Η Lidl Πορτογαλίας συνέβαλε στο 2% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων της χώρας προς την ΕΕ το 2023, σύμφωνα με νέα έκθεση της Forvis Mazars. Ειδικότερα, οι εξαγωγές μέσω της Lidl συνεισέφεραν περίπου 289 εκατ. ευρώ στην πορτογαλική οικονομία, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σύγκριση με το 2022.

Τα ευρήματα της έρευνας λαμβάνουν υπόψη το μερίδιο της άμεσης και έμμεσης επίδρασης σε τομείς που σχετίζονται με την παραγωγή αυτών των προϊόντων.

Περιλαμβάνονται: γεωργικά, ζωικά και κυνηγετικά προϊόντα και συναφείς υπηρεσίες (44%), τρόφιμα (31%), ποτά (18%) και προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (7%). Οι κύριοι συντελεστές στην αξία των εξαγωγών ήταν τα φρούτα και τα λαχανικά (57,5 εκατ. ευρώ), το κρασί και τα λικέρ (24,3 εκατ. ευρώ), το ψάρι και τα κονσερβοποιημένα ψάρια (13,1 εκατ. ευρώ), τα βασικά τρόφιμα (12,2 εκατ. ευρώ) και τα κονσερβοποιημένα λαχανικά (11,4 εκατ. ευρώ). Κατά τη διάρκεια του 2023, διάφορες κατηγορίες είδαν τον όγκο των εξαγωγών τους να διπλασιάζεται, όπως τα γαλακτοκομικά (+227%), ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα στιγμιαία ροφήματα (+227%) και τα βασικά τρόφιμα (+50%).

Το 80% των προμηθευτών που εξάγουν μέσω της Lidl είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η μελέτη έδειξε ότι το 80% των προμηθευτών που εξάγουν μέσω της Lidl είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι το 82% του τζίρου των εξαγωγών μέσω της αλυσίδας προέρχεται από αυτές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter