.

13 νέα Lidl στην Κύπρο
Αναφορικά με την επέκταση της γερμανικής εταιρείας στην κυπριακή αγορά, η σχετική ευθύνη έχει ανατεθεί σε ανώτατα στελέχη της Lidl Ελλάδας. Όπως, μάλιστα, δηλώνεται από την πλευρά τους, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το δίκτυο της Lidl στη μεγαλόνησο θα διαθέτει έως και 20 καταστήματα. Σημειώνουμε ότι πέρυσι λειτούργησαν εκεί τα πρώτα επτά, στις περιοχές Παλλουριώτισσα, Λακατάμια, Λάρνακα, Αραδίππου, Κοκκινοτριμιθιά, Λεμεσό και Παραλίμνι.