Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε μια αγορά που εξακολουθεί να κινείται πτωτικά, εξελίσσεται η Lidl Hellas, η οποία κερδίζει μερίδια αγοράς και νέους πελάτες, που σε ετήσια βάση υπολογίζει ότι φθάνουν τα 80 εκατομμύρια επισκέψεις. Η τελευταία εταιρική της χρήση, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου φέτος, έκλεισε με αύξηση κύκλου εργασιών άνω του 6,7%, που ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τετραμήνου αυτής. Στην τρέχουσα εταιρική χρήση η αλυσίδα συνεχίζει να καταγράφει θετικές επιδόσεις.

Τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας διαπιστώνουν νέες πιέσεις στην αγορά λόγω του αρνητικού κλίματος, αλλά και της «αναβίωσης» του δικτύου της Μαρινόπουλος υπό τη Σκλαβενίτης. Ωστόσο, όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της διοίκησης της Lidl Hellas, κ. Ιάκωβος Ανδρεανίδης, επί του παρόντος είναι πρόωρο να αξιολογήσει κανείς τις επιδράσεις στην αγορά από τη διάσωση των δομών της Μαρινόπουλος, εξηγώντας ότι η Lidl παραμένει ενεργός «παίκτης», έτοιμη πάντα να απαντά στον ανταγωνισμό, επιμένοντας στις χαμηλότερες τιμολογήσεις από κάθε άλλη αλυσίδα. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, η εταιρεία επενδύει στα προγράμματα προσφορών της κεφάλαια άνω των 50 εκατ. ευρώ, τα οποία εξασφαλίζονται από την απόδοση του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι και η φετινή χρονιά θα κλείσει για την εταιρεία του με αυξημένο τζίρο. Αναφερόμενος στο επενδυτικό της πλάνο, είπε ότι στις προθέσεις της διοίκησής της είναι να οργανώσει φέτος δύο νέα σημεία πώλησης κατά το πρότυπο των καταστημάτων νέας γενιάς που έχει ήδη καθιερώσει. Εξήγησε, ωστόσο, ότι η διαδικασία αδειοδότησης θα απαιτήσει χρόνο, λόγω των προδιαγραφών λειτουργίας των νέων καταστημάτων.

Το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα της Lidl
Σήμερα η Lidl Hellas διαθέτει δίκτυο συνολικά 219 σούπερ μάρκετ, απασχολώντας περισσότερους από 5.500 εργαζόμενους. Μέσω των επενδύσεών της στην επέκταση του δικτύου της ενισχύει την απασχόληση, καθότι, όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρεανίδης, το 2015 (τέλη Φεβρουαρίου 2015/16) απασχολούσε συνολικά 4.939 εργαζόμενους, που αντιστοιχούν στο 4,3% της απασχόλησης στα μη ειδικευμένα καταστήματα του κλάδου λιανικών πωλήσεων. Η αλυσίδα, όπως είπε, υποστηρίζει 16.353 άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες θέσεις εργασίας, επηρεάζοντας το εισόδημα συνολικά 37.612 ανθρώπων. Βάσει των μετρήσεών της, συνεισφέρει στα φορολογικά έσοδα του δημοσίου με 230 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2015) και στο ΑΕΠ της χώρας κατά 0,35%, με 613 εκατ. ευρώ (συνολική προστιθέμενη αξία).

Σημειώνεται ότι η εταιρεία επενδύει σημαντικά κεφάλαια για την εκπαίδευση του προσωπικού της, τα οποία το 2015 υπολογίζει ότι υπερέβησαν το 1 εκατ. ευρώ. Συνολικά από την ίδρυσή της στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η Lidl Hellas επένδυσε σε καταστήματα, κέντρα logistics και υποδομές κεφάλαια της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τους προμηθευτές, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η διοίκησή της, το 80% του τζίρου της από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και το 96% από το φρέσκο κρέας όλων των ειδών προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς. Συνολικά συνεργάζεται με περισσότερους από 1.800 εγχώριους προμηθευτές για αγορές προϊόντων άνω των 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 581 εκατ. ευρώ αφορούν προϊόντα που διατίθενται στη εγχώρια λιανική.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Lidl Hellas το 2015 διέθεσε 827.000 ευρώ για πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας νέους και παιδιά που έχουν ανάγκη, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ προσέφερε προϊόντα συνολικής αξίας 250.000 ευρώ.