Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ έχει επενδύσει η Lidl Ελλάς στη χώρα μας από το 1999 μέχρι σήμερα, και το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο FOODReporter ο Martin Brandenburger, πρόεδρος διοίκησης της Lidl Ελλάς. Ο ίδιος μίλησε ακόμα για το επιτυχημένο εμπορικό μοντέλο της εταιρείας, αλλά και για την «ψήφο εμπιστοσύνης» που δίνουν όλο και περισσότερο οι Έλληνες καταναλωτές στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Αν ήθελε κάποιος να ασκήσει εποικοδομητική κριτική στη Lidl Ελλάς, θα έλεγε ότι ενώ παρέχει περισσότερες και συχνότερες προσφορές μέσα από την εφαρμογή Lidl Plus, η ποσόστωση των branded προϊόντων σε οποιαδήποτε προσφορά σε σύγκριση με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που έχουν έτσι κι αλλιώς μειωμένη τιμή, είναι μικρότερη έναντι του ανταγωνισμού μεταξύ των υπόλοιπων σούπερ μάρκετ; Αυτό είναι κάτι που η ίδια η Lidl έχει επιλέξει ή αυτό εξαρτάται και από τους συνεργαζόμενους προμηθευτές;

Στη Lidl Ελλάς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αντανακλούν την ποιοτική μας δέσμευση να προσφέρουμε καθημερινά τα καλύτερα προϊόντα με γνώμονα τη βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής. Δέσμευση την οποία τηρούμε απέναντι στο καταναλωτικό κοινό ακόμα και στις πιο δύσκολες συγκυρίες.

Είναι πλέον σαφές ότι οι Έλληνες καταναλωτές δίνουν ολοένα και περισσότερο ψήφο εμπιστοσύνης στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αναγνωρίζοντας την ποιοτική τους αξία. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα συγκυριακών συνθηκών ή περιορισμών που μπορεί να επιβάλλει το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Πρόκειται για ανερχόμενη τάση που αναδεικνύει τις έξυπνες αγορές ως μία σταθερή καταναλωτική συνήθεια.

Είμαστε υπερήφανοι που τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μας προέρχονται από αναγνωρισμένους προμηθευτές και ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα και τις υψηλές διατροφικές προδιαγραφές τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων «Γάλπο» και φυσικά η σειρά τοπικών προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης «Νώμα», που λανσάραμε πέρσι και αποτελείται πλέον από περισσότερους από 100 κωδικούς. Ειδικά τα «Νώμα» διακρίνονται για το ιδανικό ταίριασμα της τεχνογνωσίας, της ποιότητας, της αυθεντικής παραγωγής και βέβαια της ιστορίας του τόπου προέλευσης.

Σήμερα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μας αντιστοιχούν στο 70% της συνολικής γκάμας προϊόντων, καλύπτοντας όλες τις προϊοντικές κατηγορίες, και αναλογούν στο 80% του τζίρου μας. Εμπλουτίζουμε όμως συνεχώς την γκάμα μας, δίνουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν ανάμεσα σε αγαπημένες μάρκες και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αδιαπραγμάτευτης ποιότητας.

Ανεξαρτήτως «ετικέτας» λοιπόν προσφέρουμε κορυφαία ποιότητα. Είμαστε η μοναδική αλυσίδα που προσθέτει δυνατές προσφορές στις ήδη χαμηλότερες τιμές της αγοράς. Πέρα από τη σταθερή διαφήμιση, αξιοποιούμε σταθερά και την πολιτική των προσφορών και των εκπτωτικών κουπονιών στο πλαίσιο του προγράμματος Lidl Plus. Κατά μέσο όρο 1 στα 10 προϊόντα των προσφορών αυτών είναι επώνυμο. Πρόσφατα, χάρη στη δύναμη του δικτύου μας μπορέσαμε να πετύχουμε πολύ πιο συμφέρουσες τιμές στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Αυτό μας επέτρεψε να πετύχουμε μείωση τιμής έως 35% σε πάνω από 160 προϊόντα από όλες τις κατηγορίες food και near food.

Η έντονη πληθωριστική κρίση που βίωσε και βιώνει η Ελλάδα και η Ευρώπη γενικότερα φαίνεται βάσει των στοιχείων της Circana να επηρέασε περισσότερο τα non-food προϊόντα στο προηγούμενο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα βλέπουμε να αποκλιμακώνεται τώρα ο πληθωρισμός, εκτός όμως από την κατηγορία των τροφίμων. Έχει επηρεάσει ή θα επηρεάσει αυτό στο μέλλον τις στρατηγικές τοποθέτησης προϊόντων στα ράφια της Lidl; Είναι ακριβές ότι ο χώρος τοποθέτησης non-food προϊόντων γενικότερα συμπιέζεται στο οργανωμένο λιανεμπόριο και εσείς ακολουθείτε αυτή την τάση;

Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό γιατί στηρίζεται στη μοναδική μας φιλοσοφία. Προσπαθούμε και συνήθως το πετυχαίνουμε, να παραμένουμε συνεπείς με την πορεία που έχουμε χαράξει, ακόμα και στις πιο δύσκολες συγκυρίες. Γι’ αυτό άλλωστε και ξεχωρίζουμε στην αγορά. Προφανώς, συχνά βρισκόμαστε απέναντι σε αντικειμενικές δυσκολίες, πολλές από τις οποίες είναι «εισαγόμενες», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πληθωριστικά κύματα. Τις αντιμετωπίζουμε αποφεύγοντας στρεβλώσεις ή ευκαιριακές αλλαγές στο μοντέλο μας. Και φυσικά, οι στρατηγικές μας επιλογές, ανεξαρτήτως προϊοντικής κατηγορίας, υπηρετούν πάνω απ’ όλα την κάλυψη των αναγκών του μέσου καταναλωτή.

Ήμασταν η πρώτη αλυσίδα που μείωσε μόνιμα τις τιμές έως 35% σε πάνω από 160 προϊόντα από όλες τις κατηγορίες food και near food, ενώ παραμένουμε η μοναδική αλυσίδα που προσθέτει δυνατές προσφορές στις ήδη χαμηλότερες τιμές της αγοράς. Σύμφωνα με έρευνες που εκπονούμε εσωτερικά και σε τακτική βάση σε πάνω από 200 προϊόντα βασικής ανάγκης, προκύπτει πώς είμαστε τουλάχιστον 10% φθηνότεροι σε σχέση με τα υπόλοιπα σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα και οι έρευνες για το Καλάθι του Νοικοκυριού απέδειξαν ότι προσφέρουμε τις καλύτερες τιμές της αγοράς στους καταναλωτές. Αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτό.

Οι πελάτες μας επωφελούνται καθημερινά από τις πολυάριθμες επιπρόσθετες προσφορές και εκπτωτικά κουπόνια, που είναι διαθέσιμα μέσα από το πρόγραμμα πιστότητας Lidl Plus για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ύψους τουλάχιστον 30€ ανά μήνα. Ειδικότερα, για τα προϊόντα non food, κάνουμε τα πάντα για να πετυχαίνουμε τις καλύτερες τιμές κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο που αρχίζουν οι προωθητικές μας ενέργειες. Διαθέτουμε σε εβδομαδιαία βάση πάνω από 100 είδη για τους πελάτες μας με ασυναγώνιστη σχέση ποιότητας-τιμής. H δε σειρά προϊόντων Parkside είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στους DIY fans όσο και στους επαγγελματίες τεχνίτες. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε απλές και βιώσιμες αγορές και πάντα την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής.

Πώς προχωρά το επενδυτικό πλάνο της Lidl στην Ελλάδα; Ποιες επενδύσεις θα υλοποιηθούν φέτος και το 2024;

Από το 1999 μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει στη χώρα πάνω από 1,4 δις ευρώ. Το πρόγραμμά μας εφαρμόζεται χωρίς αποκλίσεις, ακόμα και στις πιο δύσκολες συγκυρίες. Φέτος συνεχίζουμε να υλοποιούμε πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά το δίκτυο καταστημάτων και των αποθηκών.

Επενδύουμε 20 εκατομμύρια ευρώ στην εγκατάσταση ηλεκτρονικών ετικετών τιμών σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων μας, ώστε να παρέχουμε αξιόπιστη και έγκαιρη πληροφόρηση για τα προϊόντα και τις τιμές αλλά και απλές διαδικασίες για τους εργαζομένους μας.

Παράλληλα όμως συμβάλλουμε και στην προστασία του περιβάλλοντος με την εξοικονόμηση 15 τόνων χαρτιού σε βάθος πενταετίας. Όσον αφορά τις πράσινες επενδύσεις, επί του παρόντος αριθμούμε 11 καταστήματα με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες τους, ενώ πρόσφατα ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση και ενεργοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις αποθήκες μας στα Καλύβια Αττικής και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Έως το τέλος του οικονομικού έτους 2025 θα έχουμε ολοκληρώσει την προσθήκη 18 επιπλέον φωτοβολταϊκών συστημάτων σε καταστήματα, οι οποίες χωροταξικά κατανέμονται στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, φτάνοντας συνολικά τα 37 καταστήματα με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Παράλληλα, θέτουμε σε προτεραιότητα την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης στα γραφεία και τα καταστήματά μας. Επί του παρόντος λειτουργούμε σταθμούς ηλεκτρικής φόρτισης σε 28 καταστήματα καθώς και στις κεντρικές εγκαταστάσεις μας στη Σίνδο, ενώ αναμένεται να εγκατασταθούν σταθμοί ηλεκτρικής φόρτισης σε επιπλέον 29 καταστήματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Σε προσωπικό επίπεδο, κύριε Brandenburger, θα θέλατε να κάνετε μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της Lidl στην Ελλάδα υπό την ηγεσία σας; Και ποιο είναι το σχέδιό σας για την επόμενη μέρα;

Στη Lidl Ελλάς είμαστε πάνω απ’ όλα υπερήφανοι που εδώ και 24 χρόνια προσφέρουμε στον Έλληνα καταναλωτή απλές, γρήγορες αγορές, καινοτόμα αγοραστική εμπειρία και φυσικά την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη τιμή.

Στεκόμαστε δίπλα του σε κάθε συγκυρία με τη δύναμη, το κύρος και τη σιγουριά ενός μεγάλου πολυεθνικού οργανισμού. Ταυτόχρονα όμως καλύπτουμε τις ανάγκες του με την ευελιξία και την βέλτιστη σχέση ποιότητας τιμής που προσφέρει ένας discounter. Η χρονιά που πέρασε ήταν επιτυχημένη με ισχυρές επιδόσεις, όχι μόνο χάρη στο επιχειρηματικό μας μοντέλο, αλλά και στο πάθος και την εμπειρία των πάνω από 6.700 ανθρώπων μας. Κινούμαστε βάσει του πλάνου μας, καταγράφοντας σταθερά θετική πορεία. Τα μηνύματα για τη φετινή χρονιά είναι θετικά, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επαναλάβουμε αντίστοιχες επιδόσεις. Με προτεραιότητα στην αποστολή μας το απλό και βιώσιμο εμπόριο, εξελισσόμαστε με συνέπεια και όραμα να γίνουμε η πρώτη επιλογή για τους καταναλωτές, τους επιχειρηματικούς εταίρους και τους εργαζόμενους. Και αυτό το όραμα υπηρετούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα, στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter